20 Μαΐου, 2022

Λιγόρτυνος: Η κατάρα ξαναχτύπησε το χωριό της Κρήτης – Η γκρεμισμένη εκκλησία και ο θρύλος που την ακολουθεί

Επιμέλεια – Γράφει: Σάββας Σεληθωμάς

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Λιγόρτυνος: Η γκρεμισμένη εκκλησία και ο θρύλος που την ακολουθεί

Η τραγική ιστορία του μικρού Ζαχαρία Καμαράτου σόκαρε όλη την Ελλάδα και επαναφέρει την κατάρα που συνοδεύει το χωριό Λιγόρτυνος

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Παρασκευής, το δίχρονο αγοράκι από το χωριό Λιγόρτυνος στο Ηράκλειο, που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό στην αυλή του σπιτιού της οικογένειας του.

Αυτή η τραγική ιστορία σόκαρε όλη την Ελλάδα και επαναφέρει την κατάρα που συνοδεύει το χωριό Λιγόρτυνος. Οι κάτοικοί του, εδώ και πολλά χρόνια, ούτε λίγο ούτε πολύ, πιστεύουν ότι τους έχουν καταραστεί και έτσι με αυτό τον τρόπο εξηγούν τους απανωτούς θανάτους νέων ανθρώπων και όλοι «έδειχναν» την κατεστραμμένη εκκλησία της Αγίας Τριάδας (σ.σ. ερειπωμένος ναός που είχε ανεγερθεί τα βυζαντινά χρόνια).

Λιγόρτυνος ο ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου

Ανατρέξαμε και συλλέξαμε πληροφορίες σχετικά με τον “θρύλο της Λιγορτύνου”…και ένα άρθρο στις 18 Απρίλη του 2015 της Εύα Παπαδάτου.

«Μόνη ελπίδα, η ανέγερση της Αγίας Τριάδας» H κατάρα στη Λιγόρτυνο Ν.Ηρακλείου Κρήτης

Εκεί που η φαντασία συναντά την πραγματικότητα και το ανεξήγητο σκιάζει το λογικό, «ξεπηδά» ένα μικρό χωριό της Κρήτης. Ο λόγος για τη Λιγόρτυνο, που οι κάτοικοί της, ούτε λίγο ούτε πολύ, πιστεύουν ότι τους έχουν καταραστεί. Με αυτό τον τρόπο εξηγούν τους απανωτούς θανάτους των τελευταίων χρόνων και όλοι «δείχνουν» την κατεστραμμένη εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Ο θάνατος «θερίζει» το μικρό χωριό του Ηρακλείου τα τελευταία 40 χρόνια και οι κάτοικοί του έχουν πενθήσει περίπου τριάντα νέους ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άνδρες. Μετά και τον θάνατο ενός 22χρονου σε τροχαίο το 2007, οι χωριανοί έχουν τρομοκρατηθεί και πλέον κάνουν λόγο για κατάρα, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι εάν ξαναχτιστεί η παλιά εκκλησία της Αγίας Τριάδας, θα εκλείψουν τα θανατικά. Μάλιστα, στην κηδεία τού άτυχου νέου, στις αρχές Ιουλίου του 2007, συγκεντρώθηκαν επτά χιλιάδες ευρώ για την αναστήλωση του ναού.

Το μυαλό όλων πήγε στο ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, που είχε γκρεμιστεί για να γίνει μια πλατεία. Μετά το θάνατο του Γιώργου Κριτσωτάκη ο παπα-Αντρέας και οι κάτοικοι αποφάσισαν να ξαναχτίσουν την εκκλησία. Μάλιστα, την ημέρα της κηδείας συγκεντρώθηκε το ποσό του ενός εκατομμυρίου από δωρεές. Την επομένη ο παπα-Αντρέας πήγε στον τότε αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο και ζήτησε την άδεια να ξαναχτίσει την εκκλησία.

Στις 16 Αυγούστου του 1992 μπήκε ο θεμέλιος λίθος και το χωριό ηρέμησε για ένα διάστημα. Σύμφωνα με τον ιερέα, έγιναν και πάλι ατυχήματα, αλλά δεν υπήρξαν θάνατοι ή τραυματισμοί. Όμως, η ηρεμία δεν κράτησε πολύ. Ο Βασίλης Χαριτωνίδης, ο Σάββας Σιτόγλου και άλλοι νέοι χάθηκαν ξαφνικά.

«Ξαναχτίσαμε τον Μιχαήλ Αρχάγγελο και τώρα θέλουμε να ξαναχτίσουμε την Αγία Τριάδα, αλλά πρέπει να δοθεί έγκριση από την Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων. Πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο δεν μπορούμε να επέμβουμε, όμως θα ασκήσουμε πιέσεις για να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα. Η εκκλησία και οι κάτοικοι θα βοηθήσουν αυτό το έργο, γιατί πιστεύουμε ότι αν χτίσουμε και αυτή την εκκλησία, θα σταματήσουν οι θάνατοι», είπε ο παπα-Αντρέας.

«Μόνη ελπίδα, η ανέγερση της Αγίας Τριάδας»

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Λιγόρτυνου, Σάββας Καρεπίδης, μας είπε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα με νέα παιδιά και συμφώνησε με τον πατέρα Ανωγειανάκη ότι η λύση είναι η ανέγερση της Αγίας Τριάδας.

«Τα τελευταία 40 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους γύρω στα τριάντα άτομα. Θέλουμε να χτιστεί ξανά ο ναός της Αγίας Τριάδας, ο οποίος είναι ακάλυπτος και έρμαιο του καθενός. Αφήνουν τα ζώα τους, το αλέτρι τους, το τρακτέρ τους και άλλα πράγματα. Είπα να κάνουμε μία προσπάθεια για να ξαναχτιστεί και τις προάλλες στην κηδεία του άτυχου Μανόλη μαζέψαμε 7.000 ευρώ, για να περιφραχτεί αρχικά ο χώρος και στη συνέχεια να έρθουν οι αρχαιολογικές Αρχές και να μας δώσουν την άδεια για να αρχίσουμε τις εργασίες».

Πληροφορίες : – κείμενο: Εύα Παπαδάτου – φωτογραφίες: foto.kik

Εδώ και 40 χρόνια, οι κάτοικοί του έχουν πενθήσει δεκάδες νέους ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γένους αρσενικού.

Το 2007, μετά τον θάνατο ενός 22χρονου σε τροχαίο, οι χωριανοί είχαν τρομοκρατηθεί και έκαναν λόγο για κατάρα, ενώ πολλοί πίστευαν ότι εάν ξαναχτιζόταν η παλιά εκκλησία της Αγίας Τριάδας, θα σταματούσαν τα θανατικά.

Το 1997 ο μεγάλος γιος της ίδιας οικογένειας, είχε βρει τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία, σε ηλικία επίσης 22 ετών, ενώ έπλενε ένα αυτοκίνητο.

Είχαν αρχίσει ήδη το κακό όταν ένας 15χρονος πνίγηκε στο φράγμα της Πλακιώτισσας, όπου είχε πάει με άλλους νεαρούς για κολύμπι.

Ακολούθησαν άλλοι δύο νέοι άνθρωποι.

Ο ένας σκοτώθηκε με το τρακτέρ του

και ο άλλος ο Μιχάλης Θωμαΐδης παρασύρθηκε από ένα άλογο και τον έσερνε στους δρόμους του χωριού μέχρι που άρχισε να ψυχορραγεί.

Σειρά είχε ένας 18χρονος, που σκοτώθηκε με μηχανάκι στο Ηράκλειο την ημέρα του Αγίου Χαράλαμπους, πολιούχου του χωριού.

Μετά ήρθε ο φρικτός θάνατος μέσα σε βόθρο δύο παιδιών έξι και επτά ετών. Μάλιστα, η συγκεκριμένη οικογένεια έχει χάσει σχεδόν όλους τους Γιώργηδές της σε τροχαία και άλλα δυστυχήματα – ανάμεσά τους και εκείνος που πέθανε ύστερα από επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου.

Ενας 19χρονος και ένας 22χρονος σκοτώθηκαν επίσης με μηχανάκι,

ενώ ένας 26χρονος νεόνυμφος, καταπλακώθηκε από ένα αναβατόριο στην προσπάθειά του να επισκευάσει μόνος του το αυτοκίνητό του.

Αλλος ένας κάηκε κατά τη διάρκεια ανακαίνισης του καταστήματος τού γαμπρού του στο Ηράκλειο,

ενώ ο κατάλογος των νεκρών μεγαλώνει κι άλλο, εάν προστεθεί και ο απαγχονισμός μίας 27χρονης, που αποδόθηκε σε εγκληματική ενέργεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν σημειώθηκαν τα πρώτα τραγικά περιστατικά, ο τότε παπάς του χωριού βρισκόταν σε ένα πανηγύρι, όταν μία γυναίκα τού είπε ότι είχε δει ένα όραμα: «Είχατε μία εκκλησία και τη χαλάσατε. Αν δεν την ξαναχτίσετε, δεν θα μείνει άντρας στο χωριό!» του είχε πει.

Το μυαλό όλων πήγε στο ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, που είχε γκρεμιστεί για να γίνει μια πλατεία. Η συγκεκριμένη εκκλησία ξαναφτιάχτηκε, αλλά το κακό δεν σταμάτησε και για αυτό όλοι πίστευαν ότι έπρεπε να ανεγερθεί η Αγία Τριάδα.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.