2 Φεβρουαρίου, 2023

Πελώνη: “Αδειάζει” Άδωνι για τις απολύσεις μη εμβολιασμένων

«Φωτιές» στην κυβέρνηση άναψαν οι προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να τοποθετείται σήμερα επί του θέματος.

Η Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και το εάν τίθεται ζήτημα απόλυσης εργαζομένου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Οι δηλώσεις τις αυτές ερμηνεύονται και ως «άδειασμα» των όσων ανέφερε την Τετάρτη ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ΕΡΤ, ο οποίος, υποστήριξε ότι εργαζόμενοι που αρνούνται να εμβολιαστούν, οφείλουν να υποστούν τις συνέπειες, συμπληρώνοντας ότι «στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση».

Γενικά για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού η κ. Πελώνη ανέφερε «ο πρωθυπουργός έθεσε σαφώς το πλαίσιο στην τοποθέτησή του στη Βουλή την περασμένη Τρίτη. Αφορά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση αναμένει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής για να λάβει τις αποφάσεις της, ζυγίζοντας τα πράγματα με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία. Αυτή είναι μια ζωηρή συζήτηση, απασχολεί και άλλες χώρες, κατατίθενται όλες οι απόψεις».

Απαντώντας σε ερώτηση πότε επιχειρηματίες στην εστίαση ή στον τουρισμό θα μπορούν να υποδέχονται μόνο εμβολιασμένους, επανέλαβε πως η κυβέρνηση αναμένει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής για αυτό το ζήτημα το οποίο εγείρει πολλά διλήμματα.

«Ήδη έχουμε πει σε ό,τι αφορά διευκολύνσεις προς εμβολιασμένους πως αυτό θα καταστεί εφικτό, θα γίνει μια άλλη συζήτηση, όταν όλος ο ενήλικος πληθυσμός έχει πρόσβαση σε εύλογο χρονικό διάστημα στο εμβόλιο που επιθυμεί. Όταν έρθει εκείνη η ώρα θα συζητήσουμε ποιες διευκολύνσεις θα είναι αυτές ή τι κίνητρα πρέπει να δοθούν», συμπλήρωσε.

Η απόφαση, πάντως, του πρωθυπουργού να ανοίξει από τώρα την συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα προνόμια, έχει φέρει αναταράξεις στην κυβέρνηση, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια είναι η «γραμμή».

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως, ενώ η Α. Πελώνη, εμφανίστηκε επιφυλακτική, ο Στέλιος Πέτσας με σημερινές του δηλώσεις επισημαίνει ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν θα πρέπει να είναι ταμπού και τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για συγκεκριμένους εργαζόμενους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε στον ΣΚΑΪ «Η κοινωνία μας είναι ώριμη τέτοιου είδους θέματα να τα συζητά, ιδίως όταν μιλάμε για ένα αυταπόδεικτο ζήτημα, όπως είναι η προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους εργαζόμενους στο Δημόσιο που είναι σε άμεση και καθημερινή επαφή με το κοινό και για όλους όσοι βρίσκονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, ιδίως από το φθινόπωρο και μετά.

Για την παροχή κινήτρων στους εμβολιασμένους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «είναι απαραίτητα για να πετύχουμε πιο γρήγορα το τείχος ανοσίας», προσθέτοντας ότι «μία τέτοια συζήτηση προϋποθέτει, βεβαίως, διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους πολίτες και όλες τις ηλιακές ομάδες».

Αποσαφήνισε, τέλος, ότι μέχρι την 1η Ιουλίου θα αίρονται πάρα πολλοί περιορισμοί, με σκοπό να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, με μία πολύ μεγαλύτερη απελευθέρωση δραστηριοτήτων.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *