18 Απριλίου, 2024

Υπόθεση Βασίλης Μάγγος – Λάθος ή απόπειρα συγκάλυψης;

0

«Γιατί σπεύδει ο εισαγγελέας να ασκήσει ποινική δίωξη όταν η ΕΔΕ είναι σε εξέλιξη και ακριβώς στο χρονικό σημείο που θα άρχιζαν οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων; Και οι οποίες πράγματι δόθηκαν αμέσως μετά! Και πώς είναι δυνατόν να εκδικαστεί μία υπόθεση στο ακροατήριο χωρίς αυτές; Δίνεται η αίσθηση ότι πρόκειται για μεθόδευση», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, που έχασε τη ζωή του από απρόκλητη αστυνομική επίθεση.

Ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλειου Μάγγου που έχασε τη ζωή του ύστερα από απρόκλητη βίαιη αστυνομική επίθεση που του άφησε βαρύτατες κακώσεις, απευθύνει μέσω της «Εφ.Συν.» επιστολή στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, με την οποία καταγγέλλει κατάφωρη απόπειρα συγκάλυψης των βαρύτατων ευθυνών των αστυνομικών.

Θέμα: ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΓΓΟΥ – ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ

Επιστολή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη

Κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης, κύριε υπουργέ Προστασίας του Πολίτη,

Δεν είμαι ένας γραφικός που αρέσκεται να γράφει επιστολές. Είμαι ο πατέρας του Βασίλειου Μάγγου που στις 14-6-2020 χτυπήθηκε από αστυνομικούς μπροστά στα δικαστήρια του Βόλου χωρίς λόγο και χωρίς να αποτελεί απειλή για κανέναν. Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, όντας πεσμένος κάτω στην άσφαλτο και απροστάτευτος, του έσπασαν 7 πλευρά, τραυμάτισαν το συκώτι και τη χολή του, κακώσεις βαρύτατες που επέφεραν σοβαρότατο κίνδυνο κατά της ζωής του, σύμφωνα με τα έγγραφα του Νοσοκομείου Βόλου και του ειδικού ιατροδικαστή που είχε ορίσει η οικογένειά μας.

Οι πράξεις αυτές από τα αστυνομικά όργανα αποτελούν βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας και βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παιδιού μας. Συνιστούν βασανιστήριο που τιμωρείται ως κακούργημα.

Ο ξυλοδαρμός, ο βασανισμός και ο εξευτελισμός του συνεχίστηκαν και μέσα στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, όπως αποδεικνύεται και από τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που τον βρήκαν πεταμένο έξω από αυτήν σε οικτρή κατάσταση, δύο ώρες μετά την προσαγωγή του.

Στο Βιβλίο Συμβάντων της Αστυνομίας αναγράφεται ότι δεν αποδείχτηκε τίποτα εις βάρος του. Από την περιγραφή του δελτίου προκύπτει ολοφάνερα ότι παράνομη ήταν και η σύλληψη και η δέσμευσή του με χειροπέδες. Συνεπώς είχαμε και παράνομη κατακράτηση.

(Υπενθυμίζουμε ότι ο προηγούμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε δεσμευτεί δημόσια ότι η υπόθεση θα «διαλευκανθεί» πλήρως…)

Τις τελευταίες μέρες διαπιστώσαμε ότι (άσχετα από τη μήνυσή μας, που σημειωτέον εμείς υποβάλαμε τρεις μήνες νωρίτερα, στις 16-6-2021, κατά παντός υπαιτίου) ένας εισαγγελέας στις 23-9-2021 έστειλε την υπόθεση στο ακροατήριο ασκώντας ποινική δίωξη κατά τριών αστυνομικών για… επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Η παραπομπή αυτή στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, αντί να τους τιμωρήσει, θα τους γλιτώσει από την πραγματική δίωξή τους για τα βασανιστήρια που τέλεσαν, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται και άλλοι αστυνομικοί που βιαιοπράγησαν εις βάρος του παιδιού μας. Η ποινική δίωξη είναι ελλιπής και εσφαλμένη, γιατί δεν έλαβε υπ’ όψιν της όλα τα περιστατικά.

Διαβάζοντας προσεκτικά στη δικογραφία το σκεπτικό του εισαγγελέα, διαπιστώνεται ότι δεν μελέτησε επαρκώς όλα τα σχετικώς συγκεντρωθέντα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν του προς ποινική αποτίμηση. Αγνοώντας δε τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων (που ανεξήγητα δεν τις ζητά), αγνοεί τα πραγματικά και κρίσιμα περιστατικά της υπόθεσης. Ούτε μελέτησε με προσοχή το Βιβλίο Συμβάντων και γίνεται αντιληπτό ότι καταφεύγει σε αυθαίρετες ερμηνείες και εκφράζοντας υποκειμενικές κρίσεις μεροληπτεί προκλητικά υπέρ των αστυνομικών και κατάφωρα εις βάρος του παιδιού μας…

(Υπενθυμίζουμε στον κ. εισαγγελέα ότι το παιδί μας ήταν το θύμα και θύτες είναι οι αστυνομικοί.)

Ο κ. εισαγγελέας, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν (ανεξήγητα πάλι) τις πολλαπλές υποδείξεις του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη για σημαντικές παραλείψεις και παρατυπίες, παρασύρεται και υποπίπτει κι αυτός στα ίδια λάθη που υπέπεσε και ο διεξάγων την ΕΔΕ. Σημειωτέον ότι το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη εμπεριέχεται στην ανωτέρω δικογραφία και είναι καταπέλτης εις βάρος των αστυνομικών. Η πρώτη και κραυγαλέα υπόδειξη είναι όπως αναφέραμε παραπάνω η έλλειψη των καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων. Αντιθέτως, υπάρχουν στη δικογραφία οι καταθέσεις των κατηγορουμένων, καθώς και αυτές των μαρτύρων τους, (επίσης) αστυνομικών.

Μία ΕΔΕ δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη ούτε και η κρίση ενός εισαγγελέα, όταν αυτές στηρίζονται μόνο σε καταθέσεις αστυνομικών…

Και το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: γιατί σπεύδει ο εισαγγελέας να ασκήσει ποινική δίωξη όταν η ΕΔΕ είναι σε εξέλιξη και ακριβώς στο χρονικό σημείο που θα άρχιζαν οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων; Και οι οποίες πράγματι δόθηκαν αμέσως μετά! Και πώς είναι δυνατόν να εκδικαστεί μία υπόθεση στο ακροατήριο χωρίς αυτές; Πώς θα αναζητηθεί η αλήθεια; Πρόκειται για κάποια πρωτοτυπία; Μήπως έγινε ένα λάθος που θα διορθωθεί ή είναι κατάφωρη απόπειρα συγκάλυψης; Αν πρόκειται για το τελευταίο, τότε η ισονομία καταργείται. Ο πολίτης είναι απροστάτευτος από τον νόμο.

Δίνεται η αίσθηση ότι πρόκειται για μεθόδευση, για ένα προπέτασμα καπνού μπροστά στη γνήσια υπόθεση. Οτι επιχειρείται με λαθροχειρία να προκαταληφθούν τα συμβάντα και να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα για να μετατραπεί μια πραγματική, μια αληθινή υπόθεση, σε ψευδοϋπόθεση. Με άλλα λόγια, να εκμαιευτεί μια δικαστική κρίση επί ψευδών γεγονότων, όλως ασήμαντων προς την πραγματικότητα, τα οποία πολύ απέχουν από αυτήν.

Κύριοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη,

εγώ και η οικογένειά μου ζητούμε να μεριμνήσετε ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν οι υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη και να θεραπευτούν οι κραυγαλέες παραλείψεις. Να εκτιμηθούν αντικειμενικά τα έγγραφα του νοσοκομείου και του τεχνικού μας συμβούλου και κυρίως να ληφθούν υπ’ όψιν οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων που υπάρχουν και στην ΕΔΕ και στη μήνυσή μας και που αποτελούν το καινούργιο, ουσιαστικό και θεμελιώδες στοιχείο στην υπόθεση.

Να αποδοθούν κατά όλων των υπαίτιων αστυνομικών οι κατηγορίες αντίστοιχα με το μέγεθος και το είδος των κακουργηματικών πράξεών τους.

Να συνεκδικαστεί η μήνυσή μας με αυτήν την ψευδομήνυση…

Να μας δοθεί το δικαίωμα να υποστηρίξουμε το δίκιο της υπόθεσής μας.

Σύμφωνα με την αρχή και τον κανόνα της δίκαιης δίκης.

Γιάννης Μάγγος

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *