29 Μαρτίου, 2024

Η γειτονιά των Εξαρχείων ξαναζεί από το πρωί της Τρίτης 9 Αυγούστου 2022 στιγμές «σιδηρόφρακτης» καταστολής εναντίον των κατοίκων της.

0

Αφορμή οι αντιδράσεις τους στην κοπή δέντρων ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της Γραμμής 4 του μετρό.

Νέφη δακρυγόνων επιχειρούν να κάμψουν τις εύλογες αντιστάσεις σε ένα έργο για το οποίο δεν προϋπήρξε η απαραίτητη διαβούλευση με κατοίκους και φορείς της περιοχής, αλλά αντίθετα επελέγη για τη χωροθέτησή του η μοναδική πλατεία και ανάσα πρασίνου της πυκνοκατοικημένης γειτονιάς που προβλέπεται να παραδοθεί στη φασαρία, τη σκόνη και το κυκλοφοριακό κομφούζιο των κλειστών δρόμων για 8 χρόνια τουλάχιστον.

Η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη βάλλουν εμμονικά κατά της φυσιογνωμίας και της ιστορικής διαδρομής των Εξαρχείων, καθώς αποτελούν χώρο αμφισβήτησης και υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Με τις πολιτικές τους η γειτονιά μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε πεδίο ακραίας κτηματομεσιτικής δράσης, με τους κατοίκους της να την εγκαταλείπουν, καθώς τα ενοίκια γίνονται δυσβάσταχτα. Ολόκληρες πολυκατοικίες αγοράζονται από πολυεθνικές και μετατρέπονται σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κορυφή του παγόβουνου στο σχέδιο ακραίας τουριστικοποίησης το φαραωνικού τύπου έργο της «Αττικό Μετρό» που ουσιαστικά καταργεί την πλατεία, αν και υπήρχε εναλλακτική πρόταση που προέβλεπε το έργο να κατασκευαστεί μόλις 250 μέτρα από την καρδιά των Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας, λύση με σαφή πολεοδομικά πλεονεκτήματα.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Αθήνας και οι Οργανώσεις Μελών Εξαρχείων και Νεάπολης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θεωρούμε πως έστω και τώρα η διαβούλευση της κυβέρνησης με κατοίκους και φορείς της περιοχής είναι ο μόνος δρόμος αναζήτησης μιας κοινωνικά ωφέλιμης λύσης για τη χωροθέτηση ενός αναγκαίου έργου, όπως η γραμμή του μετρό. Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό και στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων που αντιστέκονται, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις τους.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *