24 Σεπτεμβρίου, 2022

ΣτΕ: Τι σημαίνει για τους συνταξιούχους, ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν αναδρομικά και δώρα!

Το ΣτΕ «περιόρισε» τα Δώρα των 800 ευρώ. Με αγωγές και δικαστικά έξοδα η διεκδίκηση μόνο για 360.000 συνταξιούχους.

Πίσω στα… δικαστήρια, τους εργατολόγους και τα δικαστικά έξοδα έστειλε το Συμβούλιο της Επικρατείας τους ασφαλισμένους που διεκδικούν την καταβολή των Δώρων και τις διορθώσεις επί των επικουρικών συντάξεων.

Αλλά ακόμη κι΄έτσι, δηλαδή την παραπομπή του θέματος στη βάσανο της πολυετούς δικαστικής αναμονής και την οικονομική αιμορραγία, η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά το σύνολο των 2.560.000 συνταξιούχων (το σύνολο αυτών που διεκδικούσε τα Δώρα, ήτοι 800 ευρώ έκαστος για την περίοδο Ιουλίου 2015 και Μαΐου 2016, ενώ σε 1,3 εκ. υπολογίζονται οι συνταξιούχοι που, επιπλέον των Δώρων, διεκδικούν διορθώσεις επί των επικουρικών συντάξεών τους).

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι:

Α/ Όσοι είχαν καταθέσει αγωγές μέχρι το Ιούλιο του 2020, απλώς μπορούν αν συνεχίσουν να διεκδικούν τα Δώρα του 11μήνου, συν τυχόν διορθώσεις στις επικουρικές.

Και γιατί μέχρι πριν δύο χρόνια; Γιατί τότε η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε νόμο (4714/2020) που όριζε μια καταληκτική ημερομηνία διεκδίκησης…

Στην προκειμένη περίπτωση υπολογίζονται σε 360.000 οι συνταξιούχοι που προσέφυγαν (μέχρι τότε) στην δικαιοσύνη και διεκδικούν την επιστροφή των Δώρων/αναδρομικών, στηριζόμενοι σε προγενέστερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο είχε κρίνει:

i/ κακώς κόπηκαν τα Δώρα από το 2012 και μετά,

i/ δεν μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά, άρα μόνο από τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ (Ιούλιος 2015),

iii/καλώς έγινε ο νέος υπολογισμός των συντάξεων τον Μάιο του 2016 (νόμους Κατρούγκαλου), με τον οποίο… κόπηκαν οριστικά τα Δώρα και έγινε δυσμενέστερος ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. (Συνταγματικός ο ν.4387/16 καίτοι χειρότερος των προηγουμένων προβλέψεων…)

Κατά συνέπεια, οι συγκεκριμένοι (360.000) συνταξιούχοι δεν δικαιώνονται, απλώς… δικαιούνται να συνεχίσουν τους πολυετείς και πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες για την επιστροφή των Δώρων (και κάποιες διορθώσεις των επικουρικών συντάξεων) για ένα ενδεκάμηνο.

Β/Οι υπόλοιποι 2,2 εκ. συνταξιούχοι (καθώς και οι κληρονόμοι αυτών στις περιπτώσεις θανάτου) που δεν έχουν καταθέσει αγωγές μέχρι τον Ιούλιο του 2020, δεν δικαιούνται τα Δώρα…

Ουσιαστικά το ΣτΕ, όπου προσέφυγαν οι συνταξιουχικές οργανώσεις προκειμένου να αποφύγουν την οικονομική αιμορραγία των δικαστικών αγωγών και τις χρονοβόρες διαδικασίες των δικαστικών αιθουσών, είπε ότι:

1.Η αρχική απόφαση (του ΣτΕ) του Ιουλίου το 2015 ισχύει, αλλά δεν μπορεί να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να την εφαρμόσει για το σύνολο των συνταξιούχων.

2.Όσοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη (πιθανότατα) κάποια στιγμή θα δικαιωθούν. Αλλά θα διαρρεύσει χρόνος 3 και 4 ετών μέχρι την απόδοση των Δώρων…

3.Οι πιλοτικές δίκες, τις οποίες εισήγαγε η πολιτεία προκειμένου να ξεμπλοκάρει τις δικαστικές αίθουσες, ουσιαστικά ακυρώνονται… Ο πολίτης θα πρέπει να προσφεύγει στο φυσικό του δικαστή από τον πρώτο (Πρωτοδικείο) μέχρι τον δεύτερο και τελικό βαθμό…

Μετά την αρνητική, ως επιλεκτική και κοστοβόρα, αυτή εξέλιξη μόλις το 14% των συνταξιούχων δικαιούται να επιμείνει δικαστικά για τα Δώρα των 800 ευρύ (και ίσως μερικές διορθώσεις στην επικουρική σύνταξη). Αλλά εν προκειμένω τα μισά χρήματα θα δαπανηθούν προκαταβολικά σαν δικαστικά έξοδα…

Για την μεγάλη πλειονότητα δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής των αναδρομικών…

«Οι αιτιάσεις μας για σεβασμό στο δεδικασμένο και την εφαρμογή των αποφάσεων των πολιτικών δικών από την εκτελεστική εξουσία εις ολόκληρον, απορρίφθηκαν με εσφαλμένες και αμφισβητούμενες αιτιολογίες» αναφέρει ο δικηγόρος των συνταξιούχων Λουκάς Αποστολίδης.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.