6 Οκτωβρίου, 2022

Του Δημήτρη Πετρά

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Απόψεις… με Άποψη

Είμαι υπερήφανος που συμμετείχα στη μεγαλύτερη διαδήλωση της γενιάς μου. Είμαι υπερήφανος που αν και όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσίαζαν σχεδόν ως παρανοϊκούς όσους αντιτάσσονταν στη λιτότητα και στην επιτροπεία, αν και όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι κινδυνολογούσαν, ακόμα και ιερείς στα κηρύγματά τους τρομοκρατούσαν τον κόσμο να ψηφίσει ναι, τελικά αυτός ο λαός έδειξε πως έχει ανεξάντλητες δυνάμεις. Μια παρακαταθήκη αντίστασης από τις προηγούμενες γενιές που ώθησε τους πολίτες να πουν το μεγάλο ΟΧΙ.

Πολλά έγιναν στη συνέχεια, ανατροπές, συμβιβασμοί, διαψεύσεις προσδοκιών… Όμως η εικόνα αυτή είναι νωπή, δείχνει πως δεν υπάρχουν μονόδρομοι, πως ο λαός είναι έτοιμος αν του δείξεις έναν εναλλακτικό δρόμο.

Από τότε κι έως σήμερα έχουν συμβεί παρά πολλά πράγματα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αναδίπλωση και τον επώδυνο συμβιβασμό προχώρησε σε κάποια σημαντικά βήματα προς όφελος των πολιτών και της χώρας.

Η συμφωνία των Πρεσπών, το σύμφωνο συμβίωσης, η συμφωνία κράτους-εκκλησίας, η κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία που πλέον άρχισαν να δέχονται όλους τους ανασφάλιστους, τα σχολικά γεύματα, η ελεύθερη πρόσβαση των ανέργων στα ΜΜΜ, η κατάργηση του υποκατωτατου βασικού μισθού για τους νέους, τα κοινωνικά επιδόματα και η αδειοδότηση των καναλιών είναι μέτρα και αποφάσεις που προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολούθησε η διακυβέρνηση της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα κανάλια συνεχίζουν όπως την εποχή του δημοψηφίσματος να έχουν ακριβώς την ίδια άποψη, μια μονοφωνία, που υπονομεύει το δημοκρατικό μας πολίτευμα και μάλιστα λαμβάνουν γι αυτό το λόγο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες. Έχουμε την δήθεν αριστεία του «Σκοιλ Ελικικου» με λεφτά να δίνονται σε κολλητούς και στα ΜΜΕ των ολιγαρχών. Έχουμε αρνητικές πρωτιές σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ακρίβεια, στον πληθωρισμό, στους νεκρούς του κορωνοϊού, στην ποιότητα ζωής.

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση, στήνει γεωτρύπανα σε Αιγαίο και Κύπρο χωρίς αντιδράσεις. Απειλεί να καταλάβει κατοικημένα νησιά ζητώντας με θράσος την αποστρατιωτικοποίησή τους. Πού είναι οι έξαλλοι, δήθεν Μακεδονομάχοι, απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις που μας έφεραν στο «ΤουρκοΑιγαίο»; Το όνομα τελικά δεν ήταν η ψυχή τους, την οποία έχουν πουλήσει εδώ και καιρό χάριν της εξουσίας.

Οι πολίτες θέλουν από την προοδευτική παράταξη περισσότερα από όσα κατάφερε να κάνει κάτω από το μνημονιακο πλαίσιο της προηγούμενης περιόδου. Χρειάζεται ένα μέτωπο αντίστασης απέναντι στην παλινόρθωση του παλιού, χωρίς να ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος. Είναι αναγκαίο ένα μέτωπο που θα επιδιώκει την εμβάθυνση των πολιτικών υπέρ της πλειοψηφίας του λαού κι όχι των ολιγαρχών.

Το δημοψήφισμα του 2015 δείχνει πως ό,τι κι αν υπαγορεύουν τα μεγάλα συμφέροντα στο πολιτικό κατεστημένο, όποια πλαστή πραγματικότητα κι αν παρουσιάζεται από τα Μέσα Ενημέρωσης, ο λαός μπορεί να αντιληφθεί το διακύβευμα και να γυρίσει τη σελίδα στέλνοντας τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.