18 Σεπτεμβρίου, 2021

Επιμέλεια – Γράφει: Σάββας Σεληθωμάς

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Πολιτισμός – Πρόσωπα – Αφιερώματα

Λένε πως ορισμένοι άνθρωποι έχουν άστρο…

Ένα από αυτά τα αστέρια έπεσε στο Θραψανό στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο λόγος για την Άννα Ραφτοπούλου, η οποία κατάγεται από το Ηράκλειο και συγκεκριμένα από το χωριό Θραψανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, όπου σπούδασε βοηθός μικροβιολόγου και ξαφνικά ανακάλυψε πως έχει ένα έμφυτο ταλέντο στο σκίτσο !!

Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα, όπου και έχει μετακομίσει εξασκώντας το επάγγελμα του βοηθού μικροβιολόγου που σπούδασε αλλά ταυτόχρονα, προσπαθεί να εξελιχθεί στο σκίτσο που μπήκε στη ζωή της τόσο ξαφνικά και που τόσο αγαπά.

Φυσικά όμως όπως οι περισσότεροι νέοι και νέες στη Κρήτη δε παύει να έχει και την επαφή της με την γη και της αγροτικές εργασίες.

Αυτό τον καιρό λόγο της πανδημίας του covid-19 το lockdown τη κρατά στη γενέτειρα της όπου μαζί με την οικογένεια της μαζεύουν το καρπό της ελιάς.

Επικοινωνήσαμε με την Άννα

Και μας μίλησε για το ταλέντο της και την μεγάλη αγάπη της το σκίτσο.

Πως προέκυψε πως το ανακάλυψε και πως το εξελίσσει αυτό το ταλέντο.

Σε μια επίσκεψη σε φιλικό σπίτι, ο μικρός Κωνσταντίνος, της ζήτησε να του ζωγραφίσει ένα κροκόδειλο.

Ικανοποίησε την επιθυμία του και ζωγράφισε τον κροκόδειλο, με το αποτέλεσμα να ξαφνιάζει και την ίδια και να αναρωτιέται «πως το έκανα αυτό».

Δεν γνώριζε και η ίδια ότι μπορούσε να σκιτσάρει καν… Πόσο μάλλον να σκιτσάρει καλά…

Από εκείνη την ημέρα αγόρασε μολύβια σχεδίου και ειδικά μπλοκ, λέγοντας «τι θα φτιάξω σήμερα; »

Έτσι ξεκίνησε να σχεδιάζει, λαμβάνοντας έμπνευση από τις Παγκόσμιες Ημέρες. Καθώς στη δουλειά της έχουν δει πολλά τα μάτια της, έχει ευαισθητοποιηθεί σε θέματα πρόληψης και αλληλεγγύης.

Από τότε σκιτσάρει, μαθαίνοντας εμπειρικά ταυτόχρονα, μιας και δεν έχει παρακολουθήσει κανένα μάθημα, καθώς είναι αυτοδίδακτη.

Τον Οκτώβρη σκέφτηκε να φτιάξει ένα σκίτσο για την παγκόσμια ημέρα του καρκίνου του μαστού, γνωρίζοντας πως ο μήνας Οκτώβρης είναι ο μήνας για την πρόληψη.

Έπιασε το μολύβι, τη γόμα, το μπλοκ, και σκιτσογράφησε .

Παγκόσμια ημέρα για τον καρκίνο του μαστού

Ενθουσιασμός επικράτησε με το αποτέλεσμα κι έτσι το έστειλε σε γνωστή αγαπημένη της τηλεοπτική εκπομπή που παρακολουθούσε στο σταρ στη κυρία Ζήνα Κουτσελίνη, για να περάσει το μήνυμα ότι η πρόληψη είναι το παν και μέσα από την εκπομπή ξεκίνησαν όλα.

Εκείνο τον καιρό ο γνωστός γιατρός Ευστράτιος Καραγιαννακίδης με τους συνεργάτες του είχαν κληθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μάρθας στο Ηράκλειο της Κρήτης να εξετάσουν εθελοντικά και δωρεάν τις κυρίες του χωριού. Οι προληπτικές εξετάσεις έγιναν και οι ενδιαφερόμενες έλαβαν τα αποτελέσματα μέσα σ’ ένα φάκελο που είχε τυπωμένο το σκίτσο της Άννας.

Αυτό το έβαλε ο γιατρός στις γνωματεύσεις και στους φακέλους

Από κει και πέρα τα σκίτσα της συγκίνησαν το πανελλήνιο παίρνοντας διαστάσεις και αναγνωσιμότητα μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα social media.

Κάνει ανάρτηση στο λογαριασμό της σελίδας του Κέντρου Υγείας Μαστού στο facebook η Νατάσα Παζαΐτη – “Πάρε τη ζωή στα χέρια σου. Η ζωή σου είναι πολύτιμη. Μάθε να προστατεύεσαι από τον καρκίνο.

Ακολουθεί το περιοδικό Business Woman με ένα αφιέρωμα στην Άννα στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Τοπικά site της Κρήτης κάνουν αφιερώματα και συνεντευξεις.

Το αστέρι της Άννας πλέον αρχίζει να λάμπει !!!!

Οι σπουδές της στα παραϊατρικά την έχουν κάνει να έχει δει πολλά τα μάτια της μας λέει και αυτός είναι ένας λόγος που την έκανε ακόμη πιο ευαίσθητη.

Και τονίζει πως…

«Δεν θέλω να βλέπω ανθρώπους να υποφέρουν να είναι άρρωστοι. Έτσι αν μπορώ να περάσω ένα μήνυμα μέσα από τα σκίτσα μου είναι η ευαίσθητη πλευρά μου για τους συνανθρώπους μας».

«Ήθελα να πω λοιπόν πως η ευαισθησία είναι η αρετή των δυνατών ανθρώπων και έτσι συνεχίζω να πορεύομαι»…

Η Άννα Ραφτοπούλου με αφορμή την “Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία”

Μας έφτιαξε ένα σκίτσο για την ημέρα αυτή Αποκλειστικά για το podemos.gr

και το άρθρο μας !!!!

Εμείς με τη σειρά μας της ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε όλα τα επίπεδα και πάντα με το αίσθημα της αλληλεγγύης να πορεύεται στη ζωή της !!!!

Καθώς και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για την ονομαστική της εορτή σήμερα !!!

Σάββας Σεληθωμάς

Εν πάση περιπτώσει......... εκέντησα με τη φωθιά....... Ώρα σας καλή.... και.... τα μιλούμε μρε..... "Ανυπάκουος κι Ασυμβίβαστος" Σπούδασε στο "Ανήσυχο πνεύμα" - Μέλος - Ταμίας στο Δ.Σ της Ε.Τ.Π.Ν - Ένωση Τεχνικών Πολεμικού Ναυτικού - Γενικός Γραμματέας στο Γενικό Συμβούλιο στην Π.Ο.Τ.Κ.Ε - Υ.ΕΘ.Α - Μέλος του Συντονιστικού της Ο.Μ Περάματος ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία
Sleepy