17 Αυγούστου, 2022

Παρουσιάστηκε «Η υφάντρα που υφαίνει και ξεφαίνει», η νέα ποιητική συλλογή του Κωστή Μουδάτσου

Η νέα ποιητική συλλογή του Κωστή Μουδάτσου, περιέχει ποιήματα που γράφηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια. Τουλάχιστον ένα μέρος από αυτά. Περιέχει πέντε ενότητες.

1. Σαν τ’ άγρια πουλάκια
  2. Ο χωρόχρονος ενός ποιητή
  3. Η Υφάντρα που υφαίνει και ξεφαίνει
  4. Η φωνή της σιωπής
  5. Το κέρασμα και ο χορός

Ο λόγος πότε είναι ερωτικός, πότε φυσιολατρικός και πότε κοινωνικός, άλλοτε της φυγής με τη φωνή της σιωπής κι άλλοτε για το παιγνίδι της ζωής, για τα όνειρα με έντονο το κάλεσμα της Φύσης.

Σπρώχνει τον άνθρωπο στα νερά να κολυμπήσει, πίσω για να τα γυρίσει! Στα ενενήντα τέσσερα ποιήματα μιλάει για τη μαγεία της επιθυμίας, του έρωτα, τα οράματα των κοινωνικών ανθρώπων, για τη ζωή στη Γη και για τη Μάνα Φύση.

Μέσα σε αυτούς τους κινδύνους αλλά και τις προοπτικές ξεκινά το ταξίδι της, η νέα ποιητική συλλογή, «Η Υφάντρα που Υφαίνει και Ξεφαίνει», ενάντια σε ότι απειλεί και ασχημίζει τη ζωή, τον έρωτα και τη Φύση αλλά και αναζητώντας την αρμονία και τη χάρη της ομορφιάς!

Την νέα ποιητική συλλογής του Κωστή Μουδάτσου «Η Υφάντρα που υφαίνει και ξεφαίνει» παρουσίασε ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης:

«Τον Κώστα τον ξέρω εδώ και χρόνια.

Είναι όμως ένα περίεργο συναίσθημα όταν ξαφνικά πρέπει να συνομιλήσεις με τα κείμενα κάποιου που σου είναι ήδη οικείος και ανακαλύπτεις ένα άλλο άνθρωπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Διαβάζοντας την ποιητική συλλογή του Κώστα ανακαλύπτει κανείς πολλούς ανθρώπους, πολλούς Κωστήδες.

Έναν που μιλάει για την πανδημία, έναν άλλο που μιλάει για την προσφυγιά, έναν τρίτο που μιλάει για το κυνήγι και πολλούς άλλους.

Σήμερα θα ήθελα να σας μιλήσω για κάποιους από τους Κωστήδες αυτής της ποιητικής συλλογής, ή διαφορετικά, για τέσσερεις θεματικές που αισθάνομαι ότι επίμονα εμφανίζονται στις σελίδες ετούτου του βιβλίου.

Υπάρχει για αρχή λοιπόν ένα Κωστής που μιλάει για την φύση, μια φύση που παρουσιάζεται στους στοίχους του με έναν τρόπο απολύτως πρωτόγονο και πρωταρχικό.

Υπάρχει κι ένα άλλος Κωστής που μιλάει για τις γυναίκες και την θηλυκότητα, ένα θέμα στο οποίο τα ποιήματα του Μουδάτσου ακολουθούν μια δεδομένη λαϊκή παράδοση έκφρασης του πόθου και του θαυμασμού προς την γυναίκα.

Έχουμε όμως και κάτι στοίχους που ο Κωστής αντιστρέφει το βλέμμα του και προσπαθεί να γράψει όχι μόνο για τις γυναίκες από τα μάτια των αντρών, αλλά και για τις γυναίκες των γυναικών, για το βίωμα και τον καημό τους έξω από τους καταναγκασμούς του ανδρικού βλέμματος.

Σαν μια προσπάθεια να μιλήσει για την γυναικεία κακοποίηση και το trafficking από την οπτική του θύματος.

Υπάρχει βέβαια και ο Κωστής που μιλάει για την λαϊκή παράδοση. Η έμφαση σας παρακαλώ να δοθεί στην λέξη «λαϊκή» και λιγότερο στην λέξη «παράδοση». Γιατί η γλώσσα του, αν και αντλεί από την λαϊκή παράδοση, δεν μένει αποστειρωμένη… δουλεύει σαν σφουγγάρι και αφομοιώνει τα πάντα.

Και τέλος, υπάρχει εκείνος ο Κωστής που μιλάει για την αντίσταση.. Όχι για την αντίσταση τώρα.

Στον συγκεκριμένο, ας πούμε, απαράδεκτο πρωθυπουργό που μια μικρή χώρα της Μεσογείου τυχαίνει να έχει.

Αλλά στην αντίσταση και την ανυπακοή, ως πανταχού παρούσα δύναμη.

Που δίνει δύναμη στην δημιουργία και στην πολιτική πράξη.

Και έτσι κάπως βρεθήκαμε να σας λέω ότι υπάρχει ένας ανιμιστής φυσιολάτρης Κωστής, ένας φεμινιστής Κωστής, ένα λαϊκός Κωστής και ένας μαρξιστής Κωστής.

Δεν είμαι σίγουρος αν όλοι αυτοί ταιριάζουν μεταξύ τους. Νομίζω μάλιστα ότι τα χνώτα τους συχνά δεν ταιριάζουν και ότι ετούτα εδώ τα ποιήματα γραφτήκανε όταν όλοι οι αυτοί οι Κωστήδες τσακώνονταν αναμεταξύ τους. Και αυτό πιστεύω ότι είναι και η ομορφιά ετούτου του βιβλίου.»

Στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία με το μουσικό σχήμα «Το κάλεσμα της φύσης»

Εύα και Μιχάλης Ξυδάκης, Δημήτρης Νεονάκης, Γιώργης Τζωρτζάκης

Να του ευχηθούμε και εμείς με τη σειρά μας καλοτάξιδο…

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.