7 Φεβρουαρίου, 2023

Δόμνα Μιχαϊλίδου: Αφήνει χωρίς σχολικά γεύματα τα παιδιά για να… ταΐσει τις μεγάλες εταιρείες

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

Μέχρι και το Ελεγκτικό Συνέδριο στάθηκε ενάντια στις προσπάθειες της κ. Μιχαηλίδου να πετάξει εκτός από έναν δημόσιο διαγωνισμό του Ελληνικού κράτους μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να «ταΐσει» τις μεγάλες εταιρείες, ρισκάροντας κατ’ ουσίαν τα σχολικά γεύματα μαθητών/ριών.

Αναλυτικότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του της 13ης Οκτωβρίου 2021, ακύρωσε τον διαγωνισμό του ΟΠΕΚΑ για σχολικά γεύματα κατά τις σχολικές χρονιές 2021-22, 2022-23, με επέκταση το 2023-2024, διότι φέτος, για πρώτη φορά μπήκε όρος στον διαγωνισμό που απορρίπτει τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναθέτει την πλειονότητα των συμβάσεων σε λιγότερες από 5 εταιρείες. Κατά την απόφαση: «Σε 3 συμβάσεις η αξία υπερβαίνει τα 20 εκατ., και σε δύο τα 10 εκατ.».

Αυτό αποκαλύπτει η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που σημειώνει πως «φέτος, για πρώτη φορά μπήκε όρος στον διαγωνισμό που απορρίπτει τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναθέτει την πλειονότητα των συμβάσεων σε λιγότερες από 5 εταιρείες».

Όπως επισημαίνει, η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά πως «τίθεται για πρώτη φορά όρος στη διακήρυξη του ΟΠΕΚΑ όρος που…. αντιβαίνει και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού, και στο νόμο 4412/16 περί Δημοσίων συμβάσεων και στις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας του νόμου» και… «απορρίπτει τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη υγιούς και αποτελεσματικού ανταγωνισμού».

Η κ.Φωτίου σχολιάζει πως η συγκεκριμένη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ «σε όσα λέγαμε όταν η κα Μιχαηλίδου καυχιόταν ότι δήθεν θα αυξήσει τα σχολικά γεύματα από τη φετινή χρονιά, όταν, αφού τα είχε παγώσει επί δύο χρονιές ακριβώς στα 185.000 που της παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με τον διαγωνισμό αυτόν τα παγώνει για τρία χρόνια στα 224.000, ενώ συγχρόνως συσσωρεύει μεγάλες αμοιβές ανά ανάδοχο για υπηρεσίες τριών ετών»

Ενώ συνεχίζει επισημαίνοντας πως «Σήμερα, θύματα αυτής της τακτικής είναι τα παιδιά των δημοτικών σχολείων που κινδυνεύουν να μην πάρουν σχολικά γεύματα. Και μάλιστα, τώρα που ο χειρισμός της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης από την κυβέρνηση, η ακρίβεια και η οικονομική αδυναμία και νοικοκυριών μεσαίων στρωμάτων να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες, μας φέρνει μπροστά σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση και καθιστά τα σχολικά γεύματα απαραίτητα για το σύνολο των παιδιών του δημοτικού. Η επανάληψη του διαγωνισμού σημαίνει ότι, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς κανένα σχολείο και κανένα παιδί δεν θα πάρει γεύματα»..

koutipandoras.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *