28 Νοεμβρίου, 2022

του Άλκη Λάμπρου

Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού, να πω ευσυνείδητα όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω, ούτε να κρύψω τίποτε.

Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου, πώς θα πω όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω, ούτε να κρύψω τίποτε.

Αυτοί είναι οι δύο τύποι ορκωμοσίας, θρησκευτικός ή πολιτικός, ανάλογα με την προτίμηση του μάρτυρα που οφείλει να εκστομίσει πριν την εξέτασή του στο Δικαστήριο. ( Άρθρο 408 ,ΚΠολΔ και άρθρο 219 ΚΠΔ )

Δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω νομικά, αυτό ας το κάνουν οι δικηγόροι μας και μακάρι να τοποθετηθούν…

Είμαι υποχρεωμένος όμως να μιλήσω πολιτικά, παραθέτοντας αυτή την ανατριχιαστική εγκύκλιο, που αποτελεί πλήγμα όχι μόνο στο Δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά και στην κοινή λογική.

Μία εγκύκλιος που θυμίζει άλλες εποχές, σκοτεινές περιόδους, καταδικασμένες από την Ιστορία την ίδια και τη συλλογική συνείδηση.

Μία εγκύκλιος που με άκρως ολοκληρωτική συμπεριφορά, με πρακτικές εκφοβισμού και εκβιασμού, αποτρέπει τους Δημοσίους Υπαλλήλους από το να πράξουν το ηθικά και νομικά ορθό, δηλαδή να καταθέσουν την αλήθεια, έστω και αν αυτή είναι επιζήμια για το Δημόσιο.

Μπορεί να σας φαίνεται μία λεπτομέρεια αυτό, μπορεί κιόλας να είναι…

Τα σύγχρονα ολοκληρωτικά καθεστώτα όμως κρίνονται στις λεπτομέρειες… Δεν θα δείτε τα τανκς στους δρόμους, (αν και κοντά φτάσαμε), ούτε μια Κυβέρνηση δεν μπορεί να μετατραπεί σε καθεστώς με την αρνητική έννοια , επειδή πήρε την εξουσία νόμιμα, (άλλωστε και ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ , αλλά και ο Μεταξάς εκλέχτηκαν).

Για άλλη μία φορά το Κράτος Δικαίου αιμορραγεί και η Δημοκρατία κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο .

Φοβάμαι όταν χάνεται έστω και ένα κομματάκι από την Δημοκρατία. Η Δημοκρατία χάνεται σιγά σιγά , εν μέσω της γενικής αδιαφορίας… γιατί είναι βολικό να μην παίρνεις θέση!