29 Νοεμβρίου, 2022

Βολές από Τζαβάρα για τα ειδικά δικαστήρια!

Διαχωρίζει τη θέση του ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας και αφήνει αιχμές για το πώς η κυβέρνηση στήνει και χρησιμοποιεί επικοινωνιακά ειδικά δικαστήρια, σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» επισημαίνει εξάλλου πως «είναι αδιανόητο και μάλιστα όταν διανύουμε στιγμές κρίσης σε πολλά επίπεδα, να μιλάμε για 10 μήνες προεκλογικής περιόδου. Είναι δεδομένο ότι ο τόπος δεν μπορεί και νομίζω ότι το κλίμα αυτό δεν τον βοηθάει».

Επιπλέον, αφήνει αιχμές για τη σχέση εξάρτησης ανάμεσα στην εκτελεστική και στη δικαστική εξουσία, ενώ ενδιαφέρον έχει και η παρατήρησή του ότι διαπιστώνει «υποτίμηση του στοιχείου της πολιτικής και ανάδειξη μίας καινούργιας τάξης πραγμάτων όπου κυριαρχεί η πρόθεση της διαχείρισης, της λογιστικής τακτοποίησης, της επικοινωνίας».

Πλέον στα πολιτικά πράγματα διαμορφώνεται ένα καινούργιο καθεστώς αντιλήψεων, παραστάσεων, επιχειρηματολογίας και ύφους. Ακόμα και το επίπεδο του κοινοβουλευτικού λόγου έχει εξελιχθεί σε μία καινούργια τάξη όπου εγώ και πολλοί σαν και μένα, που έχουμε μία άλλη αντίληψη, περισσεύουμε.

«Γενικά μιλάμε για μία διαχείριση των προφανών και όχι στην κατανόηση του βάθους των πραγμάτων ώστε να οδηγηθούμε σε αποφάσεις οι οποίες ουσιαστικά θα αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών κοινωνικής συνύπαρξης. Αυτό δυστυχώς αφορά όλη την πολιτική ζωή την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση και εμένα, αυτός ο τρόπος του πολιτεύσθαι, δεν με ελκύει.
Διαφωνώ και αποσύρομαι γιατί ακριβώς θεωρώ ότι δεν μπορεί να χειρίζονται θεσμούς όπως είναι τα ειδικά δικαστήρια με βάση την ανάγκη της πολιτικής στιγμής, την ανάγκη της διευθέτησης δηλαδή κάποιων λογαριασμών κατά τέτοιο τρόπο που να είναι ευνοϊκοί σε μία συγκεκριμένη αντίληψη ή συγκυρία. Οι δικαστικοί θεσμοί θα πρέπει να λειτουργούν ερήμην και πολλές φορές εις πείσμα της θέλησης της πολιτικής εξουσίας, του οποιοσδήποτε πολιτικού επιχειρηματία ή δημοσιογράφου
» είπε μεταξύ άλλων ο Κ. Τζαβάρας.

Ερωτηθείς αν η Δικαιοσύνη καθοδηγείται και επηρεάζεται από την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή από την κυβέρνηση, ο κ Τζαβάρας είπε: «Ναι, γιατί από μένα το ακούτε αυτό πρώτη φορά; Από μένα ακούτε ότι πράγματι υπάρχει ζήτημα στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες τώρα, για τον τρόπο που η εκτελεστική εξουσία αντιμετωπίζει τη δικαστική; Είμαι τουλάχιστον 15 χρόνια βουλευτής κι έχω κι άλλα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι υπάρχει και ένα άλλο είδος αντιμετώπισης, το οποίο είναι αντισυνταγματικό και κατακριτέο από τον τρόπο που η δικαστική εξουσία αντιμετωπίζει την εκτελεστική εξουσία και τη νομοθετική».