6 Οκτωβρίου, 2022

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Τόνοι από μελάνι χρησιμοποιήθηκαν, φαιά ουσία καταναλώθηκε και πλήκτρα αγκομάχησαν αναλύοντας το φαινόμενο «Βαρουφάκης», ειδικά κατά το πρώτο τετράμηνο του 2015, όταν ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έδινε τις μάχες του στα αλησμόνητα Eurogroup.

Οι περισσότερες αναλύσεις είχαν να κάνουν με το κοντοκουρεμένο κεφάλι του Γιάνη Βαρουφάκη, τα κυβικά της μηχανής του, τα τζάκετ και τα πουκάμισα, την ΣΥΡΙΖΑ trademark έλλειψη γραβάτας και τους λόγους για τους οποίους γράφει το όνομά του με ένα ¨ν¨. Όμως υπήρχε και η τεκμηριωμένη κριτική, σύμφωνα με την οποία ο κ. Βαρουφάκης ήρθε σε μεγάλη σύγκρουση με τους θεσμούς, καθυστερώντας έτσι μία σωτήρια λύση για τη χώρα, η οποία θα ερχόταν με προσφυγή σε περαιτέρω σκληρή πιστοληπτική γραμμή, αλλά τελικά ήρθε με μνημόνιο. Όπως και να έχει ποτέ δεν βαριόσουν με τις ειδήσεις της εποχής, ειδικά όταν το μενού είχε ως πρώτο πιάτο «Γιάνης».

Σε μία από τις σπάνιες εξορμήσεις ανά την Ελλάδα, καθώς το πρόγραμμα είχε αποκλειστικά Αθήνα – Βρυξέλλες – Λονδίνο και λίγο από Αίγινα, συγκεκριμένα στην Κρήτη, ο κόσμος είχε σπεύσει να δει από κοντά τον υπουργό. Να τον αγγίξει, να τον αγκαλιάσει να του φωνάξει πως είναι μαζί του! «Να είστε μαζί μας και μετά τη ρήξη» είχε τονίσει στους δρόμους των Χανίων τον Μάρτιο του 2015 ο πρώην υπουργός Οικονομικών. «Ποια ρήξη;» θα σκέφτηκαν τότε πολλοί. Αφού μπλοφάρει ο Γιάνης. Αμ δε.

Ο Γ. Βαρουφάκης πίστευε στη ρήξη. Την είχε κάνει ασπίδα και δόρυ ταυτόχρονα. Και η ρήξη ήρθε, όχι με τους εταίρους, αλλά με τον Αλέξη. Ήρθε όταν κατάλαβε ο τότε πρωθυπουργός πως ο Γιάνης Βαρουφάκης, έξω από καλούπια έτρεχε φαινομενικά προς τα βράχια. Οπλισμένος με υπομονή, σκληρή διπλωματική φαρέτρα (μπλόφες) και άγνοια κινδύνου, βροντοφώναζε για ένα New Deal που θα έσωζε την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ. Την κραυγή αγωνίας του Βαρουφάκη, αρκετοί εντός και εκτός Ελλάδας μετέφραζαν σαν ένα «άντε και γαμ….ε» παρά σαν «σώστε μας για να σωθούμε όλοι μαζί». Αλλά έτσι ήταν ο πρώην υπουργός, ευθύς και δριμύς μέχρι παρερμηνείας. Είχε όμως σε όλα άδικο; Ήταν τόσο παρεξηγήσιμος;

Πρόσφατα και μετά το ξέσπασμα της (νέας) οικονομικής αλλά και ενεργειακής κρίσης καθώς και τον πόλεμο της Ρωσίας, έγινε ξανά αισθητή η διαφορετικών ταχυτήτων κίνηση της Ευρώπης. Αρκετοί αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, χρησιμοποίησαν μία ήπια ‘Βαρουφακική’ ρητορική, στην προσπάθειά τους να πάρουν εγγυήσεις και ελαφρύνσεις προς αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, για τις χώρες τους. «…Δεν θα περιμένουμε την Ευρώπη…Είναι ώρα για τολμηρές αποφάσεις…Θα δράσουμε μεμονωμένα…», μερικές από τις δηλώσεις των αρχηγών κρατών μελών. Και ως αποτέλεσμα όμως, άλλα μέτρα μπόρεσαν να περάσουν Ισπανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Πολωνία, άλλες ελαφρύνσεις κατόρθωσαν Γαλλία και Ιταλία και πάει λέγοντας.

Μεγαλύτερη δικαίωση όμως για τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τις αναφορές του Γερούν Ντάισελμπλουμ σε βιβλίο που εξέδωσε προ τριετίας. Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, περιέγραφε γλαφυρά την ατμόσφαιρα στις συνόδους των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης: «…Τότε ήταν που ο Γιάνης Βαρουφάκης τηλεφώνησε στον Τσίπρα (…). Καθώς το τηλεφώνημα διαρκούσε πολλή ώρα, κάποιοι από τους υπουργούς αποχώρησαν, με συνέπεια να μην μπορεί να αλλάξει οτιδήποτε στην από κοινού συμφωνηθείσα δήλωση». Μέσα στον συγγραφικό του οίστρο ο Γ. Ντάισελμπλουμ περιγράφει κάτι που θα ήταν ξεκαρδιστικό αν δεν ήταν εντελώς τραγικό. Οι ευρωπαίοι υπουργοί που αποφάσιζαν για τις τύχες της Ελλάδας, βαριόντουσαν λιγάκι κάποιες φορές και πήγαιναν για ύπνο/ποτάκια/χαλάρωση και εντάξει τύχαινε να μην βγει κοινή συμφωνηθείσα δήλωση-απόφασης του Eurogroup.

Πάντως υπήρχαν και οι φωνές που υποστήριζαν τη θέση Βαρουφάκη για New Deal σχετικά με τις αναπτυξιακές δομές της ΕΕ. Αντιδημοφιλή πονήματα της μακρινής εκείνης εποχής προέτρεπαν τους τροϊκανούς, ακόμα κι αν δεν ακολουθούσαν τις συμβουλές του Έλληνα υπουργού, τουλάχιστον να άκουγαν προσεκτικά λίγο νωρίτερα τον τότε Αμερικανό ομόλογό του, Τίμοθι Γκάιτνερ. Ουάου! Που θα έλεγε και ο Γιάνης Βαρουφάκης…

Από το unpopular.gr

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.