17 Αυγούστου, 2022

Μαθαίνω ότι μια φοιτήτρια τελείωσε με το απόλυτο 10 το Μαθηματικό ΑΠΘ. Καταρχήν συγχαρητήρια για την εξαιρετική της επίδοση. Και της εύχομαι καλή σταδιοδρομία. Θα ήθελα όμως να προσθέσω τα εξής:

Για να είναι κάποιος καλός φοιτητής ή καλός καθηγητής ή καλός ερευνητής απαιτούνται διακριτές και διαφορετικές ικανότητες. Ένας τέλειος φοιτητής μπορεί να έχει στη συνέχεια μηδενικό ερευνητικό έργο, και αντίθετα ένας σπουδαίος ερευνητής μπορεί να ήταν μέτριος φοιτητής, ενώ μπορεί κάποιος να είναι τέλειος καθηγητής χωρίς να ήταν καλός φοιτητής και χωρίς να είναι ερευνητής.

Ας πούμε για να αριστεύσεις ως φοιτητής η κύρια απαίτηση είναι η επιμέλεια και η σκληρή ατομική δουλειά, ενώ για να αριστεύσεις ως ερευνητής απαιτείται επιπλέον πχ συνεργατικότητα και φαντασία. Πανεύκολα μπορεί κάποιος να δει τα βιογραφικά κορυφαίων επιστημόνων και θα δει ότι σχεδόν ποτέ δεν ήταν οι καλύτεροι μαθητές ή φοιτητές της σειράς τους.

Παρόλα αυτά, αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι μια δήλωση που έκανε η φοιτήτρια ότι “πήρε δέκα γιατί δεν ασχολήθηκε με τα πολιτικά και δεν συμμετείχε ποτέ σε καταλήψεις”. Παραβλέποντας ότι αυτό είναι μια πολιτικότατη δήλωση, καλό θα είναι να ξέρει ότι όλοι οι μεγάλοι επιστήμονες του 20ου αιώνα είχαν πάρει σαφείς πολιτικές θέσεις. Ο επιστήμονας ζει και δρα μέσα σε κοινωνία, επομένως η θέση “εγώ διαβάζω και δεν με νοιάζει τι γίνεται παραέξω”, εκτός από αδύνατη είναι και δείγμα αμορφωσιάς και χαμηλών διανοητικών ικανοτήτων.

Τέλος, για ακόμα μια φορά δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι το μιντιακό κατεστημένο προωθεί συστηματικά (και τονίζω το συστηματικά) ανθρώπους συγκεκριμένης πολιτικής τοποθέτησης. Ξέρω αρκετούς φοιτητές\τριες με παρόμοιες επιδόσεις (και σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο) στους οποίους κανείς ποτέ δεν πήρε συνέντευξη. Αντίθετα αυτήν την κοπέλα και την δήλωσή της την αναμετάδωσαν ακαριαία όλα τα ΜΜΕ. Η πιθανότητα αυτό να είναι τυχαίο είναι μηδενική.

ΥΓ: Στη φωτό ο έλεγχος του Einstein (6 ο μέγιστος βαθμός). Ο κορυφαίος επιστήμονας του 20ου αιώνα ήταν ένας σχετικά μέτριος μαθητής και φοιτητής, που μετά το πτυχίο του έκανε ιδιαίτερα μαθήματα από σπίτι σε σπίτι και έκανε δουλειά γραφείου σε ένα γραφείο ευρεσιτεχνιών..

Μάνος Σαριδάκης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.