10 Δεκεμβρίου, 2023

Aλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα έχει προοπτική με μείωση μισθών αλλά με επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο (βίντεο)

0

«Η μεγάλη αγωνία, τώρα που σιγά σιγά ξεπερνάμε την αγωνία για το αν θα ζήσουμε, είναι για το πώς θα ζήσουμε, τι κόσμο θα αντικρύσουμε όταν ανοίξουμε την πόρτα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ανοίγοντας τη συζήτηση με τον δημοσιογράφο της Καθημερινής, Πέτρο Παπακωνσταντίνου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αφού ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους, και τόνισε ότι «η αγωνία για την επόμενη μέρα γίνεται κυρίαρχη». «Η πανδημία αποτελεί μια ιστορική τομή που αναγκάζει τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις να δουν τα πράγματα αλλιώς», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε στην «ιστορική», όπως είπε ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο, με την οποία «βάζει τέλος σ’ έναν 40ετή κύκλο οικονομικού υποδείγματος, του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος».

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία αυτής της ομιλίας από έναν «μετριοπαθή πρόεδρο των ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι «αξίζει τον κόπο να ρίξουμε βάρος σε αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ».

«Αυτό που έχει αξία σήμερα είναι ότι το κυρίαρχο υπόδειγμα της διαρκούς αναπαραγωγής του καπιταλισμού μέσα από κρίσεις που θα διευρύνουν τις ανισότητες, αλλά θα δίνουν τη δυνατότητα διεύρυνσης των κερδών μιας ελίτ που θα μας οδηγήσει στην ευημερία, κλείνει, αποτυγχάνει και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αλλιώς», τόνισε.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τον δημοσιογράφο της Καθημερινής, Πέτρο Παπακωνσταντίνου:

Αποτυχημένη η διαχείριση της εμβολιαστικής προσπάθειας από την ΕΕ

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της ΕΕ στην πανδημία, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για αποτυχία διαχείρισης της εμβολιαστικής προσπάθειας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ε.Ε. κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι «κινείται πολύ αργά και πολύ λίγο», θυμίζοντας ότι ανάλογη ήταν η αποτυχία της και με την κρίση χρέους το 2008 και το 2009, αλλά και το προσφυγικό.

«Η ευρωπαϊκή ηγεσία συνεχίζει να σκέφτεται με όρους τους χθες. Όπως και ο κ. Μητσοτάκης που αντιμετώπισε με χλευασμό μια πρωτοβουλία για τις πατέντες των εμβολίων» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όπως ανέφερε, η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν φαίνεται να έχει συλλάβει ότι η υγειονομική κρίση αποτελεί μία από τις δύο ιστορικές τομές, με τη δεύτερη να είναι η περιβαλλοντική κρίση.

«Δεν έχει σύνορα η υγειονομική κρίση» σημείωσε με νόημα, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συλλαμβάνει αυτό που λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής πουθενά, αν όλοι δεν είναι ασφαλείς παντού. Αντίθετα, όπως είπε η ΕΕ αυτό δεν μπορεί να το συλλάβει και συνεχίζει να ακολουθεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιριών.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε αναλυτικότερα και ανά θέμα:

«Η Ελλάδα δεν θα έχει προοπτική με μείωση μισθών αλλά με αύξηση της παραγωγικότητας και επένδυση στην καινοτομία – Την ώρα που ο κόσμος αλλάζει, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη τον Ρήγκαν και τη Θάτσερ – Καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις και μειώνει τον πραγματικό μισθό με απλήρωτες υπερωρίες»

– Το κυρίαρχο υπόδειγμα των αγορών και της διεύρυνσης των ανισοτήτων κλείνει με την ιστορική τομή της πανδημίας

– Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είχε συνολικά πολύ μεγάλα λάθη. Το μοντέλο του λοκντάουν ήταν αποτυχημένο. Ασυγχώρητο λάθος η μη ενίσχυση του ΕΣΥ, ο μη σωστός επιδημιολογικός έλεγχος. Ένας στους χίλιους συμπολίτες μας έχει χάσει τη ζωή του σε έξι μήνες

– Η κυβέρνηση είναι η μοναδική που βρήκε όχι καμμένη γη αλλά γεμάτα ταμεία, έχει φθηνό δανεισμό από τη ρύθμιση του χρέους, δεν έχει Σύμφωνο Σταθερότητας και έχει τις δυνατότητες με το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι σήμερα ήταν άτολμη και φθάσαμε να έχουμε 8,2% ύφεση. Η αναδιάρθρωση του χρέους του 18 και το μαξιλάρι δίνουν βεβαιότητα έναντι των αγορών. Υπάρχει ομως ο κίνδυνος να μην είναι ισχυρή και κυρίως συμπεριληπτική η ανάπτυξη.

– Ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας έχουν χτυπηθεί τόσο ισχυρά, όπως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που θα έχουν πολύ δύσκολη ανάκαμψη. Ορατός ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διόγκωσης της ανεργίας

– Ιδεοληπτική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την ώρα που αλλάζει ο κόσμος, ο Μπάιντεν στηρίζει εργαζόμενους και μεσαία τάξη και φορολογεί μεγάλο πλούτο, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη του Ρήγκαν και της Θάτσερ μεταρρυθμίσεις που διαλύουν την εργασία.

– Δεν λέω ότι θα γίνει σοσιαλισμός στις ΗΠΑ, αλλά ότι την ώρα που κλείνει ο κύκλος νεοφιλελευθερισμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει πολιτικές του χθες, την έκθεση Πισσαρίδη που ζητάει τη μείωση του εργασιακού κόστους. Είναι λάθος να ανταγωνιστούμε χώρες στην εξαθλίωση των εργαζομένων. Η Ελλάδα δεν θα έχει προοπτική με μείωση μισθών αλλά με αύξηση της παραγωγικότητας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, επενδύοντας στη γνώση και την καινοτομία, στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

– Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις και μειώνει τον πραγματικό μισθό με απλήρωτες υπερωρίες – Κάνει το 8ωρο δεκάωρο, παρακάμπτει τις συλλογικές συμβάσεις με ατομικές. Η διαπραγματευτική ισχύς του εργαζόμενου έναντι του εργοδότη είναι ανισομερής

Η αύξηση των υπερωριών με την ταυτόχρονη μείωση της αποζημίωσής τους οδηγούν τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο και να αμείβονται λιγότερο.

– Καταφέραμε μία ιστορική τομή με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πατριωτική και επωφελής για τη χώρα και την περιοχή. Η συμφωνία αυτή άλλαξε το παιχνίδι στα Βαλκάνια. Άξιζε το πολιτικό κόστος. Έχουμε στα βόρεια σύνορά μας σύμμαχο και αποτρέψαμε τρίτες χώρες και την Τουρκία.

– Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Σέρνεται από τις εσωκομματικές αβαρίες. Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για διάλογο με την Τουρκία, για να ισχυροποιήσει τη θέση της.

Πηγή: left.gr

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *