29 Νοεμβρίου, 2023

Δεν είναι απλώς θάνατοι, είναι κρατικές δολοφονίες!

0

Για τις δολοφονίες μεταναστών στην Melilla στα ισπανικά σύνορα

Στις 26.6 μετανάστ(ρι)ες επιχείρησαν να περάσουν τον φράχτη της Melilla στα ισπανικά σύνορα, όποτε και οι ισπανικές και μαροκινές αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρά, εξαπολύοντας θανατηφόρα επίθεση ενάντια στους μετανάστες και τις μετανάστριες, που έχει οδηγήσει σε μέχρι τώρα 45 -γνωστούς- νεκρούς και δεκάδες τραυματίες που έχουν μείνει αβοήθητοι.

Ο Σάντσεζ προκλητικά ευχαρίστησε τις ισπανικές και μαροκινές δυνάμεις καταστολής που κατάφεραν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων. Η δήλωση του Σάντσεζ, επικροτεί και επικυρώνει την διακρατική συμφωνία μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας, οδηγεί στην αποποίηση των ευθυνών των αστυνομικών αρχών, δίνοντας τους το ελεύθερο δράσης.

Παράλληλα δήλωση πως μοναδικός υπεύθυνος είναι η μαφία για τους θανάτους. Ωστόσο, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις ευθύνες των κρατών. Οι μετακινήσεις πληθυσμών έχουν συγκεκριμένες αιτίες και παράγονται και αναπαράγονται στις νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές κοινωνίες. Οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών έχουν την ευθύνη για την αξιοπρεπή διαβίωση των μεταναστριών, αλλά και τη διασφάλιση ασφαλών δρόμων/τρόπων μετανάστευσης. Η υποκριτική στάση του ισπανικού κράτους δε μπορεί παρά να μας θυμίζει την αντίστοιχη του ελληνικού κράτους, όπου όποτε το Μαρόκο “ανοίγει τη στρόφιγγα των συνόρων” και “επιτρέπει” τη διέλευση των προσφυγισσών, αποτελεί κράτος που εκβιάζει, ενώ όταν φυλακίζει/βασανίζει/ανοίγει πυρά κατά των προσφύγων αποτελεί υπόδειγμα διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των 2 κρατών (βλ. συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας).

Η πραγματικότητα αυτή είναι που επικρατεί σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος στην φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Νεκρός μετανάστης στα σύνορα είναι δείγμα εθνικής ασφάλειας. τα κράτη οχυρώνονται μέσα από την ύψωση τειχών, την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα και τους εξοπλισμούς απέναντι σε έναν δήθεν εξωτερικό εχθρό. Στα σύνορα των κρατών κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος, που κατά τα άλλα ευαγγελίζονται τα ευρωπαϊκά κράτη καταρρίπτεται και εκεί ξεδιπλώνεται η πλήρης υποκρισία τους. 

  • Ενάντια στην Ευρώπη- Φρούριο
  • Σύνορα ανοιχτά για κάθε μετανάστρια
  • Δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης για όλους/ες

Πηγή

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *