10 Δεκεμβρίου, 2023

Μιχάλης Στρατάκης: “Απόψεις… με Άποψη” – ”Μπορεί οι σοδειές να καταστρέφονται, αλλά ο μπολιτισμός μας εσώθη!”

0

Του Στρατάκη Μιχάλη

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

“Απόψεις… με Άποψη”

Βουτηγμένοι στην απελπισία και στην απόγνωση είναι οι αγρότες της Κρήτης και ιδιαίτερα της Μεσσαράς, που βλέπουν τη σοδειά τους να σαπίζει αμάζευτη στα χωράφια, τις καλλιέργειες και τα θερμοκήπια.

Δεν υπάρχουνε, λένε, τα αναγκαία εργατικά χέρια για τη συγκομιδή και την προώθηση στην εμπορία και στην κατανάλωση.
Και όταν λένε «εργατικά χέρια», εννοούν εκείνα τα σκουρόχρωμα, πετσιασμένα και χιλιοροζιασμένα χέρια των ξένων εργατών. Το φωνάζουν κι όλας.

Οι μισοί αλλοδαποί εργάτες γης που ζούσανε και δουλεύανε στη Μεσσαρά, έχουνε ήδη κουνήσει μαντήλι αποχαιρετισμού στην Κρήτη και βρίσκονται πλέον κυρίως στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου οι κυβερνήσεις τους χορηγούν αμέσως νομιμοποιητικά έγγραφα, σε αντίθεση με τη χώρα μας που ποιο εύκολα παίρνει ένας κακομοίρης ξένος πιστοποιητικό αγιοκατάταξης του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρά εκείνο το δημόσιο χαρτί που του αναγνωρίζει το δικαίωμα να ζει, ν’ αναπνέει και να ονειρεύεται.

Οι μισοί έχουν ήδη φύγει και κάθε μέρα φορτώνονται τα μπογαλάκια τους και φεύγουνε κι άλλοι.
Κι έχουνε ξεσηκωθεί οι αγρότες και ετοιμάζουνε κινητοποιήσεις και ζητούνε συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και συρομαδιούνται κι αυτοί οι κακομοίρηδες βλέποντας το βιός τους να σαπίζει.
Σε λίγο καιρό, δεν θα υπάρχει μήτε ένας ξένος εργάτης στην Κρήτη.

Προς μεγάλη ευτυχία, βεβαίως, όλων εκείνων που ξελαρυγγιαζότανε να φωνάζουνε πως έρχονται οι ξένοι και μας παίρνουν τις δουλειές, και των άλλων που συμπεριφέρονταν σε κάθε ξένο ωσάν να ήταν πράχτορας του διαόλου, που ήρθε με την αποστολή να αλλοιώσει τον μπολιτισμό μας.

Τώρα, λοιπόν, που το αβγό έφτασε στο σημείο εξόδου του, φάνηκε και το πρόβλημα σε όλο το μέγεθος και σ’ όλη τη δραματικότητα του.

Είμαι πολύ περίεργος να δω τη συνέχεια.

Πάντως, μπορεί οι σοδειές να καταστρέφονται, αλλά ο μπολιτισμός μας εσώθη!

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *