6 Οκτωβρίου, 2022

Τεράστιο σκάνδαλο με τις αναθέσεις: MONO το 1,7% είναι για την πανδημία!

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων: Σταματήστε τις απευθείας αναθέσεις!

Τέλος στο πάρτι των απευθείας αναθέσεων ζητά η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ). Το έγγραφο που δημοσιεύει το Newsbreak.gr έστειλε η ΕΑΑΔΗΣΥ και απευθύνεται σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς: από την Προεδρία της Δημοκρατίας, τη Βουλή, το Μαξίμου και τα υπουργεία μέχρι τις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις το 1,7% των απευθείας αναθέσεων σχετίζεται με την πανδημία. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της ΕΑΑΔΗΣΥ, προκύπτει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 από όλες τις συμβάσεις που έκανε το Δημόσιο, τα 3,66 δισ. ευρώ αφορούν κλειστούς διαγωνισμούς (17,5%) και τα 2,9 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις (13,9%), εκ των οποίων μόλις 358 εκ. ευρώ συνδέονται με την πανδημία (1,7%). Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ δόθηκαν με τις αδιαφανείς διαδικασίες των απευθείας αναθέσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), το πρώτο εξάμηνο 2021 υπεγράφησαν περισσότερες από 7.400 δημόσιες συμβάσεις με διαπραγμάτευση, χωρίς τη δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, συνολικού προϋπολογισμού 748 εκατ. εύρω.

Ο πρόεδρος της ΕΑΑΔΗΣΥ Γιώργος Καταπόδης ζητά τον περιορισμό στις δημόσιες συμβάσεις οι οποίες ανατίθενται χωρίς την προκήρυξη διαγωνισμού από τους δημόσιους οργανισμούς, προειδοποιώντας ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού έχει εξαιρετικό χαρακτήρα και επιτρέπεται να εφαρμόζεται μόνο στις περιοριστικώς απαριθμούμενες σρα άρθρα 26 και 32 της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ περιπτώσεις, όπως ενσωματώθηκαν με τα άρθρα 26 και 32 του ν. 4412/2016.

Βάσει του θεσμικού πλαισίου, υπογραμμίζει ο Γ. Καταπόδης, η σύναψη δημοσίων συμβάσεων με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση διαγωνισμού, επιτρέπεται στο μέτρο που είναι απολύτως αναγκαίο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, οφειλόμενης σε γεγονότα τα οποία η αναθέτουσα αρχή δεν θα μπορούσε να προβλέψει, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση, υπό την προϋπόθεση πάντα ΄τοι οι περιστάσεις τις οποίες επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για τη δικαιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης σε καμιά περίπτωση δεν απορρέουν από δική τους ευθύνη.

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση της ΕΑΑΔΗΣΥ

Το παρόν κείμενο το πήραμε από τη σελίδα newsbreak.gr !

Η σελίδα το έχει “κλειδωμένο” γεγονός που σημαίνει πως απαγορεύεται η αναδημοσίευση, εκτός κι αν αναφέρεται η πηγή! Σε περίπτωση αντιγραφής επικόλλησης από οποιονδήποτε το podemos. gr δε φέρει καμιά ευθύνη για τυχόν νομικές κυρώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.