6 Οκτωβρίου, 2022

Περί ρατσισμού

του Άλκη Λάμπρου

Ο ρατσισμός είναι πρόβλημα? Ναι είναι πρόβλημα και πώς λύνεται? Σίγουρα όχι με το πάτημα ενός κουμπιού. Έχετε ακούσει άλλωστε ότι ο ρατσισμός γιατρεύεται με τα ταξίδια και ο φασισμός με το διάβασμα. Και όχι μόνο θα πρόσθετα, απαιτεί μια μακρόχρονη διαδικασία που ξεκινά από την ίδια την οικογένεια, το σχολείο, το πανεπιστήμιο, το γενικότερο περιβάλλον, την Πολιτεία.

Ρεαλιστικά μιλώντας, όλοι έχουμε ρατσιστές γνωστούς μας, ρατσιστές απέναντι σε Ρομά, σε Εβραίους, σε αλλόθρησκους, σε ομοφυλόφιλους, σε φτωχούς, σε Αμεα, στο άλλο φύλλο… είναι μεγάλη η λίστα. Ρεαλιστικά μιλώντας, και στη Νορβηγία θα βρεις ρατσιστές, στο Βέλγιο και την Ολλανδία… Ρεαλιστικά μιλώντας ,και εμείς οι ίδιοι κατά το παρελθόν μπορεί να έχουμε φερθεί ρατσιστικά. Εγώ προσωπικά έχω μεγαλώσει στην γενιά του συνθήματος ‘ Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Αλβανέ Αλβανέ’.

Τεχνικά μιλώντας τώρα, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο όμως. Γιατί το θέμα είναι πολιτειακό, δηλαδή θεσμικό, γιατί η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ηγεσία της Αστυνομίας για το τραγικό περιστατικό στο Πέραμα , δεν γράφτηκε από εμένα και σένα και η ανακοίνωση αυτή τελικά εμπεριείχε και μια αλήθεια, ότι το τραγικό περιστατικό έγινε στο Πέραμα.

Πιάσε τι σου λέω και μπες στο νόημα…

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο , το πρόβλημα είναι θεσμικό, πολιτειακό, κυβερνητικό. Πλέον τα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα και οδηγούν σε ένα status που δεν είναι αντάξιo κανενός δυτικού Πολιτισμού.

Αυτή η δυστοπία που ζούμε έχει υπογραφή, έχει παρανομαστή, έχει ηθική αυτουργία και δυστυχώς έχει ως παραλήπτες όλους εμάς.

Η προοδευτική σύγκλιση, πάνω σε μια προγραμματική συμφωνία, για μια προοδευτική διακυβέρνηση, είναι μονόδρομος και πιο αναγκαία από ποτέ.

Και αν είναι να τα πούμε στα γουναράδικα, στα γουναράδικα θα τα πούμε.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.