10 Δεκεμβρίου, 2023

“Υπέρκομψες” ανακριβείς δηλώσεις “πόθεν έσχες” από τον Μητσοτάκη: Ποινή φυλάκισης 2 εώς 10 ετών επισείει το αδίκημα

0
Ποινές κάθειρξης και φυλάκισης από 2 έως 10, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και χρηματικά πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ επισείουν τα αδικήματα που φέρεται να έχει διαπράξει το πρωθυπουργικό ζεύγος, υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις “πόθεν έσχες” κατά την τελευταία τετραετία και αποκρύπτοντας περιουσιακά στοιχεία και συμμετοχές σε εταιρείες…
Φυσικά, όλα αυτά θα ίσχυαν σε κάποια άλλη χώρα, καθώς στην… ευρωπαϊκή Κολομβία του Μωυσή, οι κυβερνώντες είναι υπεράνω των νόμων…

Ο παραβάτης πρωθυπουργός παραμένει στην θέση του και συνεχίζει να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες, σκορπώντας τον διχασμό…

Το δημοσίευμα

Στοιχεία για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη δημοσιεύει η εφημερίδα Documento. Σύμφωνα με αυτά ο πρωθυπουργός φέρεται να υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες τα προηγούμενα 4 έτη, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι εξακολουθούσε να διατηρεί μέχρι το 2020 μετοχές σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία. Προκύπτει ακόμη ότι αυτές μεταβιβάστηκαν το 2020 σε ελληνική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε δύο ημέρες πριν από την επίμαχη μεταβίβαση και ανήκει επίσης στη σύζυγο του πρωθυπουργού και στον αδερφό της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που καταθέτει (όπως είναι υποχρεωμένος) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την εμφανιζόμενη ως επανασύνδεσή του με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, αφού φέρεται να δήλωσε ψευδώς πως η γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures, την οποία κατέχει η σύζυγός του, έχει μεταβιβαστεί σε άλλα πρόσωπα (τα οποία ουδέποτε αναφέρει) την εξαφανίζει τα επόμενα χρόνια από τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Το 2020 περνά τη γαλλική εταιρεία σε μια ελληνική εταιρεία, την MGPG Consulting Investment ΙΚΕ, η οποία ανήκει επίσης στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι και στον αδερφό της. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, παρακάμπτει τον ελληνικό νόμο, που προβλέπει ότι οι πολιτικοί και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να κατέχουν μετοχές εταιρειών στο εξωτερικό. Στο νέο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού εμφανίζεται η ελληνική εταιρεία-μπάμπουσκα και έτσι ο ίδιος ισχυρίζεται πως είναι απολύτως νόμιμος.

Στα έγγραφα που δημοσιεύει το Documento, φαίνεται πως η εταιρεία SCI Personal Ventures ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού κατά 95% -το υπόλοιπο 5% των μετοχών κατείχε ο αδερφός της Γιώργος Παπαζήσης- από το 2006. Η εν λόγω εταιρεία άρχισε να εμφανίζεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργικού ζεύγους μετά την επανασύνδεσή του. Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του πρωθυπουργικού ζεύγους του 2017 (φορολογικό έτος 2016) δηλώθηκε ότι η συμμετοχή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι στη συγκεκριμένη εταιρεία μεταβιβάστηκε δωρεάν, ενώ η επίμαχη εταιρική συμμετοχή εξαφανίζεται από τις επόμενες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Από τα σχετικά έγγραφα, φαίνεται ότι η Μ. Γκραμπόφσκι δεν είχε μεταβιβάσει δωρεάν τις μετοχές της από τη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures από το 2016. Αντιθέτως, παρέμενε ιδιοκτήτρια του 95% των μετοχών της εταιρείας μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2020, όταν και το σύνολο των μετοχών μεταβιβάστηκε σε μια ελληνική εταιρεία. Μόνο που και αυτή η νεοσυσταθείσα ελληνική εταιρεία φαίνεται να ανήκει στη Μ. Γκραμπόφσκι και στον αδερφό της Γ. Παπαζήση.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το νόμο που διέπει τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων απαγορεύεται από το 2016 η συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό. Από τη χρονιά δηλαδή που το πρωθυπουργικό ζεύγος ισχυριζόταν ότι μεταβίβασε τις μετοχές της SCI Personal Ventures.

Μεταβίβαση… τέσσερα χρόνια μετά

Σύμφωνα με το καταστατικό της SCI Personal Ventures -είναι δημοσιευμένο στο γαλλικό εμπορικό μητρώο-, η Μ. Γκραμπόφσκι εξακολουθούσε να κατέχει ως φυσικό πρόσωπο το 95% των μετοχών της εταιρείας. Οχι όμως έως το 2016, αλλά έως τις 20 Δεκεμβρίου 2020. Αντίστοιχα και ο αδερφός της Γ. Παπαζήσης κατείχε έως τις 20 Δεκεμβρίου 2020 το υπόλοιπο 5% των μετοχών της εταιρείας. Από αυτό προκύπτει πως το πρωθυπουργικό ζεύγος δήλωσε ψευδώς στο πόθεν έσχες για το φορολογικό έτος του 2016 ότι η Μ. Γκραμπόφσκι μεταβίβασε δωρεάν το ποσοστό των μετοχών που κατείχε στην SCI Personal Ventures. Βάσει όσων αναφέρονται λοιπόν στο νέο καταστατικό της εταιρείας, το μετοχικό κεφάλαιό της ορίζεται εκ νέου στις 10.000 ευρώ και κατανέμεται σε 1.000 μετοχές των 10 ευρώ έκαστη. Από τις επίμαχες 1.000 μετοχές τη μία θα την κατέχει πλέον ο Γ. Παπαζήσης, αδερφός της Μ. Γκραμπόφσκι, ενώ τις υπόλοιπες 999, έπειτα από απόφαση των μετόχων της εταιρείας, τις αποκτά η ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting. Η εταιρική συμμετοχή της Μ. Γκραμπόφσκι στην περιβόητη SCI Personal Ventures φαίνεται ότι -έστω και με τέσσερα και πλέον χρόνια διαφορά- εξαφανίζεται.

Νεοσυσταθείσα εταιρεία της Μαρέβας και του αδερφού της

Οπως προκύπτει από το ελληνικό Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), η MGPG Investment Consulting Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία ιδρύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Δηλαδή δύο ημέρες προτού δημοσιευτεί στο γαλλικό εμπορικό μητρώο το επίμαχο καταστατικό της SCI Personal Ventures. Οι μέτοχοι της ελληνικής MGPG Investment Consulting είναι τα εξής δύο φυσικά πρόσωπα: η Μ. Γκραμπόφσκι και ο Γ. Παπαζήσης. Με άλλα λόγια, η σύζυγος του πρωθυπουργού και ο αδερφός της μεταβίβασαν τις μετοχές που κατείχαν ως φυσικά πρόσωπα στη SCI Personal Ventures σε μια νεοσύστατη ελληνική εταιρεία η οποία τους ανήκει. Το αρχικό κεφάλαιο της νεοσύστατης MGPG Consulting Investment ΙΚΕ ανέρχεται σε 30.000 ευρώ. Οπως προκύπτει από το δημοσιευμένο πρακτικό του διαχειριστή στο ΓΕΜΗ στις 13 Ιανουαρίου 2021 -καταχωρήθηκε αυτοματοποιημένα στις 30 Μαρτίου 2021-, «ο διαχειριστής της εταιρείας… πιστοποιεί ότι το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας, το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ, καταβλήθηκε εξ ολοκλήρου κατά τη σύσταση αυτής, δηλαδή στις 18.12.2020, ως ακολούθως: α) Η κυρία Μαρία Εύα Βιργινία Γκραμπόφσκι του Βόιτεκ κατέβαλε σε μετρητά στο ταμείο της εταιρείας είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ, που αντιστοιχούν σε 1.000 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας 25,00 ευρώ. β) Ο κ. Γεώργιος Παπαζήσης του Δημητρίου παρείχε στην εταιρεία εισφορές σε είδος μετοχές, η συνολική αξία των οποίων αποτιμήθηκε… σε πέντε χιλιάδες ευρώ, που αντιστοιχούν σε 200 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας 25,00 ευρώ έκαστο».

Κοινή ονομασία και Zeus & Dione

Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι στο ΓΕΜΗ εμφανίζεται ακόμη μία εταιρεία που φέρει ακριβώς την ίδια ονομασία: MGPG Investment Consulting Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία. Δεν υπάρχει όμως οποιαδήποτε πληροφορία γι’ αυτήν τη δεύτερη εταιρεία εκτός του ότι έχει διαγραφεί, χωρίς να καταγράφεται η ημερομηνία σύστασής της. Οι δύο εταιρείες που φέρουν την ίδια ονομασία έχουν διαφορετικό αριθμό ΓΕΜΗ. Παραμένει άγνωστο τι ακριβώς συνέβη με αυτήν τη δεύτερη εταιρεία, για ποιον λόγο ιδρύθηκε και για ποιον λόγο διαγράφηκε, αφού φαντάζει δύσκολο να μην είχε το ίδιο ακριβώς ιδιοκτησιακό καθεστώς με αυτήν που απέκτησε τις μετοχές της γαλλικής SCI Personal Ventures. Αλλωστε, σύμφωνα με το Documento, το πιθανότερο είναι ότι η ονομασία MGPG αποτελεί αρκτικόλεξο των ονοματεπωνύμων Μ. Γκραμπόφσκι και Γιώργος Παπαζήσης.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ως διεύθυνση της νέας ιδιοκτήτριας της MGPG Investment Consulting ορίστηκε η οδός Πλουτάρχου 21 στο Κολωνάκι. Η συγκεκριμένη διεύθυνση έχει αξιοποιηθεί από τη Zeus & Dione, την εταιρεία που ίδρυσε η Μ. Γκραμπόφσκι και από την οποία, όπως έχει δηλώσει, αποχώρησε προ ολίγων μηνών. Σε ορισμένες καταχωρήσεις στο διαδίκτυο η συγκεκριμένη διεύθυνση φαίνεται ότι σχετίζεται ακόμη με τη Zeus & Dione, αν και ο συγκεκριμένος δηλωμένος τηλεφωνικός αριθμός είναι πλέον ανενεργός. Το Documento επισκέφθηκε την πολυκατοικία στη συγκεκριμένη διεύθυνση, στα κουδούνια της οποίας δεν υπήρχε η επωνυμία Zeus & Dione ή MGPG Investment Consulting ΙΚΕ. Παραμένει άγνωστο σε ποιον ανήκει το διαμέρισμα που βρίσκεται στην οδό Πλουτάρχου 21.

Επικαλούνται νόμο που δεν υπάρχει

Στο προαναφερθέν καταστατικό της 20ής Δεκεμβρίου 2020 της SCI Personal Ventures επιχειρείται να δοθεί από τη Μ. Γκραμπόφσκι και τον Γ. Παπαζήση μια εξήγηση αναφορικά με τη μεταβίβαση μετοχών στην οποία προέβησαν. Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναγράφονται στο καταστατικό, «η ελληνική νομοθεσία, η οποία πρόσφατα άλλαξε, απαγορεύει πλέον σε Ελληνες κατοίκους να διατηρούν άμεσα και με προσωπικό τίτλο, εταιρικές μετοχές ξένων εταιρειών. Επίσης, οι υπογράφοντες είναι υποχρεωμένοι να σχηματίσουν μια εταιρεία ελληνικού δικαίου, η οποία θα φέρει τους εν λόγω τίτλους». Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «οι εταίροι, έχοντας πλήρη γνώση των νέων περιορισμών της ελληνικής νομοθεσίας και έχοντας λάβει γνώση της υποχρέωσής τους να συστήσουν μια εταιρεία ελληνικού δικαίου για να διατηρήσουν τις μετοχές της SCI Personal Ventures, εγκρίνουν σύμφωνα με την απόφαση των εταίρων στις 20 Νοεμβρίου 2020 το σύμφωνο της εισφοράς των τίτλων της εταιρείας στη νεοσυσταθείσα εταιρεία MGPG Investment Consulting και εγκρίνουν αυτή την εταιρεία ως νέο εταίρο της Personal Ventures». Το πρώτο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι πράγματι, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα έγγραφα στο γαλλικό εμπορικό μητρώο, στις 20 Νοεμβρίου 2020 δημοσιεύτηκε συμφωνία συνεισφοράς που αφορούσε την SCI Personal Ventures.

Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, οι εταίροι αποφάσισαν ότι θα συστήσουν από κοινού εταιρεία με κεφάλαιο 30.000 ευρώ, η οποία θα κατέχει μέσω μεταβίβασης το σύνολο των μετοχών της Μ. Γκραμπόφσκι στην εταιρεία Personal Ventures, δηλαδή 950 μετοχές, και το σύνολο των μετοχών του Γ. Παπαζήση εκτός μίας, δηλαδή 49 μετοχές. Ολα αυτά «υπό την προϋπόθεση σύστασης της εταιρείας MGPG Investment Consulting». Οπερ και εγένετο ένα μήνα μετά, στις 20 Δεκεμβρίου 2020. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας που επικαλούνται η Μ. Γκραμπόφσκι και ο αδερφός της αναφορικά με την απαγόρευση σε Ελληνες κατοίκους να διατηρούν εταιρικές μετοχές ξένων εταιρειών δεν υφίσταται. Αυτό που φαίνεται ότι εννοούν είναι η τροπολογία που ψηφίστηκε την 1η Ιουνίου 2016 και αφορούσε την καθολική απαγόρευση εταιρικής συμμετοχής των πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε εταιρείες άλλων χωρών. Η τροπολογία έχει ενσωματωθεί στον ν. 3213/2003, που αφορά τη δήλωση και τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων.

Τι προβλέπει ο νόμος

Οπως προκύπτει από το άρθρο 8, παρ. 1 του ν. 3213/2003, ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές είναι ορισμένα μόνο από τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία «απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα». Στα παρένθετα πρόσωπα λογίζονται μεταξύ άλλων «οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοι». Παράλληλα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 8, η «άμεση ή διά παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ». Ακόμη, τα πολιτικά πρόσωπα καθώς και τα παρένθετα πρόσωπα αυτών που κατείχαν μετοχές σε εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό, βάσει του άρθρου 8, παρ. 5.α. «μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εξήντα ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου… οφείλουν να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στη διάταξη».

Αξίζει να αναφερθεί, όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα και από το καταστατικό της SCI Personal Ventures, ότι η εταιρεία έχει σκοπό την αξιοποίηση ακινήτων, αφού, όπως αναγράφεται, στοχεύει στην «απόκτηση, διαχείριση και διοίκηση, την εκμετάλλευση με μίσθωση για απλή ή διαφορετική χρήση, την αξιοποίηση ολόκληρου του κτηρίου, της φύσης του και των αγαθών και ακίνητων δικαιωμάτων. Σταδιακά και εξαιρετικά, την αλλοτρίωσή του ή των κτηρίων, τα οποία έχουν καταστεί άχρηστα για την εταιρεία, μέσω πώλησης, ανταλλαγής ή εισφοράς στην εταιρεία…».

Μια υπόθεση χρόνων

Η εταιρεία SCI Personal Ventures, όπως είχε αποκαλύψει παλαιότερα το Documento, έχει στην κατοχή της και το περιβόητο σπίτι του Βολταίρου. Η υπόθεση της αγοράς του σπιτιού του Βολταίρου ξεκίνησε στις 30 Ιουνίου 2006. Τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέθεσε δήλωση περιουσιακής κατάστασης η οποία δεν περιλάμβανε την περιουσία της Μ. Γκραμπόφσκι «λόγω διάστασης», ενώ η ίδια ίδρυσε στο Παρίσι την εταιρεία SCI Personal Ventures με μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ. Παρά το μικρό μετοχικό κεφάλαιό της, λίγες ημέρες αργότερα η επίμαχη γαλλική εταιρεία αγόρασε από το ίδρυμα διαχείρισης περιουσίας του Πιερ Καρντέν το σπίτι του Βολταίρου στις όχθες του Σηκουάνα.

Οπως προκύπτει από το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας, προκειμένου να προχωρήσει στην αγορά του σπιτιού του Βολταίρου η εταιρεία SCI Personal Ventures έλαβε δάνειο 900.000 ευρώ από την τράπεζα GE Money Bank, ενώ κατέβαλε σε μετρητά ακόμη σχεδόν 725.000 ευρώ. Είναι αυτονόητο ότι από τις δύο τελευταίες δηλώσεις πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους δεν εξαφανίζεται μόνο η επίμαχη εταιρική συμμετοχή της Μ. Μητσοτάκη, αλλά και το δάνειο των 900.000 ευρώ που έλαβε η συγκεκριμένη εταιρεία από την GE Money Bank. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Documento, παραμένει άγνωστο από ποιον και εάν αποπληρώνεται το συγκεκριμένο δάνειο, αφού το πρωθυπουργικό ζεύγος δεν έχει δώσει σχετικές εξηγήσεις.

Το έγγραφο που καίει τον Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός κατά την προσφιλή του τακτική, επέλεξε να απειλήσει και να στοχοποιήσει το Documento και τους δημοσιογράφους του. Κι αντί να δώσει –ως οφείλει- απαντήσεις στο ρεπορτάζ του Documento, τον οποίο τον καθιστά εκτός από έκθετο και παράνομο, επιλέγει για ακόμη μια φορά να ακολουθήσει τον ολισθηρό δρόμο της συκοφάντησης της εφημερίδας. Ας δούμε όμως τα έγγραφα που «καίνε» τον πρωθυπουργό και για τα οποία δεν… δέησε να δώσει κάποια απάντηση.

Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2017 (φορολογικό έτος 2016) το πρωθυπουργικό ζεύγος δήλωσε ότι το 95% των μετοχών που κατείχε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι στη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures μεταβιβάστηκαν δωρεάν. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους είχε ψηφιστεί τροπολογία που είχε ενσωματωθεί στο νόμο 3213/2003, βάσει της οποίας απαγορεύεται η εταιρική συμμετοχή των πολιτικών προσώπων και των συγγενών τους σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή.

Στο γαλλικό Εμπορικό Μητρώο είναι δημοσιευμένο το νέο καταστατικό της επίμαχης γαλλικής εταιρείας SCI Personal Ventures. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο, το πρωθυπουργικό ζεύγος προέβη σε πρωτοφανή ψευδή δήλωση στο πόθεν έσχες του 2017 (φορολογικό έτος 2016). Κι αυτό γιατί οι μετοχές της συζύγου του πρωθυπουργού δεν μεταβιβάστηκαν δωρεάν το 2016, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αντιθέτως, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εξακολουθούσε να κατέχει το 95% των μετοχών της SCI Personal Ventures έως και τις 20 Δεκεμβρίου του 2020, ενώ το υπόλοιπο 5% των μετοχών εξακολουθούσε να ανήκει έως τότε στον αδελφό της, Γιώργο Παπαζήση.

Βάσει του επίμαχου καταστατικού, τη συγκεκριμένη ημέρα, στις 20 Δεκεμβρίου του 2020, οι 999 μετοχές από τις συνολικά χίλιες της εταιρείας μεταβιβάζονται στην ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting Ι.Κ.Ε. Πρόκειται για μια εταιρεία που ιδρύθηκε δύο ημέρες πριν από την επίμαχη μεταβίβαση, δηλαδή στις 18 Δεκεμβρίου του 2020. Οι μοναδικοί μέτοχοι της MGPG Investment Consulting Ι.Κ.Ε, είναι και πάλι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και ο Γιώργος Παπαζήσης. Με άλλα λόγια, η σύζυγος του πρωθυπουργού και ο αδελφός της, μεταβίβασαν τις μετοχές που κατείχαν ως φυσικά πρόσωπα στην SCI Personal Ventures σε μια νεοσύστατη ελληνική εταιρεία, που τους ανήκει. Πρόκειται δηλαδή για μια ελληνική εταιρεία “μπάμπουσκα”, η οποία προφανώς θα εμφανιστεί στις προσεχείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πρωθυπουργικού ζεύγους, προκειμένου να αποδειχθεί ότι όλα είναι νόμιμα.

Δεν είναι όμως όλα νόμιμα: ο πρωθυπουργός απέκρυψε επί τέσσερα χρόνια ότι η σύζυγός του είχε εταιρεία με έδρα την αλλοδαπή, κάτι που απαγορεύεται βάσει νόμου. Γι’ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να θέτουμε τα ίδια ερωτήματα στον πρωθυπουργό και ας αποφεύγει να δώσει οποιαδήποτε απάντηση: «Τι είναι αυτό που ανάγκασε το πρωθυπουργικό ζεύγος να λάβει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο, αποκρύπτοντας την κατοχή μετοχών σε μια εταιρεία με έδρα την αλλοδαπή, γεγονός που δεν επιτρέπεται βάσει νόμου από το 2016; Ποια περιουσιακά στοιχεία κρύβει η SCI Personal Ventures, η οποία παρά τις πρωθυπουργικές κραυγές, ουδέποτε έχει ελεγχθεί επί της ουσίας;».

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα επίμαχα έγγραφα

Κουβέντα για την… ταμπακιέρα η ΝΔ

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για δημοσίευμα που αναφέρεται στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού. Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για πολιτική απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ και των εντολοδόχων του, ως απάντηση σε ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του γνωστού για τις επιθέσεις λάσπης σε βάρος του πρωθυπουργού και της συζύγου του, κ. Βαξεβάνη, επανέρχεται για πολλοστή φορά και «ξαναζεσταίνει» ένα πολυπαιγμένο σενάριο γεμάτο μυθεύματα και ψέματα, που αφορά την αγορά του σπιτιού στη Γαλλία. Είναι προφανές ότι ενόψει της επικείμενης συζήτησης στη Βουλή την Τετάρτη για την πρόταση παραπομπής του Νίκου Παππά, ορισμένοι έχουν αρχίσει να χάνουν τον ύπνο τους. Μεταξύ αυτών και ο κ. Βαξεβάνης ο οποίος κατέχει περίοπτη θέση στην πρόταση της Επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο πέρασε στα χέρια του η εφημερίδα Documento και με βάση την πρόταση της πλειοψηφίας πρέπει μετά τη συζήτηση της Τετάρτης να αποτελέσει και αντικείμενο ελέγχου της δικαιοσύνης.

Στην απελπισία του ο κ. Βαξεβάνης επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ανύπαρκτο θέμα το οποίο έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από όλες τις αρμόδιες αρχές (Δικαιοσύνη, ΚΕΦΟΜΕΠ και από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής στην οποία είχαν πλειοψηφία ανώτατοι δικαστικοί) κι έκριναν οριστικά ότι η αγορά του ακινήτου στο Παρίσι ήταν καθόλα νόμιμη. Ο ίδιος μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν έχει πρωτόδικα καταδικαστεί από τα αστικά δικαστήρια κατόπιν σχετικής αγωγής της κ. Γκραμπόφσκι για παρόμοια ψευδή δημοσιεύματα.

Η νέα επιχείρηση λάσπης, το μόνο που δείχνει είναι η πολιτική απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ και των εντολοδόχων του, που διαρκώς αναζητούν σωσίβια σε προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού και της συζύγου του».

Καθαρές απαντήσεις ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανακοίνωσή αναφέρεται: « Από τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα, προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός υπέβαλε εσκεμμένα ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες τα προηγούμενα έτη, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η σύζυγός του εξακολουθούσε να διατηρεί μέχρι το 2020 μετοχές σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία. Προκύπτει ακόμη ότι αυτές μεταβιβάστηκαν το 2020 σε ελληνική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε δύο ημέρες πριν από την επίμαχη μεταβίβαση και ανήκει επίσης στη σύζυγο του πρωθυπουργού και στον αδερφό της».

Με βάση τα στοιχεία του δημοσιεύματος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει: «Εφόσον τα ανωτέρω είναι ακριβή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο τεραστίων ηθικών, πολιτικών και νομικών διαστάσεων. Καλό θα ήταν αυτή τη φορά ο κος Μητσοτάκης να μη κρυφτεί εκ νέου πίσω από το γνωστό «μη χτυπάτε τη γυναίκα μου», γιατί εδώ δεν πρόκειται για τη σύζυγο του αλλά για τον ίδιο, που ακόμη και με τη ιδιότητα του πρωθυπουργού καταθέτει ψεύδη στοιχεία για την οικογενειακή περιουσιακή του κατάσταση και τους τρόπους απόκτησής της».

Κλείνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει: «Το θέμα λοιπόν, δεν αφορά τις στήλες της παραπολιτικής, αλλά την ίδια τη θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας, στη βάση της διαφάνειας της δράσης των πολιτικών προσώπων, στη βάση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος της χώρας». Απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό ερωτώντας: «Τι φοβάται άραγε ο πρωθυπουργός και δηλώνει ανακριβή στοιχεία;» και καλεί τον κ. Μητσοτάκη «να απαντήσει καθαρά και να πει επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό δίνοντας στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία. Όλα στο φως κ. Μητσοτάκη».

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *