8 Δεκεμβρίου, 2023

Πρώτη δύναμη η Προοδευτική Συμμαχία οι προεδρικοί (Κίνηση Μελών) στις νέες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ο νέος χάρτης: Οι εκλογές στις νομαρχιακές και η… μάχη στο Πειραιά και στη Κυψέλη

0

Επιμέλεια – Γράφει: Σάββας Σεληθωμάς

Δευτέρα 01 Μαρτίου 2021

 

 

Όπως διαφαίνεται η επικράτηση της Προοδευτικής Συμμαχίας οι προεδρικοί (Κίνηση Μελών) στις νέες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και στις νομαρχιακές σε όλη τη χώρα είναι γεγονός.

Κάτι που θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τη διεύρυνση και το άνοιγμα του κόμματος.

η… μάχη στο Πειραιά

Επίσης, φαίνεται ότι ο Πειραιάς που θεωρούνταν προπύργιο των 53 τώρα έχει περάσει στις δυνάμεις της Προοδευτικής Συμμαχίας προεδρικοί (Κίνηση Μελών) και είναι διαφαινόμενη η ήτα στην Ομπρέλα.

Εάν ο απολογισμός γίνει σε όρους ποσοστών, το ευρύτερο μπλοκ των προεδρικών δηλώνει ότι η δύναμή του στις νομαρχιακές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στο 70%, με την «Ομπρέλα» να περιορίζεται το πολύ στο 30%. Κατά τους υπολογισμούς των στελεχών της «Ομπρέλας» («53» συν δυνάμεις Σκουρλέτη, Βούτση, Φίλη και Παπαδημούλη), ο συσχετισμός αυτός διαφοροποιείται κατά τι και διαμορφώνεται σε ένα 65%-35%.

Εάν αναζητείται το πολιτικό αποτύπωμα, στην διαδικασία των νομαρχιακών συνελεύσεων και εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ τίμησε στο ακέραιο την παράδοση της σύγκρουσης των μηχανισμών, της μετωπικής αναμέτρησης για την διεύρυνση και την μη διεύρυνση του κόμματος, και της παραγωγής πλεονάσματος εσωστρέφειας.

Οι διαδικασίες πανελλαδικά ολοκληρώνονται το επόμενο Σαββατοκύριακο, μέχρι στιγμής έχουν γίνει οι εκλογές στις 55 από τις 69 Νομαρχιακές, το διήμερο όμως που πέρασε έκλεισαν οι μάχες στα περισσότερα από τα μεγάλα κομματικά «οχυρά».

Στην βόρεια Αθήνα και οι δύο πλευρές εκπέμπουν σήματα ικανοποίησης – η μεν «Ομπρέλα» διότι πήρε την πλειοψηφία με 24 μέλη σε σύνολο 41, οι δε προεδρικοί επειδή αύξησαν θεαματικά την δύναμή τους: Η Κίνηση Μελών εξέλεξε 11 μέλη, η Ρ.ΕΝ.Ε. 6, ενώ από την «Ομπρέλα» εξέλεξαν 10 οι «53», 5 η πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη και 9 η κίνηση των Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Βούτση και Νίκου Φίλη.

Στον νότιο τομέα της Αθήνας οι προεδρικοί καταγράφουν την δύναμή τους στο 60%, ενώ στην ανατολική Αττική μιλούν για ποσοστό 80%. Από την πλευρά της «Ομπρέλας» τα ποσοστά αυτά προσδιορίζονται αισθητά χαμηλότερα, ενώ ειδικά για την ανατολική Αττική λένε ότι έπιασαν το 40% και εγκαλούν τον Χρήστο Σπίρτζη για μαζικές εγγραφές νέων μελών που επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Σκληρές είναι οι μάχες σε Α’ Αθήνας και Πειραιά, με την πρώτη να παίζεται στην κόντρα, ενώ στον Πειραιά φαίνονται να κερδίζουν γα πρώτη φορά οι προεδρικοί μετά την μεγάλη κινητοποίηση του Γιάννη Ραγκούση και του Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Στην Α’ Αθήνας η εσωκομματική αναμέτρηση άγγιξε τα όρια… θερμού επεισοδίου στην Οργάνωση Μελών της Κυψέλης. Εκεί, μέχρι την τελευταία στιγμή δόθηκε μάχη για να εγγραφεί σύσσωμη η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ την οποία προηγουμένως είχε αρνηθεί να εγγράψει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Οι πόρτες όμως ήταν κλειστές και στην Κυψέλη, την παραμονή των εκλογών τα μέλη της ΠΑΣΠ ζήτησαν αναβολή της διαδικασίας και σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για να λυθεί το θέμα, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε με την σύμφωνη γνώμη και του γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλου. Το θερμόμετρο ανέβηκε, κάποιοι λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια, και τελικά οι υποψηφιότητες της ΠΑΣΠ αποσύρθηκαν.

Εξίσου φορτισμένο ήταν το κλίμα την περασμένη εβδομάδα και στον Πειραιά, ενώ από την πλευρά της Κίνησης Μελών (της πλειοψηφικής ομάδας των προεδρικών) η εικόνα που μεταδίδεται είναι πως τα στελέχη της «Ομπρέλας» έδωσαν «τον υπέρ πάντων αγώνα» για να μπλοκάρουν την διεύρυνση και να μην ανοίξουν οι Οργανώσεις του κόμματος για νέα μέλη.

Κατά τις καταγγελίες περισσότερα από 30 νέα μέλη «κόπηκαν» από την Οργάνωση Μελών των Εξαρχείων, μπλόκο στις εγγραφές υπήρξε και στις δύο οργανώσεις των Πετραλώνων, ενώ στην Οργάνωση Μελών Πατησίων δεν έγιναν δεκτά 90 μέλη από το isyriza και άλλα 50 με την επίκληση τυπικών κωλυμάτων.

Στο δια ταύτα, διεύρυνση επί της ουσίας δεν υπήρξε ούτε αυτή την φορά και, παρ’ ότι ο τελικός υπολογισμός εκκρεμεί, υπολογίζεται ότι η αύξηση της κομματικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα μέλη δεν ξεπερνά το 15% με 20%…

Πάντως, λόγω της έντασης που έχει καταγραφεί σε πολλές οργανώσεις Μελών της α’ Αθήνας το θέμα δεν αποκλείεται να απασχολήσει τα ηγετικά κλιμάκια και σε κεντρικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα στις εκλογές έδειχναν κατά τις πληροφορίες μία αναμέτρηση στήθος με στήθος ανάμεσα στην Ομπρέλα και την Κίνηση Μελών μαζί με δυνάμεις της ευρύτερης πλειοψηφίας.

Σε ό, τι αφορά στην περιφέρεια τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι προεδρικοί έχουν τον έλεγχο των νομαρχιακών οργανώσεων σχεδόν σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Άρτα, την Λάρισα, την Λευκάδα , την Ευρυτανία, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Ηλεία. Η Ομπρέλα έχει ισχυρή παρουσία στο Κιλκίς, την Πιερία, εμφανίζει δυνάμεις στην Κόρινθο και τα Βόρεια Δωδεκάνησα, όπως επίσης και στα Χανιά όπου έπαιξε παιχνίδι για τους 53 ο Σταθάκης.

Πληροφορίες από tvxs και thecaller

 

 

 

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην χάσετε