6 Οκτωβρίου, 2022

“Απόψεις… με Άποψη” – “Ο άνθρωπος που πίστεψε ότι θα γινόταν βασιλιάς…”

γράφει ο Χρήστος Κουτσονασσιός

Δευτέρα 4/7/2022

“Απόψεις… με Άποψη”

Θα τον θυμάστε πρώτο τραπέζι πίστα στο πρόσφατο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ. Θυμάμαι σαν σήμερα το άρθρο του Αριστόβουλου Μάνεση στο Νομικό Βήμα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Το γεγονός ότι υπήρξε μαθητής μου με έκανε να ελπίζω ότι θα μπορούσα να αναμείνω εκ μέρους του περισσότερο μέτρο στην προπέτεια και ολιγότερη μετριότητα στα νομικά του» (Νομικό Βήμα 1992, τόμος 40).

Ήρθε η ώρα της αποστρατείας για τον άνθρωπο που πίστευε ότι ήταν κάτι άλλο από αυτό που ήταν. Διετέλεσε υπουργός του Αντρέα, του Σημίτη, του Γιώργου (που τον υπονόμευσε) και συγκυβέρνησε με τον ακροδεξιό Σαμαρά. Σαν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε να το καταποντίσει εκλογικά από το 44% στο 4,5%. Μετά περιπλανήθηκε φτιάχνοντας “Ελιές”, “Κύκλους ιδεών” και κάνοντας βαρύγδουπες δηλώσεις.

Ως υπουργός κυκλοφορούσε μέσα σε μια καθημαγμένη χώρα με θωρακισμένη BMW των 750.000 ευρώ και απαιτούσε να μετακινείται με τα κυβερνητικά αεροσκάφη με κόστους ανά ταξίδι από 150.000 έως και 250.000 ευρώ. Είναι αυτός που «αθώωσε» τον Άκη και κράτησε στην τσέπη του 8 μήνες τη λίστα Λαγκάρντ, είναι ο δημιουργός του επαίσχυντου νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και αυτός που επέβαλε στον Έλληνα πολίτη το «χαράτσι της ΔΕΗ», της «Αλληλεγγύης», «των υποβρυχίων» του “ΕΝΦΙΑ” και τόσα άλλα…

Βρήκε το πολιτικό του αποκούμπι στον Μητσοτάκη που τον αποστρατεύει πολιτικά και επίσημα, ορίζοντάς τον σε «ομάδα υψηλού επιπέδου» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο τίτλος είναι από την ομώνυμη ταινία του 1975 και βασίζεται στο βιβλίο του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, που εξιστορεί το ταξίδι δύο Βρετανών τυχοδιωκτών στην Βρετανική Ινδία, οι οποίοι αναχωρούν για το Καφιριστάν, μια απόμακρη περιοχή του Αφγανιστάν, ώστε να κάνουν την τύχη τους.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.