10 Δεκεμβρίου, 2023

Υπόθεση Ingeborg Beugel: Όχι στην ποινικοποίηση της φιλοξενίας προσφύγων!

0

Την πρώτη Ιουνίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά στις 9πμ δικάζεται η Ingeborg Beugel , διότι φιλοξένησε στο σπίτι της Αφγανό πρόσφυγα!

Πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο στο μεγάλο σήριαλ κατασταλτικής αντιμετώπισης του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, ακόμη και όταν με ατομική συνεισφορά, μεμονωμένα άτομα, βοηθάνε τους κατατρεγμένους των πολέμων. Και αυτά συμβαίνουν όταν η κυβέρνηση όχι μόνο στερεί από τους πρόσφυγες την αξιοπρεπή διαβίωση αλλά παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματα τους, τους επαναπροωθεί στα σύνορα, τους αφήνει σε νησίδες στον Έβρο ακόμη και όταν Ευρωπαϊκά δικαστήρια τους καλούν να τους διασώσουν και να τους αφήσουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Άνθρωποι χάνουν την ζωή τους, την ελευθερία τους, το μέλλον τους στο βωμό μια ρατσιστικής πολιτικής αποτροπής εισόδου στη χώρα που θέλει να τούς κάνει το βίο αβίωτο. Πρόσφυγες απειλούνται με μαζικές εξώσεις μετα το κλείσιμο του Ελαιώνα και τον τερματισμό του προγράμματος ΕΣΤΙΑ. Αντι οι αρχές να επιβραβεύουν πρακτικές αλληλεγγύης τις ποινικοποιούν χωρίς ηθικούς φραγμούς.

Η Ingeborg Beugel κατηγορείται για διευκόλυνση παράνομης παραμονής αλλοδαπού στη χώρα, καθώς φιλοξενούσε στο σπίτι της στην Υδρα Αφγανό πολίτη, του οποίου η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε και εκκρεμούσαν δικαστικές διαδικασίες κατά της απόρριψης. Τον συγκεκριμένο Αφγανό είχε γνωρίσει σε γυρίσματα ντοκιμαντέρ στο καμπ της Μαλακάσας στα τέλη του 2018, ενόσω ο ίδιος ήταν αιτών ασύλου.

Εντωμεταξύ ο εν λόγω Αφγανός πολίτης έχει αναγνωρισθεί πρόσφυγας με μεταγενέστερη αίτηση ασύλου.

Παρά το ότι η φιλοξενία του συγκεκριμένου ήταν ήδη γνωστή στις αρχές από το προηγούμενο έτος, αμέσως μετά τη σύλληψη του ως άνω φιλοξενούμενου Αφγανού για κίνηση διαδικασιών απέλασής του, συνελήφθη και η ίδια για παραβίαση του άρθρου 29 παρ. 6 του ν. 4251/2014, που προβλέπει: «Όποιος διευκολύνει την παράνομη διαμονή πολίτη τρίτης χώρας ή δυσχεραίνει τις έρευνες των αστυνομικών αρχών για εντοπισμό, σύλληψη και απέλασή του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή τουλάχιστον πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. (Αν ο ανωτέρω ενήργησε εκ κερδοσκοπίας, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.)

Η γνωστή για την προσφορά της σε πρόσφυγες ως άνω Ολλανδή πολίτης κρατήθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 13-6-2020 προς 14-6-2020, μεταφέρθηκε στο Δικαστήριο του Πειραιά για να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία στο Τριμελές Πλημ/κείο, οπότε και η υπόθεση αναβλήθηκε και ορίστηκε δικάσιμος η 1-6-2021.

Η συγκεκριμένη διάταξη υφίσταται από το 1991 και θεωρητικά τιμωρεί ακόμη και τη φιλοξενία, παρότι μάλλον δεν έχει εφαρμοσθεί, παρά μόνο εντελώς περιστασιακά, σχεδόν πάντα σε συνδυασμό με άλλα αδικήματα τα οποία τιμωρούν τη διευκόλυνση παράνομης εισόδου και εξόδου από τη χώρα, όσο και τη διευκόλυνση της μεταφοράς και προώθησής τους είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε προς το εξωτερικό, καθώς και άλλες φορές την εκμετάλλευση της εργασίας τους.

Ο νόμος μάλιστα προβλέπει την υποβήθηση της παράνομης διαμονής, όταν η ίδια η παράτυπη (παράνομη) διαμονή δεν είναι ποινικό αδίκημα, αλλά διοικητική παράβαση. Σε συνδυασμό και με την επίσης προβληματική διάταξη της άρνησης παροχής κάθε υπηρεσίας από δημόσιο ή κοινωφελή οργανισμό σε παράτυπα διαμένοντα αλλοδαπό συνιστούν ένα πλαίσιο διατάξεων που δεν έχουν έδαφος εφαρμογής σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Ακόμη και σε επίπεδο ΕΕ η σχετική οδηγία της 2002/90/ΕΚ για τον ορισμό της υποβοήθησης της παράνομης εισόδου, διέλευσης και διαμονής προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θεσπίζουν κυρώσεις για υποβοήθηση σχετικά με την είσοδο και τη διέλευση αλλοδαπών, ενώ ως προς την υποβοήθηση της διαμονής προβλέπει τη θέσπιση κυρώσεων, εφόσον αυτή τελείται για κερδοσκοπικούς λόγους.

Ηδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με συστάσεις της προς τα Κράτη Μέλη προτείνει την εισαγωγή εξαίρεσης από την ποινικοποίηση των περιπτώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας ακόμη και την υποβοήθηση της παράνομης εισόδου και διέλευσης, καθώς το δίκαιο της ΕΕ δεν έχει πρόθεση να ποινικοποιήσει την ανθρωπιστική βοήθεια. Την ίδια σύσταση έχει απευθύνει και η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τα κράτη Μέλη.

Στη Γαλλία, ήδη από το 2012 ο Κώδικας Εισόδου και Διαμονής Αλλοδαπών και Δικαίου του Ασύλου (Code de l’entrée et du sejour des étrangers et du dorit d’asile – CESEDA) δεν διώκει ποινικά την παροχή βοήθειας ή εν γένει υπηρεσιών εστίασης, διαμονής, ιατρικής περίθαλψης ανθρωπιστικού χαρακτήρα σε αλλοδαπούς που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων. Με την απόφασή του μάλιστα της 6-7-2018 το Γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας ανήγαγε την αρχή της αλληλεγγύης σε συνταγματική αρχή που θα πρέπει πάντα να σταθμίζεται σε σχέση με το δημόσιο συμφέρον τήρησης των διατάξεων εισόδου και παραμονής των αλλοδαπών, οδηγώντας στην αθώωση αγρότη (υπόθεση Cedric Herrou) ο οποίος παρείχε (συστηματικά μάλιστα) φιλοξενία και φροντίδα σε αλλοδαπούς που διέρχονταν τα Γαλλοϊταλικά σύνορα. Μετά από αυτή την απόφαση, ο Γαλλικός νόμος εξαιρεί πλέον από την τιμώρηση οποιαδήποτε πράξη η οποία συνιστά υποβοήθηση παραμονής και κυκλοφορίας πολιτών τρίτων χωρών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος άμεσο ή έμμεσο και γίνεται με αποκλειστικά ανθρωπιστικό σκοπό.

Το νομικό πλαίσιο των κυρώσεων του Κώδικα Μετανάστευσης για όσους προσφέρουν υποβοήθηση σε παράτυπα διαμένοντα αλλοδαπό, σε συνδυασμό με την άρνηση παροχής υπηρεσιών προς αυτόν από οποιονδήποτε δημόσιο ή κοινωφελή οργανισμό συνιστά ένα απαρχαιωμένο καθεστώς που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμά μας, ιδίως σε σχέση με την υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου που αποτελεί θεμελιώδη και απαραβίαστη αρχή αυτού, το δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξη της προσωπικότητας όσο και με την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου.

Δεν μπορεί να διώκεται και να τιμωρείται ποινικά ακόμη και σήμερα η φιλοξενία του παράτυπα διαμένοντα αλλοδαπού.

Τέλος, να διευκρινίσουμε ότι η δίωξη της ασκήθηκε πριν την καυστική ερώτηση στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ολλανδίας στο Μέγαρο Μαξίμου φορώντας το κόκκινο καπέλο της για το «πότε θα σταματήσουν να λένε ψέματα για τις επαναπροωθήσεις». Το ότι δίκιο φάνηκε με την παραίτηση του βραβευμένου από την κυβέρνηση επικεφαλής της FRONTEX κ.Λεγκέρι.

Απαιτούμε την αθώωση της Ingeborg Beugel καθώς και να σταματήσουν όλες οι διώξεις αλληλέγγυων για την στήριξη των προσφύγων στα νησιά και την ενδοχώρα.

Κεερφα-Keerfa-Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *