24 Οκτωβρίου, 2021

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και το ολίσθημα της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες

Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 202

Επιμέλεια – Γράφει Έλλη Στασινή

Ξεκινώ με απορία, σε ποια χρονική στιγμή η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης πολιτικοποιήθηκε που το μόνο σημαντικό γεγονός είναι οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και οι αλλαγές της κυβέρνησης.

Η ΔΕΘ ξεκίνησε ως εκθεσιακό κέντρο εταιρειών και προϊόντων κάθε περιφέρειας όχι ως κίνητρο για να περνά ο κάθε πολιτικός τις θέσεις του ,κάτι που κάνει όλο το χρόνο από το βήμα της βουλής, τα ΜΜΕ, τις συγκεντρώσεις!

Αλλά ξέχασα στην σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχει ποικιλία προϊόντων, τραγικό αν σκεφτείς πως η ίδια χωρά, που μόλις βγήκε από μια κατοχή, έναν εμφύλιο, που η πλειοψηφία των πολιτών δεν είχε τελειώσει όλα τα έτη της βασικής εκπαίδευσης, η ρακένδυτη Ελλάδα παρήγαγε τρείς φορές περισσότερα προϊόντα από ότι σήμερα, με πενταπλάσιες σχεδόν “εταιρείες” και με το μεροκάματο σε καλύτερα επίπεδα από το τωρινό.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά ;

24 μέτρα εξάγγειλε ο Πρωθυπουργός και κανένα δεν αφορούσε τους τομείς που παράγουν τα ντολμαδάκια που του αρέσουν δλδ το πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα που φέτος είναι η χειρότερη παραγωγή για την Γεωργία. 12 καλλιέργειες επηρεάστηκαν από την ανομβρία παράδειγμα η ντομάτα της Θεσσαλίας απώλεσε το 20% παραγωγής, 6 καλλιέργειες καταστράφηκαν όπως τα νεκταρίνια, οι πυρκαγιές και η απαγόρευση της εισόδου στα δάση (από μέσα Αυγ. ως μέσα Σεπτ.) ισοπέδωσε την μελισσοκομία χάνοντας το 60% παραγωγής στο 5ο εξαγόμενο προϊόν της χώρας και χωρίς να συμπεριλάβουμε την φτωχή παραγωγή ελαιόλαδου που αναμένεται, η χώρα απώλεσε 40% της συνολικής παραγωγής της σε αγροτικά τρόφιμα. Από την άλλη η κτηνοτροφία αργοπεθαίνει λόγω των υψηλών τιμών σε σιτηρά και καλαμπόκι (παρά το 6% ΦΠΑ). Λογικό που στην έκθεση ο τομέας των φωτοβολταικών είχε γεμίσει από αγρότες που θέλανε να ενημερωθούνε για εγκατάσταση. Εξάλλου τον Πρωθυπουργό τον ένοιαζε να μοιράσει gigabytes με κάθε εμβολιασμό, να δώκει φόρο ελαφρύνσεις σε εταιρείες και επιχειρήσεις, μόνο που πήγαν στον βρόντο λόγω ανατιμήσεων μαζί και η έκπτωση φόρου 30% όταν κάνεις χρήση κάρτας άνω των 5.000 ευρώ.

Θυμίζει λίγο από Γαλλική επανάσταση και την περίφημη φράση της Μαρίας Αντουανέτας μέσα από το βιβλίο του Ζαν Ζακ Ρουσώ (Απολογίες) «Αφού δεν έχουν ψωμί ας φάνε παντεσπάνι».

Το ακόμη περίεργο είναι πως ο μέσος όρος μη καλλιεργήσιμων εδαφών στην Ευρώπη είναι 5% ενώ στην Ελλάδα ξεπερνά το 30%, και αντί η κυβέρνηση να δώσει εργαλεία στους νέους και να τους οδηγήσει προς το παραδοσιακό οικονομικό πυλώνα της χωράς (μαζί με την ναυτιλία), προτιμά να μπαλώνει το ασφαλιστικό σε μια χώρα που πάσχει από υπογεννητικότητα, παραμορφώνει τα εργασιακά, και επαναφέρει συστήματα της Φρειδερίκης στην παιδική εργασία. Αφού στο νηπιαγωγείο θα μπει ξένη γλώσσα (τα αρχαία είναι βαριά), ρομποτική, περιβάλλον, καλές τέχνες, υπολογιστές, λογικό στα 15 να εργάζονται εξάλλου σύμφωνα με την UNICEF 100.000 ανήλικα παιδία εργάζονται στην χώρα – δε φτάνουν. Μάλλον κάποιοι έχουν ξεχάσει πως τα παιδία πρέπει να παραμένουν παιδία. Για να τα σκεφτείς όμως αυτά πρέπει να έχεις ευαισθησίες που στην παρούσα φάση είναι ψηλά γράμματα. Για την αντιπολίτευση και όσα δήλωσε, Banana Boat τραγούδι του Belofonte ταιριάζει γάντι στην ψυχεδέλεια τους.

Άλλη απορία τον ΕΝΦΙΑ θα τον καταργήσουν ή θα μείνει για κάνα αιώνα; Τα γράφω όλα αυτά και γελάω για να μη δακρύσω στην κατάντια μας. Δε νοείται να έχουμε φτάσει σε σημείο να μη μπορούμε να συναγωνιστούμε την φτωχή Ελλάδα του 50΄και 60’, μια εποχή που τα παιδία δεν είχαν παπούτσια να βάλουν, που μοιράζονταν τα ρούχα, που το καλοκαιρινό σανδάλι ήταν φτιαγμένο από λάστιχα αμαξιού. Η τότε Ελλάδα που είχε την IΖΟΛΑ, Eskimo, Πίτσος, την Πειραϊκή-Πατραϊκή, Χαλυβουργική, Diana (χαρτοποιία θράκης) και πόσες ακόμη που έκλεισαν και ξανά-άνοιξαν ή άλλαξαν χέρια σαν το METAXA και την ΑΓΕΤ-Ηρακλής. H τότε Ελλάδα είχε γίνει πόλος έλξης για κέντρα παραγωγής όπως της UCAR, Philipps, Goodyear, Miele, η σημερινή Ελλάδα τι έχει επιχειρηματικά να επιδείξει; Την εισαγωγή λεμονιών από την Αργεντινή, τα όσπρια από την Τουρκία, τα κρέατα από την Βουλγαρία; Που πάνε τα χρήματα τόσων επιδοτήσεων; (σε ανεμογεννήτριες). Ενημερωτικά από το 2008 ως το 2015 η Ελλάδα έχασε 30 δισεκατομμύρια ευρώ από το κλείσιμο εταιρειών και επιχειρήσεων και ακόμη δεν τα έχει καλύψει. Έχασε πάνω από 250.000. εργατικά χέρια που έφυγαν για το εξωτερικό χωρίς να δημιουργεί τις προϋποθέσεις να επιστρέψουν. Κάθε μέρα διαβάζεις ειδήσεις για βιαιοπραγίες, δολοφονίες σε μια κοινωνία που δίνει νέα διάσταση στην λέξη «Ζούγκλα». Είμαι σίγουρη πως το ταξίδι του Οδυσσέα ήταν μια βόλτα στο πάρκο συγκριτικά με ότι βιώνει η πατρίδα σήμερα. Δεν μπορώ να καταλάβω τους ψηφίζουμε για να μας δουλεύουν ή να για να δουλεύουμε τους εαυτούς μας.

Τέλος πάλι με απορία, η Ελλάδα το 2000 άνοιξε την ενεργειακή αγορά, το 2010 ξεκίνησε τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο που σύμφωνα με ειδικούς θα εξασφάλιζαν ενεργειακή αυτονομία, έχουν περάσει 11 χρόνια και ακόμη τα ψάχνουν; Σήμερα η Ε.Ε. βιώνει ενεργειακή κρίση! Η Νορβηγία μέσα σε 7 χρόνια ξεδίπλωσε τα κοιτάσματα της και παίζει στην διεθνή αγορά, ενώ εμείς κάνουμε ακριβώς τι….πέρα από το να πληρώνουμε φόρους.

Παρακαλώ θέλω να επιστρέψω στα παλιά! Στις γειτονίες που τα παιδία έπαιζαν άφοβα, που τα σπίτια μοιράζονταν το φαγητό, που η επαρχία έσφυζε από ζωή, που ο ιδρώτας σου πότιζε το χώμα και ήξερες πως ακόμη και με λίγα ζούσες ξέγνοιαστα, που το κουλούρι κόστιζε δύο πεντάρες με τρούπα και σε ένοιαζε στην απογευματινή βόλτα να κάτσεις σε παγκάκι που ακούγεται η λατέρνα. Από τα πολλά ΘΑ ΘΑ ΘΑ, μας εξαφανίσατε συβαρίτες πολιτικοί ,της μαλθακότητας και της τρυφηλότητας και των σχεδιασμάτων όπως έλεγε ο Βύρων Πολύδωρας από το βήμα της βουλής.

ΥΓ. Λόγω πως βιώνουμε περίεργες εποχές (λογοκρισίας) που θυμίζουν την φράση: η χώρα είναι ασθενής, και της χορηγείται γύψος… η φωτογραφία πέρα από χιουμοριστική διάθεση είναι από την βιβλιοθήκη της google και ναι περνάει το μήνυμα που πρέπει, μιας παράταξης που ενώ προάσπιζε της αξίες και παραδόσεις έχει ξεπέσει στα άκρα και όποιος διαφωνεί ας ακούσει την Εποχή της Μελισσάνθης του Χατζιδάκι!

Καλό μήνα σε όλους με υγεία!

Έλλη Στασινή

Έλλη Στασινή Ψυχολόγος και Αρθρογράφος