1 Οκτωβρίου, 2023

Συνήγοροι Πόλας Ρούπα: Πρωτοφανείς παραβιάσεις του εθνικού και διεθνούς Δικαίου

0

Οι συνήγοροι της πολιτικής κρατούμενης Πόλας Ρούπα εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση, σχολιάζοντας το σκεπτικό με το οποίο το Συμβούλιο Φυλακών Ελεώνα απέρριψε δύο φορές την αίτηση της Π. Ρούπα να της χορηγηθεί η κανονική άδεια που δικαιούται. Θυμίζουμε ότι στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε προ ημερών η ίδια η Π. Ρούπα, σε εκτενές κείμενό της.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΑΣ ΡΟΥΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ

26/07/2022

Περιήλθε σε γνώση μας το σκεπτικό των από 17/02/2022 και από 19/05/2022 αποφάσεων του Τριμελούς Συμβουλίου Φυλακών Ελεώνα, με τις οποίες απορρίφθηκε το αίτημα της εντολέως μας Πόλας Ρούπα για λήψη άδειας, με την πρωτοφανή αιτιολογία ότι δεν θα κάνει καλή χρήση της άδειάς της και ότι είναι ύποπτη για την τέλεση νέων αδικημάτων, διότι «από επιστολές και συνεντεύξεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα αλλά και παλαιότερα, πάντως σε χρόνο μετά την κράτησή της, στο διαδίκτυο και ΜΜΕ καταδεικνύεται ότι έχει υιοθετήσει συμπεριφορές και πρακτικές και έχει ταυτιστεί με τον αναρχικό χώρο, που αναπτύσσει δράση εκτός νομιμότητας, με έντονα στοιχεία βίας, όχι απλά συγκυριακά και στενά συνυφασμένα με τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε, αλλά ως στάση ζωής και στοιχείο της προσωπικότητάς της» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «ενώ μόλις στις 15-04-2022 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Κράτος εναντίον Κομμούνας» στο οποίο grosso modo πρεσβεύει ότι το κράτος επιτέθηκε με βία στους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και υπέταξε με τη βία τις κοινωνικές οντότητες».

Η αιτιολογία των ανωτέρω αποφάσεων προσκρούει βάναυσα, μεταξύ άλλων, στις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα, του Συντάγματος της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Οι πεποιθήσεις, οι γνώμες, οι σκέψεις, η πολιτική ταυτότητα εκάστοτε κρατουμένου και η αποτύπωση τους σε βιβλίο, δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν τιμωρητικό λόγο. Ζητούμε να διορθωθεί το ανωτέρω σφάλμα, προκειμένου η Πόλα Ρούπα να λάβει την άδειά της, ως από το νόμο δικαιούται, σε αντίθετη δε περίπτωση, θα πρόκειται περί αναβίωσης άλλων εποχών, που θεωρούμε ότι έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Οι συνήγοροι Υπεράσπισης 

Άννα Γεωργιάδου

Μαρία-Ιωάννα Κίκιρη

Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα

Ελένη Χριστοδουλίδου

Ευάγγελος Χ. Αθανασόπουλος

πηγή: eksegersi.gr

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *