29 Μαΐου, 2023

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

ΕΚΛΟΓΕΣ

Μία κυβέρνηση μπορεί να βάλει αυτογκόλ δυσχεραίνοντας τη θέση της στην αντιπαράθεσή της με την αντιπολίτευση σε δύο περιπτώσεις. Πρώτον όταν αισθάνεται πολύ δυνατή και φέρεται αλαζονικά. Δεύτερον όταν ανησυχεί αρκετά και φέρεται με ταραχή.

Προσοχή! Αναφέρομαι στη σχέση κυβέρνησης – αξ. αντιπολίτευσης και τον τρόπο που απαντά η πρώτη στην κριτική και τις προτάσεις της δεύτερης.

Οι κύριες αιτίες αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μάλιστα κορυφώθηκε στο δεύτερο μισό του 2021, ήταν η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και η κρίση ακρίβειας που άρχισε να εμφανίζεται από το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους. Στη μεν πανδημία οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ -κυρίως- και στη διαφαινόμενη ακρίβεια οι προτροπές για έγκαιρο έλεγχο των ανατιμήσεων, δεν εισακούστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία.

Ειδικότερα, στις όποιες προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης απαντούσαν συνήθως πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει προτάσεις και σχέδιο και ότι θέλουν σοβαρή αντιπολίτευση κτλ. Τα θυμόμαστε. Αυτό ήταν το πρώτο αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας.

Είχαν ανάγκη μία σοβαρή αντιπολίτευση με προτάσεις.

Ας έκαναν οι του ΣΥΡΙΖΑ επίκαιρες στη Βουλή, ας διοργάνωναν παρουσίαση θέσεων και προτάσεων για την Υγεία και την Οικονομία (συνήθως χωρίς καν τηλεοπτική κάλυψη από τη δημόσια τηλεόραση), τίποτα.

Η κυβέρνηση χρειαζόταν μία σοβαρή αντιπολίτευση. Δεν άντεχε βρε παιδί μου, σπάραζε χωρίς αντιπολίτευση.

Σου λέει, αφού δεν τον προβάλλουν τον Τσίπρα τα κανάλια, είναι σαν να μην τα είπε.

Μέχρι τελικά που φτάσαμε στον Ιούνιο του 2022 και ακούμε από τους κυβερνητικούς αλλά και τον κ. Μητσοτάκη τον ίδιο, πως η σκληρή αντιπολίτευση δημιουργεί πόλωση και τοξικότητα και γενικά να χαμηλώσει λίγο τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί, οκ καλοκαιράκι έχουμε, τα εθνικά θέματα καίνε, η κοινωνία δεν περνάει και πολύ ανέμελα με ιούς, ακρίβεια κτλ και γενικά να πάμε ήρεμα μέχρι τις εκλογές -όποτε κι αν αυτές γίνουν- διότι δεν είμαστε για εξαλλοσύνες.

Η πλάκα είναι, πως τη γραμμή «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αντιπολίτευση» την είχαν χάψει και κάποιοι εντός των τειχών και ήθελαν πιο εντατικό αντίλογο και θλίβονταν με τον ήπιο Τσίπρα.

Τελικά κάνει σκληρή αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ ;

Μάλλον, διότι ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση «να μην έχουμε παρατεταμένη» προεκλογική περίοδο και να χαμηλώσουν λίγο οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Αλλά κάπως έτσι πήγαινε και το αφήγημα, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση κατακεραύνωνε την κυβέρνηση για εντελώς λάθους χειρισμούς κατά την έξαρση της πανδημίας. Τότε που είχε το θράσος ο Τσίπρας να πιστεύει πως ο ίδιος και μία δική του κυβέρνηση θα τα πήγαινε καλύτερα. «Δεν καρπώνεστε την όποια φθορά της κυβέρνησης» απαντούσαν όλοι.

Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, καθώς και ΜΜΕ.

«Γιατί δε ζητάτε εκλογές, εφόσον η διαχείριση είναι καταστροφική;»

φώναζε η Νέα Δημοκρατία.

Ώσπου πέρναγε ο καιρός και βγήκαν και οι μελέτες που έδειχναν θλιβερά νούμερα και απώλειες από τον covid εκτός ΜΕΘ. Και αυξάνονταν οι τιμές και οι λογαριασμοί ενέργειας. Και ζήτησε εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πιο επίσημο τρόπο, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Ποια ήταν η απάντηση τότε; Δεν πάει το μυαλό σας, σύντροφοι. «Μα καλά εν μέσω πανδημίας με τόσα κρούσματα και νοσηλείες ζητάς εκλογές; Ανάλγητος!».

Άρα έχουμε και λέμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήπιος και συγκαταβατικός μέχρι να γίνει τοξικός και πολωτικός. Επίσης ο Τσίπρας φοβάται τις εκλογές, μέχρι να τις ζητήσει και να γίνει ανεύθυνος.

Επίσης, η μέρα διαρκεί μέχρι να δύσει ο ήλιος και μετά τα Χριστούγεννα έρχεται Πρωτοχρονιά.

Άντε και καλό καλοκαίρι σε όλες και όλους. Και μετά έρχεται το φθινόπωρο.

ΥΓ. Η προεκλογική χρονιά ξεκίνησε και επίσημα από τους διαδικτυακούς κριτές και τρολς, με χυδαίο υβρεολόγιο εναντίον της Έφης Αχτσιόγλου. Ήρεμα, ευγενικά και χωρίς πόλωση και τοξικότητες…

Από το unpopular.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *