24 Οκτωβρίου, 2021

Ανακοίνωση της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΠΕΙΡΑΙΑ για την παγκόσμια ήμερα περιβάλλοντος και το πρόγραμμα δράσεων των Οργανώσεων μελών

0 0
Read Time:6 Minute, 50 Second

Επιμέλεια: Σάββας Σεληθωμάς

Σάββατο 05 Ιουνίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπενθυμίζει σε όλους μας πως έχει έρθει η ώρα της φύσης και του αναστοχασμού, εάν η ανθρωπότητα θέλει να έχει μέλλον στον πλανήτη.

Είναι γεγονός πως οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται ολοένα και πιο απειλητικές με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να πολλαπλασιάζονται. Το υπάρχον οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο αποτελεί τη βασική πηγή του προβλήματος, αφού προωθείται η μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου εις βάρος της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Σε καιρό κλιματικής και υγειονομικής κρίσης, οι επενδύσεις στην υγεία, στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας με καινοτόμες ιδέες, είναι αυτές που μπορούν να διαμορφώσουν ένα υγιές οικονομικό, παραγωγικό μοντέλο στη γεωργία, στον δευτερογενή τομέα, στην ενέργεια, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό.

Διαχρονικό και διαρκές το περιβαλλοντικό έγκλημα στις γειτονιές του Πειραιά

Από την μεταπολεμική περίοδο μέχρι τις μέρες μας ο Πειραιάς και οι γύρω Δήμοι συσσώρευσαν πλήθος περιβαλλοντικών προβλημάτων που συνιστούν διαρκείς απειλές για το φυσικό περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων.

Η θάλασσα και το παράκτιο μέτωπο από το Λιμάνι μέχρι το Πέραμα και τη Σαλαμίνα, όπως και το Όρος Αιγάλεω, που πάνω του ακουμπούν οι Δήμοι Κορυδαλλού, Νίκαιας, Κερατσινίου και Περάματος, για πολλά χρόνια δέχονται τα επίχειρα των αδηφάγων συμφερόντων και των συνεπειών του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου, ενώ θα μπορούσαν να μας τροφοδοτούν με ανάσες ζωής.

Σε περιοχές όπως στο Δήμο Περάματος και στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας οι δεξαμενές καυσίμων βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα στον οικιστικό ιστό. Στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας οι εγκαταστάσεις και η λειτουργία της εταιρείας επεξεργασίας πετρελαιοειδών ναυτιλιακών αποβλήτων OIL ONE, ενοχοποιούνται σύμφωνα με τα επιστημονικά πορίσματα, όχι μόνο για τις ρυπαίνουσες την ατμόσφαιρα ανυπόφορες οσμές αλλά και για την άκρως επικίνδυνη και σε υψηλές τιμές έκλυση, της αποδεδειγμένα καρκινογόνου ουσίας, βενζόλιο.

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Περάματος αποτελεί εδώ και δεκαετίες έναν τόπο δραστηριοποίησης και λειτουργίας εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και επικινδύνων ουσιών, μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί, πως στο θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται μπροστά από το Δήμο Περάματος, λειτουργεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο βιολογικό καθαρισμό στον κόσμο και το οποίο υποδέχεται το σύνολο σχεδόν των λυμάτων της Αττικής, ενώ στα γεωγραφικά όρια της πόλης του Περάματος, φιλοξενείται ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Σχιστού, το 70% των δραστηριοτήτων της COSCOκαι η ιστορική Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Στηρίζουμε τον αγώνα των Δήμων Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ώστε να τεθεί ένα τέλος στις διαδοχικές περιβαλλοντικές κρίσεις λόγω των περιβαλλοντικών εγκλημάτων που υφίστανται οι πόλεις εδώ και δεκαετίες. Θεωρούμε ως αυτονόητο το αίτημά τους για τη δημιουργία μηχανισμών και ειδικών μονάδων παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων αυτών των περιοχών.

Ταυτόχρονα, σημαντικά είναι τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από την κατασκευή της προβλήτας κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά ενώ η επέκταση δραστηριοτήτων στα ναυπηγεία της Κυνόσουρας και οι παράνομες λατομικές δραστηριότητες στη Σαλαμίνα αποτελούν εστίες περαιτέρω επιβαρύνσεων.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος

Φωτεινές εξαιρέσεις η εμβληματική παραχώρηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας της λιμενικής έκτασης των Λιπασμάτων, αλλά και η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής επί Διοίκησης Δούρου για την απαλλοτρίωση της έκτασης των 240 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας. Την ίδια περίοδο παραχωρήθηκαν και άλλες παραλιμένιες εκτάσεις, όχι ήσσονος σημασίας, όπως η περιοχή Αρμού Περάματος και προστατεύθηκαν αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Κυνόσουρα Σαλαμίνας.

Παράλληλα, δρομολογήθηκαν μια σειρά από σημαντικές αναπλάσεις με σπουδαιότερη αυτή των Λιπασμάτων, ενώ ολοκληρώνονται κι άλλες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα αφήσουν θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, όπως στην περιοχή του «Παπαστράτου», στο «Μικρολίμανο», στο ΣΕΦ, στην παραλιακή, στο Καστράκι, στον Αρμό Περάματος και στο παλαιό Νεκροταφείο Νίκαιας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η παραχώρηση των δέκα στρεμμάτων των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλούστο Δήμο και η ανάπλαση του χώρου για αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Νέα Δημοκρατία και Περιφέρεια Αττικής θεωρούν την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά ως την «πίσω αυλή» της Αττικής για τα απορρίμματα

Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός πως ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης σχεδιάζει-σε αυτήν την ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή-την κατασκευή μίας νέας φαραωνική μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων, θεωρώντας πως η Φυλή και το Σχιστό αποτελούν την εύκολη λύση για την υποδοχή των απορριμμάτων όλης της Αττικής. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για την επιλογή ιδιώτη προκειμένου να δημιουργηθεί Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων δυναμικότητας 250.000 τόνων στο Σχιστό.

Διεκδικούμε και Απαιτούμε :

-Η COSCO να τηρεί την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία και τις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας μας για το περιβάλλον.

-Να απομακρυνθούν και να μετεγκατασταθούν οι επικίνδυνες και ρυπαίνουσες το περιβάλλον δραστηριότητες στο Δήμο Περάματοςκαι στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

– Είναι αδιανόητο το Σχιστό και η Φυλή να αποτελούν τους οι μοναδικούς χώρους που για λογαριασμό ολόκληρου του Λεκανοπεδίου θα γίνεται η υποδοχή και επεξεργασία απορριμμάτων. Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται επί τη βάσει των αρχών της εγγύτητας και της χωροταξικής δημοκρατίας σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ του 2016.

-Η προστασία και οικολογική ανάδειξη του Όρους Αιγάλεω. Να χαρακτηρισθεί το Όρος Αιγάλεω «εθνικός δρυμός» και να προχωρήσουν απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων.

– Να αξιοποιηθεί η έκταση των 115 στρεμμάτων υπερτοπικής σημασίας στα Παλαιά Λατομεία στο Σχιστό Κορυδαλλού και στους πρόποδες του Όρους Αιγάλεω.

– Η προστασία και η τήρηση της νομιμότητας για τους ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους με ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση του αστικού πρασίνου και στα απείρου κάλλους φυσικά ή τεχνητά αλσύλλια, όπως του Αγίου Φίλιππα στη Νίκαια, του Προφήτη Ηλία στη Καστέλα, το αλσύλλιο στα σχολεία Κορυδαλλού στις Φυλακές, το Πάρκο Σχιστού.

Με ένα ευρύ Παμπειραϊκό Μέτωπο μαζί με την Αυτοδιοίκηση και τα κινήματα των πολιτών καλούμαστε να υψώσουμε ανθρώπινο τείχος απέναντι σε κάθε παλαιά και νέα οχληρή επιβάρυνση της θάλασσά μας, των ακτών μας, του Όρους Αιγάλεω, των ελεύθερων χώρων, των αρχαιολογικών χώρων, του αστικού πράσινου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ο.Μ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Κάλεσμα ενημέρωσης και αφύπνισης προς τους πολίτες στις 19:00 μ.μ στη Πλατεία Λαού-Κερατσίνι.

Μοίρασμα ενημερωτικού φυλλαδίου για τα σχέδια του Περιφερειάρχη Αττικής Πατούλη που αποφάσισε να προχωρήσει σε σύμπραξη με ιδιώτη (ΣΔΙΤ) για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας 250.000 τόνων στο Σχιστό!

Το Σχιστό δεν θα γίνει ο σκουπιδότοπος του Λεκανοπεδίου.

Το πρωί του Σαββάτου η ΟΜ Κερατσινίου Δραπετσώνας θα συμμετέχει στην κινητοποίηση πολιτών φορέων συλλογικοτήτων του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, σε αποκλεισμό των εγκαταστάσεων της Oil One στη Δραπετσώνα .

Ο.Μ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Κάλεσμα ενημέρωσης και αφύπνισης προς τους πολίτες στις 18:00 μ.μ στην Πλατεία Ηρώων Λέμε όχι στην νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που δημιουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Περιφερειακή Αρχή Πατούλη στο Σχιστό δυναμικότητας 250.000 χιλ. τόνων με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για 30 χρόνια περίπου.

Το πρωί του Σαββάτου η Ο.Μ Περάματος θα συμμετέχει στις περιβαλλοντικές δράσεις που διοργανώνει ο Δήμος Περάματος.

Ο.Μ ΝΙΚΑΙΑΣ

Το πρωί του Σαββάτου 5/6 στις 09:00 π.μ Δράση εθελοντικού καθαρισμού του άλσους στον Άγιο Φίλιππο (Δεξαμενή)

Την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων τη χρωστάμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται

Ο.Μ Α΄ – Β ‘- Δ΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ – ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Από τις 11:00 το πρωί στο πάρκο Αργυροκάστρου ( Αργυροκάστρου και Κεχαγιά ) Παλιά Κοκκινιά -Μία σειρά από δρώμενα θα λάβουν χώρα στον ανανεωμένο πλέον χώρο πρασίνου. Δίνουμε ζωή στις γειτονιές και προσκαλούμε τους κατοίκους να συμβάλουν στη δράση αυτή.

Ο.Μ Δ΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 11:00 π.μ. συμμετοχή στη δράση με Νεολαία Σύριζα Πειραιά Π.Σ . Β’ Α’ Διαμέρισμα και την δημοτική Κίνηση Πειραιάς για όλους( Π. Κοκκινιά-Πάρκο ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ )

ΣΑΒΒΑΤΟ 18:30 μ.μ το απόγευμα στα Καμίνια Μοίρασμα ενημερωτικών φυλλαδίων από την Πλατεία Λεγάκη στις 18:30 μ.μ μέχρι τη πλατεία “ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ” (περίπου στις 19:30μ.μ.)

Ο.Μ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Το Σάββατο 09:30 π.μ το πρωί στο Λατομείο

Στις 11.00 π.μ συνάντηση στο δάσος στα Κανάκια ( σημείο συνάντησης εκεί που κατασκηνώνει ο προσκοπικός όμιλος ) για εθελοντικό καθαρισμό του χώρου .

Ο.Μ ΑΙΓΙΝΑΣ

Σάββατο από τις 11.00-13.00 Κάλεσμα σε εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας Κολόνας, Σημείο συνάντησης στο χώρο της εισόδου της πλαζ της Κολόνας.

About Post Author

Σάββας Σεληθωμάς

Εν πάση περιπτώσει......... εκέντησα με τη φωθιά....... Ώρα σας καλή.... και.... τα μιλούμε μρε..... "Ανυπάκουος κι Ασυμβίβαστος" Σπούδασε στο "Ανήσυχο πνεύμα" - Μέλος - Ταμίας στο Δ.Σ της Ε.Τ.Π.Ν - Ένωση Τεχνικών Πολεμικού Ναυτικού - Γενικός Γραμματέας στο Γενικό Συμβούλιο στην Π.Ο.Τ.Κ.Ε - Υ.ΕΘ.Α - Μέλος του Συντονιστικού της Ο.Μ Περάματος ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *