27 Σεπτεμβρίου, 2023

Γιατί η Ταιβάν ρωτάς. Μα είναι απλό!

0

Πέμπτη 04/08/2022

Απόψεις… με Άποψη

Γιατί η Ταιβάν? Γιατί πολύ απλά είναι ο σχεδόν μονοπωλιακός κατασκευαστής της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών (ή μικροτσίπ), απαραίτητων από τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, μέχρι τα παραϊατρικά μηχανήματα, αυτοκίνητα, τον αμυντικό εξοπλισμό κλπ. Το 92% της παγκόσμιας παραγωγής εξελιγμένων ημιαγωγών 10 νανομέτρων ή και μικρότερων, προέρχεται από την πανίσχυρη βιομηχανία TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) την τεχνολογία της οποίας αρχικά μετέφεραν οι ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας του 70 εκεί και που συνεχώς έκτοτε βελτιώνονταν. Αυτό που λέμε παγκοσμιοποίηση. Ας πρόσεχαν με δαύτη.

Με την ανάπτυξη της Κίνας ήδη το 60% plus της παραγωγής της πάει εκεί. Παγκόσμια σημειώνεται έλλειψη ημιαγωγών.

Τι κάνουν τώρα οι ΗΠΑ? Στέλνουν την Πελόζι να δηλώσει στους Ταιβανέζους ότι “Είμαστε στο πλευρό σας” ενώ ουδέποτε τους αναγνωρισαν ως ανεξάρτητο κράτoς, απεναντίας με κοινές Σινοαμερικανικές διακηρύξεις το θεωρούσαν Κίνα και ως τετοιο εκπροσωπείται στον ΟΗΕ & ποτέ δεν διατηρούσαν πρεσβείες.

Στην πραγματικότητα μέσω της υποδαύλισης της έντασης μεταξύ Κίνας-Ταιβάν επιχειρούν να στρέψουν την παραγωγή των ημιαγωγών στη Δύση, χτυπώντας παραγωγικά Κίνα-Ρωσία για να τις αφήσουν εκτός από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και κατασκευή εξοπλισμού, πέρα φυσικά από την εξουσία της γεωπολιτικής. Ξέρουν οι ΗΠΑ ότι είναι θέμα ελαχίστου χρόνου πλέον να πάρει κεφάλι η Κίνα παγκόσμια και κάνουν ότι μπορούν να την εμποδίσουν με χτυπήματα κάτω από τη μέση. Κι αυτό φυσικά τα αντίπαλα μέρη το γνωρίζουν αντιδρώντας ανάλογα. Η Κίνα δεν θα κάνει πίσω καταδικάζοντας την παραγωγή της.

Ξαναλέω ας προσεχαν με την παγκοσμιοποίηση και τις φθηνές επενδύσεις χαμηλού εργατικού κόστους. Τους γύρισε μπούμερανγκ. Φυσικά ακόμη κι αν ξεσπούσε ενας πόλεμος (σε τοπική εμβέλεια) αυτό θα ωφελούσε το δολάριο. Αλλά ποιός μπορεί να στοιχηματίσει για το μέγεθός του όταν εμπλέκονται τέτοιες υπερδυνάμεις?

That’s the whole story but not the end of it… To be continued.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *