29 Μαΐου, 2023

Τα κόλπα της ΝΔ με τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας: Από το ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ στο… θα τα φορολογήσουμε! (βίντεο)

0

Ψάχνουμε να βρούμε τα υπερκέρδη και δεν τα βρίσκουμε!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπαίζει τους πολίτες για την πρωτοφανή ακρίβεια στον χώρο της ενέργειας, καθυστερώντας με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη

Απανωτές… κυβιστήσεις κάνει από την άνοιξη η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε σχέση με την ακραία ακρίβεια στο ρεύμα υπό το βάρος των κοινωνικών και πολιτικών πιέσεων, φτάνοντας μάλιστα σήμερα να πανηγυρίζει, αν και αυτοδιαψεύδεται και έχει χάσει κάθε ίχνος επίγνωσης και επαφής με την πραγματικότητα και την κοινωνία.

Με τον πιο προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση, από κει που διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν υπερκέρδη στην αγορά, αλλά οι παραγωγοί, με προεξάρχουσα τη ΔΕΗ, έχουν ζημιές επειδή έβαλαν πλάτη εκατομμυρίων υπέρ των καταναλωτών, έφτασε να ομολογεί κυνικά την ύπαρξη σημαντικών μελλοντικών υπερκερδών και να θεσμοθετεί μηχανισμό συλλογής τους προκειμένου να γεμίσει τον «κουμπαρά» των επιδοτήσεων (σ.σ.: τίθεται σε εφαρμογή εντός του μήνα).

Όσο για τη… μοναδικότητα του εν λόγω μηχανισμού, που ως φαίνεται επικοινωνεί τώρα η κυβέρνηση, θυμίζουμε ότι το μέτρο υπάρχει από τον Μάρτιο στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν.

Παλινωδία και εμπαιγμός

Από τον Φεβρουάριο ο υπουργός ΠΕΝ διεμήνυε ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη, έναν μήνα μετά αυτό  έγινε «αν υπάρχουν κέρδη, θα τα φορολογήσουμε» και λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός ανήγγειλε φορολόγηση κατά 90% των όποιων «υπερεσόδων»… Βέβαια, ακόμα αναμένεται το τελικό νούμερο για την ανάκτηση των προηγούμενων υπερκερδών, που μάλλον δεν θα το δούμε εντός του καλοκαιριού.

Τελικά, η κυβέρνηση όχι μόνο ομολόγησε ότι υπάρχουν υπερκέρδη, αλλά υποχρεώθηκε -προκειμένου να λάβει έγκριση από την Κομισιόν- να προχωρήσει στη δημιουργία μηχανισμού που θα «μαζεύει» μέρος των υπερκερδών ως πηγή επιδοτήσεων.

Βέβαια, αυτός ο μηχανισμός δεν ήταν η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο αντιστάθηκε στην προοπτική να αναγνωρίσει υπερκέρδη, αλλά είχε την πρόθεση να αποζημιώνει κιόλας τους παραγωγούς, καθώς στις αρχές Μαΐου κυκλοφορούσε ένα άλλο μοντέλο που προφανώς δεν «πέρασε» από την Κομισιόν. Τότε διέρρεε ότι θα εφαρμόσει ένα είδος διατίμησης στην αγορά χονδρεμπορικής ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, ύψους 100 ευρώ/μεγαβατώρα, ώστε όταν οι τιμές ανεβαίνουν, τότε το κράτος να αποζημιώνει τους ηλεκτροπαραγωγούς για να καλύψουν το αυξημένο κόστος, σε συνδυασμό με κάποιες επιδοτήσεις στη λιανική… Μεγάλη μετατόπιση έναντι της τελικής επιλογής.

Μια υπόθεση: Υπερκέρδη 184 εκατ. τον Μάρτιο που δεν υπήρχαν

Ας υποθέσουμε ότι τα σημερινά πλαφόν για τα κέρδη ανά τεχνολογία, που προβλέπει ο νέος μηχανισμός, ίσχυαν τον «πανάκριβο» Μάρτιο του 2022, όταν η μέση χονδρεμπορική τιμή (Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς) διαμορφώθηκε στα 272,7 ευρώ/μεγαβατώρα.

Στην περίπτωση του φυσικού αερίου το πλαφόν με τη σημερινή φόρμουλα θα ανερχόταν στα 228,2 ευρώ/μεγαβατώρα και μέχρι την τιμή αγοράς των 272,7 ευρώ η διαφορά που θα καρπώνονταν οι παραγωγοί θα ανερχόταν στα 44,5 ευρώ/μεγαβατώρα. Επί 2.070.000 μεγαβατώρες συνολικής παραγωγής αερίου τον Μάρτιο, το συνολικό κέρδος για τους παραγωγούς θα ήταν 92.115.000 ευρώ (χωρίς τα κέρδη από την αγορά εξισορρόπησης).

Ομοίως στα υδροηλεκτρικά με πλαφόν στα 112 ευρώ/μεγαβατώρα, μέχρι τα 272,7 ευρώ που έκλεισε η αγορά, το επιπλέον κέρδος θα ήταν 160,7 ευρώ/μεγαβατώρα. επί 338.000 μεγαβατώρες παραγωγή, το κέρδος αντιστοιχεί σε 54.316.600 ευρώ.

Στα λιγνιτικά με πλαφόν στα 216,4 ευρώ/μεγαβατώρα, η διαφορά έως τη μέση τιμή θα ήταν 56,3 ευρώ/μεγαβατώρα, οπότε με παραγωγή 672.000 μεγαβατώρων, το κέρδος διαμορφώνεται σε 37.833.600 ευρώ.

Αν λοιπόν ίσχυαν τα σχετικά πλαφόν τον Μάρτιο, αθροιστικά θα έπρεπε να έχουν επιστραφεί από τους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες αερίου, λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές πάνω από 184 εκατ. ευρώ!

Η κυβέρνηση για την επιδότηση στο ρεύμα μόνο των νοικοκυριών τον Μάρτιο διέθεσε 148 εκατ. από τα «ουρανοκατέβατα» που επέστρεψαν οι παραγωγοί ΑΠΕ, τα έσοδα των ρύπων και το πλεόνασμα των ΥΚΩ (που θα έπρεπε να απομειώνει την αντίστοιχη χρέωση στους λογαριασμούς).

Με έντονο πλέον το προεκλογικό άρωμα, η κυβέρνηση τα δίνει όλα μιλώντας για 80% κάλυψη των αυξήσεων-επιδοτήσεων, καθώς προτίθεται, αν χρειαστεί, να βάλει μερίδιο και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πάντως, ακόμα κι αν γίνει αυτό, παραμένει μια αύξηση της τάξεως του 20% που έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη ύψους περίπου 20% που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο του 2019 – για να μην ξεχνιόμαστε…

Δείτε το video:

Πηγή: opoligrafos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *