8 Δεκεμβρίου, 2023

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

γράφει ο Χρήστος Ρούκος

Απόψεις… με Άποψη

Τρία χρόνια με αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας συμπληρώνονται σήμερα. Τρία χρόνια ακραίας νεοφιλελεύθερης λαίλαπας που στο διάβα της έχει σαρώσει τα πάντα· κοινωνία, θεσμούς, δικαιώματα κλπ. Τρία χρόνια που σχεδόν όλη η Ελλάδα είναι γαλάζια, αφού εκτός της κεντρικής κυβέρνησης, η ΝΔ έχει δικό της περιφερειάρχη στις 12 από τις 13 περιφέρειες και στους 152 από τους 332 δήμους της χώρας, ενώ σε άλλους 69 δήμους, οι εκλεγμένοι συνδυασμοί έχουν μέλη της ΝΔ στις τάξεις τους. Παρακάτω, μάζεψα και σας παρουσιάζω τις μεγαλύτερες «επιτυχίες» των γαλάζιων παιδιών από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα.

Πρώτες κινήσεις Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού της χώρας:

  • Τοποθέτηση ως επικεφαλής της ΕΥΠ, ανθρώπου που δεν είχε το πτυχίο και τα τυπικά προσόντα για τη θέση κι αλλαγή του σχετικού νόμου κατόπιν εορτής, μετά το χαμό που ξέσπασε.
  • Μεταφορά στο Γραφείο του Πρωθυπουργού των αρμοδιοτήτων για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αλλά και όλων των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΕΡΤ, ΑΠΕ).
  • Ψήφιση φωτογραφικής διάταξης που προσέφερε ασυλία σε τραπεζικά στελέχη και διοικήσεις τραπεζών για τα «θαλασσοδάνεια».

Και η συνέχεια ήταν κάπως έτσι:

– Εγκληματική ανικανότητα στη διαχείριση της πανδημίας με πάνω από 30.000 νεκρούς (οι περισσότεροι εξ αυτών εκτός ΜΕΘ), 21οι στον κόσμο σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων και 34οι σε συνολικούς θανάτους (16οι και 14οι στην Ευρώπη αντίστοιχα), 1οι στην ΕΕ σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα με 28,2% παραπάνω σε σχέση με τον ΜΟ της περιόδου 2016-2019, διάλυση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, άνοιγμα τουρισμού το 2020 χωρίς σχέδιο, μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, ακαταδίωκτο επιτροπών, VIP ΜΕΘ, εμβολιασμοί εκτός σειράς για γαλάζια στελέχη, περικοπές στον προϋπολογισμό για την υγεία, ΣΔΙΤ, απαγορεύσεις και πρόστιμα που δεν είχαν καμία σχέση με μέτρα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, εργαλειοποίηση επιστημόνων και ειδικών, σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ, μειώσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε περίοδο πανδημίας (τον Φεβρουάριο του 2022, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, υπηρετούσαν 4.672 λιγότεροι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ κι αν συνυπολογιστούν οι αναστολές εργασίας και οι νοσήσεις με covid, οι απώλειες ανθρώπινου δυναμικού ξεπερνούν τις 10.000), μείωση προϋπολογισμού για την υγεία κατά 800 εκ., οικειοποίηση προγράμματος προληπτικής μαστογραφίας που είχε νομοθετηθεί το 2017 επι ΣΥΡΙΖΑ, καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού κι ατομικής ευθύνης για να καλύψουν την εγκληματική τους ανεπάρκεια.

– Ύφεση πριν από τη πανδημία, 43 δις χρέη προς τον ΕΦΚΑ, 40% υψηλότερος πληθωρισμός σε σχέση με την ΕΕ (ρεκόρ 30 χρόνων), δημόσιο χρέος που κοντεύει στα 400 δις ευρώ (222% του ΑΕΠ, 2οι στον κόσμο σε ποσοστό χρέους/ΑΕΠ πίσω μόνο από την Ιαπωνία), ενώ το καλοκαίρι του 2009 και λίγο πριν μπούμε στα μνημόνια ήταν περίπου 290 δις ευρώ (120% του ΑΕΠ), εμπορικό έλλειμμα-ρεκόρ ύψους 11,3 δισ. ευρώ στο α΄ τετράμηνο του 2022, ισοζύγιο αγαθών/υπηρεσιών από -2,5 στα -11,5 δις, 10ετές ομόλογο από 2% στο 3,5-4%, ψήφιση πτωχευτικού κώδικα – τέλος στη προστασία πρώτης κατοικίας, σχέδιο «Ηρακλής», έκθεση Πισσαρίδη, ανεργία στο 13% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 37% (Απρίλιος 2022, Eurostat), 61% ο ενεργειακός πληθωρισμός, χρηματιστήριο ενέργειας και ρήτρα αναπροσαρμογής (4ο ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη), τιμή βενζίνης εξαιρετικά υψηλή (3η πιο ακριβή στην ΕΕ των 27 και 6η ακριβότερη στον κόσμο, Ιούνιος 2022), κατάργηση φόρων πολυτελούς διαβίωσης και τεκμηρίων, καμία κίνηση για την πάταξη της αισχροκέρδειας, προτελευταίοι στην ΕΕ των 27 σε αγοραστική δύναμη.

– Βόλτες Oruc Reis στο Αιγαίο, «δεν έγινε και τίποτα» στον Έβρο, αδράνεια στη προσφυγή κατά της κατοχύρωσης του «Turkaegean» ως εμπορικού σήματος, αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αναγνώριση του πραξικοπηματία Γκουαίδο ως προέδρου της Βενεζουέλας, κατάσχεση ιρανικού πλοίου με πετρέλαιο, κωλοτούμπα για τη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς όμως να τολμάνε να φέρουν τα μνημόνια συνεργασίας στη Βουλή για κύρωση. Ράλι εξοπλισμών κι αλόγιστες αμυντικές δαπάνες: Rafale και Belharra με 8 δις, 4 δις για τα F-35, 1η χώρα στο ΝΑΤΟ για το 2021 σε δαπάνες για εξοπλισμούς με 3,8% του ΑΕΠ. Παράνομα pushbacks, υποβάθμιση διαδικασίας ασύλου, κατάργηση κι επανασύσταση του Υπουργείου Μετανάστευσης, νομοθετική αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» για πρόσφυγες.

– Μικροσκοπικά παγουρίνο και μάσκες-αλεξίπτωτα στα σχολεία, φιάσκο με την τηλεκπαίδευση και κατάρρευση πλατφορμών, προσπάθεια να μπουν κάμερες στις τάξεις των σχολείων, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου – σύσταση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, ΕΒΕ και τράπεζα θεμάτων, μείωση κρατικής χρηματοδότησης για ΑΕΙ κατά 13% και δραματική μείωση των εισακτέων, εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ιδιωτικών κολλεγίων με εκείνα των δημόσιων πανεπιστημίων, 15.665 οργανικά κενά (χωρίς τους συνταξιοδοτηθέντες) και 44.000 προσλήψεις αναπληρωτών (την επόμενη σχολική χρονιά θα έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό κενών θέσεων από τη Μεταπολίτευση).

– Αστυνομοκρατία, άγρια καταστολή, βία κι αυθαιρεσία (Joker, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Σεπόλια, Εξάρχεια, Πανεπιστήμια, Ινδαρές, υπόθεση Ινδιάνου, Βασίλης Μάγγος κλπ). Καμία πρόοδος στην εξιχνίαση της δολοφονίας Καραιβαζ, ενώ οι μαφιόζικες εκτελέσεις και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών αποτελούν πια καθημερινό φαινόμενο στη «Κολομβία της Ευρώπης», χωρίς να υπάρχουν εξελίξεις και συλλήψεις σε καμία υπόθεση μέχρι τώρα. Καμία εξέλιξη στην υπόθεση της δολοφονίας του Ιάσονα έξω από τη Βουλή από το υπηρεσιακό όχημα της Ντόρας Μπακογιάννη. Νόμος Χρυσοχοΐδη για περιορισμό συναθροίσεων.

– Αύξηση χρεών της ΝΔ στα 392 εκ. ευρώ (40 εκ. παραπάνω μέσα σ’ ένα χρόνο και 165 εκ. από το 2016 που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος ο Κ. Μητσοτάκης), 1,3 εκ. το χρέος του Κ. Μητσοτάκη στις τράπεζες και πάνω από 13 εκ. τα χρέη του Υπουργικού του Συμβουλίου (Πόθεν Έσχες, 2022). Ψευδή πόθεν έσχες Πρωθυπουργού-Μαρέβας και offshores, σπίτι Βολταίρου, αγροτική επιδότηση, κορονογλεντι στην Ικαρία και ποδηλατάδα στη Πάρνηθα σε περιόδους lockdowns με περιορισμούς κυκλοφορίας, κάθε τριήμερο κι αργία και σ’ άλλο νησί – ο τουριστικότερος των Πρωθυπουργών, βόλεψε ανιψιό, ξαδέρφη, τ’ αδέρφια της πεθεράς του, την κόρη και τον γιο του και ποιος ξέρει πόσους και ποιους άλλους δικούς του.

– Αύξηση μετακλητών υπαλλήλων (πάνω από 3.000 πλέον) και δαπανών του Μαξίμου (από 4,9 εκ. ευρώ επί ΣΡΖ, 16,5 εκ. ευρώ σήμερα), διορισμοί φίλων και κομματικών στελεχών ως διοικητές νοσοκομείων, πάνω από 7,5 δις ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, golden boys στη ΔΕΗ με μπόνους, υπερμπονους, μετοχές, με 15 θέσεις Γενικών Διευθυντών (από 7 το 2019) και 250 βοηθούς Γενικών Διευθυντών (από 60 το 2019), κρατική ενίσχυση 120 εκ. ευρώ στην Aegean και 308 εκ. σε ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος και Fraport.

– Πάνω από 40 εκ ευρώ στα ΜΜΕ μέσω Λίστας Πέτσα (20 εκ.), Λίστας Κικίλια (18,5 εκ.) και Λίστας Πλεύρη (5 εκ.), λογοκρισία και φίμωση δημοσιογράφων στα ΜΚΔ, διώξεις δημοσιογράφων σχετικά με το σκάνδαλο Νοβαρτις, παρακολούθηση Κουκάκη, 108η θέση στην ελευθερία του τύπου (ΡΧΣ), 26οι στους 27 της ΕΕ στην Ελευθερία του Τύπου, μόνο το 7% θεωρεί τα ΜΜΕ ανεξάρτητα από πολιτικές και κυβερνητικές επιρροές και το 8% από αντίστοιχες επιχειρηματικές (Digital News Report, 2022).

– Απόσπαση αρχαίων από τον Σταθμό Βενιζέλου και καθυστερήσεις των έργων για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Τσιμέντωμα και πλημμύρα στην Ακρόπολη. Φωτιά στις Μυκήνες «δεν έγινε και τίποτα, άρπαξε λίγο το πούσι», καμία στήριξη σε καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια των lockdowns και εμπαιγμός τους σχετικά με τα πνευματικά τους δικαιώματα, καθώς και αδυναμία ίδρυσης νέου φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων.

– Ανεπάρκεια πολιτικής προστασίας και κρατικού μηχανισμού: πυρκαγιές με πάνω από 1.300.000 στρέμματα καμένα, δεκάδες σπίτια και κτίσματα ολοσχερώς κατεστραμμένα (2021), αποκλεισμός σε Αττική οδό και Κατεχάκη από το χιόνι, κοροϊδία με τις αποζημιώσεις, κομμένο ρεύμα για μέρες, ελλείψεις σε πυροσβέστες, εναέρια κι επίγεια μέσα πυρόσβεσης, μόνο το 0,04% του προϋπολογισμού δίνεται για τη πυροπροστασία.

– Ψήφιση περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου Χατζηδάκη κι Αντεργατικού νομοσχεδίου (απαξίωση συλλογικών συμβάσεων, πληρωμή υπερωριών με ρεπό, περιορισμός δυνατότητας κήρυξης απεργιών κλπ), υποβάθμιση ΣΕΠΕ, ξεπούλημα ναυπηγείων Σκαραμαγκά κι απόλυση 1.300 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, νομοσχέδιο για συνεπιμέλεια παιδιών, κωλοτούμπα με τη φαρμακευτική κάνναβη.

– Κατάργηση απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, «παιχνίδια» με την ψήφο αποδήμων, «Να γίνουν αλλαγές στους θεσμούς και το κράτος για να μην ξανάρθει η Αριστερά στην εξουσία, επειδή οι ιδέες της είναι ελαττωματικές», (Βορίδης, 2018).

– Πάνω από 2.500 νέα οχήματα στον στόλο της αστυνομίας τα τελευταία 3 χρόνια, περισσότερες από 6.300 προσλήψεις ειδικών φρουρών, συνοριοφυλάκων, ΕΠΟΠ και ειδικών φρουρών για τα πανεπιστήμια, 2η θέση στην ΕΕ σε αστυνομικούς ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους.

– Επιχορήγηση 4,5 εκ ευρώ την Εκκλησία, κράτος εν κράτει κατά τη διάρκεια των lockdowns, μονιμοποίηση 3.266 ιερέων, 1οι σε παπάδες ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους στην ΕΕ, απόρριψη πρότασης ΣΡΖ για συνταγματική αναθεώρηση διατάξεων που αφορούν στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας.

– Φιάσκο και σκάνδαλο με τηλεκατάρτιση, vouchers και ΚΕΚ (Σκοιλ ελικικού, Μέτζης του Νεούκτη κλπ.), φιάσκο με την απογραφή, φιάσκο με το πλωτό φράγμα στο Αιγαίο. Σκάνδαλα με διαρροές προσωπικών δεδομένων πολιτών και κρυφές συμβάσεις (Cisco, Palantir, Teleperformance, ομάδα αλγορίθμου EVA).

– Σχέσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, με Λιγνάδη, Φουρθιώτη και διάφορους άλλους εγκληματίες, υπόδικους κι απατεώνες. Ρατσιστικές, σεξιστικές, ομοφοβικές, ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες δηλώσεις κατά καιρούς από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της ΝΔ. Πλαστά πτυχία κι αγορασμένα διδακτορικά.

– Εξεταστικές και ειδικά δικαστήρια για πολιτικούς αντιπάλους, χειραγώγηση κι εργαλειοποίηση Δικαιοσύνης με στόχο τη ποινικοποίηση της πολιτικής, σκάνδαλο Νοβάρτις, αδιευκρίνιστα ποσά, αλλοιώσεις και πλαστογραφίες επίσημων εγγράφων.

– Πεταμένα εκατομμύρια από Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων (Μεγάλος περίπατος, συναυλία με Ρουβά, ιονιστές, ανάπλαση κάτω πλευράς πλατείας Συντάγματος, κλπ).

Συμπερασματικά:

Αναξιοκρατία, διαφθορά, νεποτισμός, πελατειακές σχέσεις, αντίληψη του κράτους ως τσιφλίκι τους, μίζες, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, περιφρόνηση διεθνών θεσμών και συμβάσεων, αλλαγή δόγματος εξωτερικής πολιτικής, καταστρατήγηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, ασυδοσία, λογοκρισία, τυχοδιωκτισμός, επιτελική ανεπάρκεια, σφιχτός εναγκαλισμός με την ακροδεξιά και το πιο σκοταδιστικό κομμάτι της Εκκλησίας, σχέσεις με εγκληματίες, απατεώνες και υπόκοσμο, προσκόλληση σε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, ξεπούλημα του δημοσίου σε ιδιωτικά κοράκια, χειραγώγηση των ΜΜΕ και κατ’ επέκταση της κοινής γνώμης, αστυνομοκρατία κι ακραία καταστολή, είναι μόνο ελάχιστα από τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της χειρότερης κυβέρνησης από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην χάσετε