28 Νοεμβρίου, 2022

“Απόψεις… με Άποψη” – ”Ώψιμοι Μακεδονομάχοι!”

… άργησες Άρη, άργησες πολύ να φτάσεις στον Μελιγαλά…

Από Ηλεία Δημοκρατία

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

“Απόψεις… με Άποψη”

Πολλές κουβέντες, έριδες και αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει η συμφωνία των Πρεσπών…!!!!

Ας δούμε όμως πιο προσεκτικά, είναι προς όφελος της χώρας μας ή όχι?

•Η συμφωνία προβλέπει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος Δημοκρατία της Μακεδονίας και την κατάργηση του προσωρινού ονόματος πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή απλώς Βόρεια Μακεδονία έναντι όλων και για εσωτερική χρήση (erga omnes).

•Η ιθαγένεια της χώρας ορίζεται ως μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, χωρίς να αναγνωρίζεται εθνότητα.[20]

•Η συμφωνία περιλαμβάνει την αναγνώριση της «Μακεδονικής γλώσσας», σημειώνοντας πως ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών.

(εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες ομιλούσαν την Ελληνική)

•Η Βόρεια Μακεδονία υποχρεούται να αλλάξει το Σύνταγμά της και να ενημερώσει όλα τα κράτη και τους Διεθνείς Οργανισμούς που την αναγνωρίζουν ως Μακεδονία ή ως πΓΔΜ, να προχωρήσουν στην οριστική επίσημη μετονομασία της με το νέο όνομα. Η Βόρεια Μακεδονία υποχρεούται, επίσης, να αλλάξει κάθε έγγραφο και ονομασία θεσμών που αναφέρεται σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «Μακεδονία» εντός 5 ετών από την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας.

•Η ISO συντομογραφία της Βόρειας Μακεδονίας θα παραμείνει MK και MKD, ενώ αλλαγή θα επέλθει στις πινακίδες των αυτοκινήτων με τη συντομογραφία NM ή NMK να αντικαθιστά τη σημερινή MK.

•Με τη συμφωνία αναγνωρίζεται η ελληνικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας.[21] Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 7 αναφέρει πως οι δύο χώρες αναγνωρίζουν πως έννοιες «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρονται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτισμική κληρονομιά. Όταν αναφορά γίνεται στην Ελλάδα, αυτοί οι όροι σημαίνουν την περιοχή και τον πληθυσμό στην περιοχής της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και στον Ελληνικό πολιτισμό, ιστορία και κουλτούρα αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα. Όταν αναφορά γίνεται στη Βόρεια Μακεδονία, αυτοί οι όροι αναφέρονται στην επικράτεια, γλώσσα και τους ανθρώπους, με τη δική τους διακριτή ιστορία και κουλτούρα.[21]

•Η Βόρεια Μακεδονία υποχρεούται εντός 6 μηνών να απαλείψει κάθε ανακρίβεια στα μνημεία που υπάρχουν στην επικράτειά της, δηλώνοντας στην επιγραφή τους την ελληνική τους ιστορικότητα και το σκοπό ανέγερσής τους ως ένδειξη φιλίας των δύο λαών.[21]

•Επιπλέον, η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να καταργήσει από κάθε απεικόνιση το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας, αναγνωρίζοντας το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του από την Ελλάδα.[21]

•Δημιουργείται, επίσης, επιτροπή που θα αξιολογήσει τα σχολικά βιβλία και τους χάρτες και στις δύο χώρες ώστε να αφαιρεθεί αλυτρωτικό περιεχόμενο και να ευθυγραμμιστούν με τα πρότυπα της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης[22].

•Η Ελλάδα οφείλει να αποδεχτεί την είσοδο της Βόρεια Μακεδονίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και να μην εμποδίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του ονόματος.

•Η Ελλάδα διατηρεί, ωστόσο, το δικαίωμα ένστασης και βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ σε περίπτωση που παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ή/και δεν προχωρά ικανοποιητικά στην αλλαγή της εσωτερικής ονομασίας της χώρας σε θεσμούς και έγγραφα.

Στη συμφωνία αναφέρεται επίσης ότι το κοινό σύνορο των δύο χωρών είναι διαρκές και απαραβίαστο διεθνές σύνορο.

•Οι δύο χώρες δεσμεύονται να μην προβαίνουν σε αλυτρωτικές δηλώσεις και να διορθώνουν τυχόν λάθη στην αναγραφή και αναφορά της Βόρειας Μακεδονίας.

•Τυχόν διαφορές θα επιλύονται με διμερή συνεννόηση, διαμεσολάβηση του ΟΗΕ ή με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

•Επιπροσθέτως πρέπει να επισημανθεί ότι, κατόπιν επικύρωσης επιμέρους μνημονίων συνεργασίας των δύο χωρών,

τα”Ελληνικά Φτερά” θα επιτηρούν τον εθνικό εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, όπως κάνουν με αυτόν του Κοσσόβου και του Μαυροβουνίου, από κει που τώρα θα το έκαναν τουρκικά μαχητικά, καθότι είχε ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή τουρκικής αεροπορικής βάσης στα Σκόπια…. με ό,τι συνεπάγεται αυτό…

•Η Βόρεια Μακεδονία,ως περίκλειστο κράτος και βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου των θαλασσών, δικαιούται πρόσβαση στο πλησιέστερο λιμάνι (Θεσσαλονίκη), ΕΦΌΣΟΝ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ….!

Αυτά τα ολίγα για αρχή….. θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες….!!!!

Γεια και χαρά σου Νικόλα…

οι επόμενες γενιές Ελλήνων, θα σε εξυμνούν και θα σε ευγνωμονούν….!