6 Οκτωβρίου, 2022

Η λειτουργία των ΜΜΕ στην Ελλάδα τη δεκαετία των πολλαπλών κρίσεων (2010-2020) και η προβολή των ειδήσεων στα χρόνια του κορωνοϊού

Γράφει – Επιμέλεια: Δημήτρης Πετράς

Ένας από τους δείκτες της ποιότητας της δημοκρατίας σε μία χώρα είναι ο τρόπος με τον οποίο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσιάζουν τα γεγονότα. Η αλληλεπίδραση των ιδιοκτητών των μεγάλων συγκροτημάτων με την εξουσία, το τραπεζικό σύστημα,  καθώς και με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, θίγει την ανεξαρτησία πολλών δημοσιογράφων, οι οποίοι προκειμένου να επιβιώσουν επαγγελματικά καθίστανται φερέφωνα και προπαγανδιστές των απόψεων που τους επιβάλλονται άνωθεν για να τις προωθήσουν στο κοινό.

Είναι αξιοσημείωτο, πως οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πρόβλημα να συντηρούν ζημιογόνες επιχειρήσεις, όσο τους εξυπηρετούν, ούτε διστάζουν να τις χρεοκοπήσουν, όπως συνέβη με το Mega, όταν αισθάνονται πως μπορούν κάτω από ένα ειδικό και ιδιαίτερα προστατευμένο καθεστώς, που δημιουργούν για εκείνους οι κυβερνήσεις, να εξυπηρετήσουν και να εξυπηρετηθούν.

Οι ίδιοι επιχειρηματίες που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε αντεργατικό μέτρο για να αυξήσουν έστω και κατ’ ελάχιστον το περιθώριο κέρδους άλλων επιχειρήσεών τους, ξαφνικά, μόλις γίνονται ιδιοκτήτες Μ.Μ.Ε., είναι διατεθειμένοι να τα διατηρούν ακόμα κι αν είναι ζημιογόνα, προφανώς εμπνεόμενοι από το «καθήκον αληθινής ενημέρωσης των πολιτών». Μόνο κάποιος κακοπροαίρετος που «δεν στηρίζει την εθνική προσπάθεια» θα ισχυριζόταν πως προβαίνουν σε αυτό  επειδή εργαλειοποιούν τα Μ.Μ.Ε., για να αποκτήσουν τεράστια κέρδη μέσω αθέμιτων κυβερνητικών ανταλλαγμάτων σε άλλους τομείς.

Τα κυρίαρχα Μ.Μ.Ε. στάθηκαν στο πλευρό των κυβερνήσεων που μας έβαλαν στα μνημόνια και αισθάνονται ακόμα πιο ισχυρά στη νέα κρίση του κορωνοϊού. Από το αλήστου μνήμης «Τι φταίμε εμείς αν όλες οι κοινωνικές ομάδες ψηφίζουν ναι» του δημοψηφίσματος, όταν οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν πλήρωναν ούτε ευρώ για να εκπέμπουν, έως τα 11.000.000 ευρώ που δίνει η παρούσα κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για την πανδημία, φαίνεται πως ως αντίτιμο για τις τραπεζικές και κυβερνητικές διευκολύνσεις,  προσφέρουν τον μονοφωνικό τρόπο ενημέρωσης, την αφωνία για ουσιώδη ζητήματα και τις κραυγές για επουσιώδη θέματα που αφορούν την αντιπολίτευση.

Εάν ορισμένοι θεωρούν πως η λειτουργία των ΜΜΕ στη χώρα δεν συνιστά μία ακόμη παθογένεια και αντιμετωπίζουν αυτήν την κριτική ως αντιπολιτευτική προς την όποια κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να διαβάσουν ξανά την τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, όπως παρατίθεται στην εφημερίδα «Καθημερινή» σχετικά με αυτό το ζήτημα, όπου εξοργισμένος έλεγε επί λέξει: «Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε άλλα κέντρα να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου», καθώς και τον πρώην Υπουργό της Ν.Δ. και κυβερνητικό εκπρόσωπο Θεόδωρο Ρουσόπουλο, ο οποίος είχε δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως: «Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα περιμένουν να πάρουν χρήματα από το κράτος». Οι ως άνω τοποθετήσεις φανερώνουν πως υπάρχει διαχρονικά στη χώρα μια κρατικοδίαιτη ολιγαρχία που υπονομεύει τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο και την ίδια τη δημοκρατία.

Στην Ελλάδα που πλήττεται, όπως το σύνολο των χωρών του πλανήτη μας, από την πανδημία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αντιμετωπίζουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά, με εντελώς διαφορετικά κριτήρια, τις αντιδράσεις των πολιτών στα μέτρα της κυβέρνησης. Τα παραδείγματα είναι πραγματικά πάρα πολλά και εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αντιμετώπιζε παρόμοια ζητήματα καλύπτονταν μόνο …οι αντιδράσεις!

Λόγου χάρη, σε σχέση με το μεταναστευτικό, τα δεκάδες νέα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην ενδοχώρα παρουσιάζονται ως επιτακτική ανάγκη για την αποσυμφόρηση των νησιών, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μόνιμη προβολή «αγανακτισμένων κατοίκων» και βουλευτών της αντιπολίτευσης που στηλίτευαν αυτό που τώρα αποθεώνουν. Οι συγκρούσεις των νησιωτών με τα ΜΑΤ εξαφανίστηκαν και όταν υποχρεώθηκαν από την έκταση των γεγονότων να τις προβάλλουν, οι δημοσιογράφοι χαρακτήριζαν ως ανεύθυνους τους πολίτες που δεν κατανοούν το σχέδιο της κυβέρνησης.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με το Μακεδονικό. Η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης που συνεχάρη τη Βόρεια Μακεδονία για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ αποσιωπήθηκε, όπως και η υποκρισία των στελεχών της που προεκλογικά μιλούσαν για ακύρωση της συμφωνίας και άσκηση βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας για να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίστηκαν ως μαζώξεις ακροδεξιών και περιθωριακών. Όλοι όμως θυμούνται πως καθημερινά τα ίδια μέσα φιλοξενούσαν με μεγάλη χαρά βουλευτές και πολίτες που χαρακτήριζαν την εν λόγω συμφωνία ως προδοτική.

Παρόμοια η προσέγγιση των κυριάρχων Μέσων Ενημέρωσης κι όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε έρθει σε συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την επίλυση των οικονομικών διαφορών που ταλανίζουν Πολιτεία και Εκκλησία εδώ και πολλές δεκαετίες. Τι κι αν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν προχωρήσει όλη αυτή η οικονομική δυνατότητα, ώστε να γίνει η Εκκλησία ελεύθερη και να αποκτήσει την αυτοτέλειά της, θα τεθεί στην ιστορία ότι είστε ο πρώτος που έβαλε την υπογραφή». Τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έδωσαν καμία σημασία. Η αγωνία τους ήταν να προβάλλουν τους ιερείς και τους πολιτικούς που διαφώνησαν.

Εύλογα πολλοί πιστεύουν πως εάν κάποια άλλη κυβέρνηση που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες των Μ.Μ.Ε. έπαιρνε τα μέτρα που λαμβάνει σήμερα η Ν.Δ. και αφορούν το κλείσιμο των εκκλησιών και ιδιαίτερα την απαγόρευση της συμμετοχής των πιστών στις λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε συνδυασμό με την απαγόρευση των παρελάσεων που θα γίνονταν την 25η Μαρτίου, ο ηγέτης αυτής της κυβέρνησης θα παρουσιαζόταν ως …Αντίχριστος και προδότης, ανθέλληνας και πολέμιος της εκκλησίας. Αλήθεια, έχετε δει κανέναν από τους ιερείς που αντιδρούν στις τωρινές αποφάσεις της κυβέρνησης να επιχειρηματολογεί στα δελτία ειδήσεων;

Έχετε δει επιχειρηματίες, εκπροσώπους της περιβόητης προεκλογικά μεσαίας τάξης, να διαμαρτύρονται για τα «επιδόματα» της κυβέρνησης; Έχετε δει μακροχρόνια ανέργους να καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από το «έκτακτο βοήθημα» του Πρωθυπουργού; Έχετε δει Μητροπολίτες να διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την Εκκλησία; Έχετε δει ιατρούς και νοσηλευτές να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτελούν το λειτούργημά τους στα νοσοκομεία, καθώς και για τα αιτήματά τους;  Έχετε δει φοιτητές να διαμαρτύρονται για την εξίσωση των σπουδών τους με πτυχία από ΙΕΚ; Έχετε δει δημοσιογράφους των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης να στηλιτεύουν κάποια κυβερνητική απόφαση;

Εάν τους ρωτήσουμε η απάντηση θα είναι η αναμενόμενη. «Τι φταίμε εμείς αν όλες οι κοινωνικές ομάδες στηρίζουν το σύνολο των αποφάσεων της κυβέρνησης». Κάτι μας θυμίζει, σωστά;

Δημήτρης Πετράς, Φιλόλογος, MSc «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση»

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.