Μάϊος 11, 2021

“Απόψεις… με Άποψη” – “Οι δηλώσεις Ν. Δένδια και το δάσος πίσω από το δέντρο”

Γράφει – Επιμέλεια: Δημήτρης Πετράς

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Απόψεις… με Άποψη

Οι δηλώσεις του Ν. Δένδια χθες ενώπιον του Μ. Τσαβούσογλου ήταν σημαντικές και προκάλεσαν αίσθηση ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό δεν είναι παράξενο καθώς τα τελευταία 2 χρόνια η Τουρκία έχει προβεί σε μία σειρά, όχι απλώς προκλητικών ενεργειών, αλλά κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

  Ποιος έχει ξεχάσει τα γεγονότα του καλοκαιριού, όταν οι Τούρκοι προχώρησαν κανονικά σε έρευνες στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ, την οποία θα έπρεπε να είχαμε ανακηρύξει εδώ και πολλά χρόνια;

Ποιος έχει ξεχάσει την υπογραφή της Ελλάδος εκείνο το διάστημα στο Βερολίνο εγγράφων, που για το περιεχόμενό τους ενημερωθήκαμε δημόσια από τον… Τσαβούσογλου, χωρίς να γνωρίζει τίποτα η αντιπολίτευση;

  Ποιος έχει ξεχάσει το «πικ νικ» στην Αμμόχωστο και την «δεύτερη εισβολή» που σχετίζεται με τις συνεχείς παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία; Εκτός εάν η Κύπρος είναι μακριά…

  Ποιος έχει ξεχάσει την παρουσία του τουρκικού στρατού σε έδαφος της Ελλάδος στον Έβρο (ενημερωθήκαμε σχετικά ΜΟΝΟ από ξένα ΜΜΕ) και την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών από τον Ερντογάν για να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ε.Ε.;

  Ποιος έχει ξεχάσει τη συμφωνία «Τουρκίας-Λιβύης» που βλάπτει βάναυσα τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και την πρόθεση του Τούρκου Προέδρου να στήσει γεωτρύπανα σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο; Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να …αποκλειστεί από τις συνομιλίες για το Λιβυκό ενώ συμμετείχαν σε αυτές δεκάδες κράτη.

  Ποιος έχει ξεχάσει την εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης από την Τουρκία, την προσπάθεια «τουρκοποίησης» ολόκληρου του πληθυσμού και τις αφόρητες πιέσεις που ασκεί το τουρκικό προξενείο στους Έλληνες Πομάκους;

Ποιος έχει ξεχάσει την παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης σε Ίμβρο και Τένεδο εις βάρος των Ελλήνων που έχασαν την περιουσία τους και τα δικαιώματά τους; Ας μην λησμονούμε πως το δικαίωμα της αυτονομίας της Ίμβρου και Τενέδου, που ήταν αναγνωρισμένη από τη Συνθήκη της Λωζάνης, παραβιάστηκε κατάφορα από το Τουρκικό κράτος με τις μετεμφυλιακές κυβερνήσεις της χώρας μας να μην αντιδρούν.

  Ποιος έχει ξεχάσει την προσπάθεια της Τουρκίας να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική τόσο της Αλβανίας, όσο και της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να στραφούν εναντίον της Ελλάδος; Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία είναι έξαλλη με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού βλέπει ότι εξομαλύνονται οι σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα και ο εναέριος χώρος της γειτονικής μας χώρας επιτηρείται από τους Έλληνες πιλότους.

Ποιος έχει ξεχάσει την βεβήλωση και την ύβρη που διέπραξε ο Ερντογάν με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναγορεύοντας τον εαυτό του ως νέο… πορθητή;

Τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία θεωρώντας πως έχει τη στήριξη της Ρωσίας, της Ε.Ε., αλλά και την ανοχή των ΗΠΑ κλιμακώνει την ένταση και δημιουργεί τετελεσμένα. Καλές οι δηλώσεις λοιπόν αλλά η εξωτερική πολιτική απαιτεί και πράξεις. Εκτός εάν θέλουμε για ψυχολογικούς λόγους να λέμε πως έχουμε δίκιο και οι γείτονες -εφαρμόζοντας το δίκαιου του ισχυρού- απλώς μας περιφρονούν γιατί γνωρίζουν πως ΔΕΝ θα απαντήσουμε με πράξεις.

Τέλος, επειδή συνεχώς ακούω και διαβάζω για την πρόθεσή της κυβέρνησης να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό -ζωτικής σημασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα- να προσέλθει η χώρα μας εκεί έτοιμη, με συγκεκριμένους χάρτες και προτάσεις, κι ας χαρακτηριστούν από την Τουρκία οι θέσεις μας ως μαξιμαλιστικές, καθώς η γείτονές μας θα έχουν ως αφετηρία των δικών τους προτάσεων το σύνολο των παράνομων διεκδικήσεών τους.

Σε κάθε περίπτωση ας δούμε το δάσος κι όχι απλώς το δέντρο, εκτός κι εάν θέλουμε να περιοριστούμε στην «εθνική περηφάνια» εσωτερικής κατανάλωσης.

Δημήτρης Πετράς,

Φιλόλογος, MSc Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη & Αυτοδιοίκηση,

τ. Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Περάματος

Μέλος του Συντονιστικού της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δημήτρης Πετράς

Ο Δημήτρης Πετράς γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία-Παιδαγωγική-Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ απέκτησε τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στην «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση» με ειδίκευση στον τομέα Ανάπτυξη και Προγραμματισμός, του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Παράλληλα, σπούδασε δημοσιογραφία στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών «Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ» με πρακτική άσκηση στον Όμιλο του ΣΚΑΪ. Έχει εργαστεί ως φιλόλογος και ήταν από τον Φεβρουάριο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2019 εκλεγμένος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Περάματος. Από τον Νοέμβριο του 2019 είναι Ειδικός Σύμβουλος στο Δήμο Περάματος.
Sleepy