28 Νοεμβρίου, 2022

“Απόψεις… με Άποψη” – “Personae non gratae”

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

“Απόψεις… με Άποψη”

Οχτώ διπλωμάτες μας κρίθηκαν “personae non gratae” δηλαδή ανεπιθύμητοι στη Ρωσία. Τους εξηγήθηκε ότι είναι απάντηση στην κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να διώξει Ρώσους διπλωμάτες ως ανεπιθύμητους και επειδή στέλνει όπλα στην Ουκρανία. Παράλληλα η χώρα μας κρίθηκε ως μη ασφαλής για τους Ρώσους που ειδοποιήθηκαν σχετικά από το Υπουργείο των Εξωτερικών τους.

Μπήκαμε σε μια αντιπαράθεση με την Ρωσία, στην οποία μας οδηγεί η πολιτική του δεδομένου συμμάχου και των μυστικών διεργασιών που διεξάγονται προσωπικά από τον πρωθυπουργό. Παρά τα χαστούκια και παρά τον κίνδυνο για κάτι χειρότερο (από την Τουρκία) η Ελλάδα αρμενίζει στον αστερισμό του αφελούς υπηρέτη που ετοιμάζεται να δεχθεί το βέλος για να “σώσει” τον αφέντη του. Εν προκειμένω δεν σώζουμε τον ίδιο τον αφέντη αλλά τα συμφέροντά του.

Είναι κρίμα που η παραδοσιακή μας σχέση με μια υπολογίσιμη δύναμη που ιστορικά στάθηκε στο πλάι μας, να εξελίσσεται τώρα σε πληγή. Ελπίζουμε ότι μετά την πολιτική αλλαγή που θα επέλθει λόγω απλής αναλογικής στις προσεχείς εκλογές, η χώρα μας θα αλλάξει στάση. Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από την πολιτική της εθελοδουλίας και της στήριξης ξένων συμφερόντων ακόμη και εις βάρος των δικών μας συμφερόντων, με την προσδοκία της προστασίας μας κάποια κρίσιμη στιγμή.

Έτσι κι αλλιώς, αδίκως θα περιμένουμε την οποιαδήποτε προστασία. Την κρίσιμη στιγμή θα είμαστε μόνοι και πρέπει να προετοιμαστούμε για να την αποφύγουμε ή να την αντιμετωπίσουμε επιτυχώς.

Η νέα δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές, πέρα από το τεράστιο κοινωνικό έργο που έχει να επιδείξει, θα πρέπει να επαναφέρει και τις ελληνορωσικές σχέσεις σε μια ισορροπία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *