29 Νοεμβρίου, 2023

«Έλληνες, κ@λο με κ@λο»

0

Γράφει ο Γιάννης Γκόλιας

Απ’ τις αρχές του 1821 ο Κολοκοτρώνης είχε κατέβει στη Μάνη, και με το τεράστιο κύρος και την προσωπικότητα του, είχε καταφέρει να φιλιώσει τους αντιμαχόμενους τοπάρχες, και να πάρουν όλοι μαζί την Καλαμάτα.

Τότε δεν υπήρχε ούτε κατά διάνοια κανονικός στρατός. Τα όπλα κρατούσαν, τα πιστά τσιράκια των διαφόρων τοπικών κοτζαμπάσηδων και τα σόγια απ’ τις οικογένειες των αρχηγών…

Τότε λοιπόν ο Κολοκοτρώνης που είχε σχέδιο συγκεντρωτικό, σκέφτηκε να χτυπήσουν και να πάρουν την Τριπολιτσά που ήταν τότε το διοικητικό, στρατιωτικό και οικονομικό κέντρο του Μόρα Βαλεσί (διοικητής του Μοριά). Αν έπεφτε η Τριπολιτσά, μετά, δε θα μπορούσε να κρατηθεί πουθενά Τούρκος στο Μοριά

Οι άλλοι κώλωσαν αλλά με την πειθώ του ο Γέρος κατάφερε να τους μαζέψει και τελικά να απλώσουν ένα δίχτυ επιτήρησης ας πούμε (κάτι σαν πολιορκία) γύρω απ’ τα τείχη της Τριπολιτσάς για να τους κρατήσει όμως όλους ενωμένους και ευχαριστημένους ονομάζει αρχιστράτηγο τον Πετρόμπεη (ενώ όλες τις αποφάσεις τις έπαιρνε αυτός) και δίνει στρατηγίες στο Γιατράκο που πιάνει στα αριστερά της Τριπολιτσάς τη φύλαξη με 1.500 άντρες στον Αναγνωσταρά που πιάνει το κέντρο με 1.000 άντρες και ανάμεσα τους και λίγο πιο πίσω τους, τον Πετρόμπεη με 1.500 Μανιάτες, ενώ ο ίδιος κρατούσε όλο το αριστερό μόνος του με 2.500 άντρες. Όμως, ποιος να έχει ιδέα από πολιορκίες εκείνες τις εποχές; μα ο Κολοκοτρώνης που ήταν εξαίρετος στρατιωτικός νους και είχε υπηρετήσει κι ως Ταγματάρχης στον εγγλέζικο στρατό.

Για αρχή οργάνωσε ένα σύστημα επικοινωνίας μεταξύ των πολιορκητών με το αρχαίο σύστημα των φρυκτωριών… μετά, διέταξε να βρουν και να κόψουν τον αγωγό που έδινε νερό στην πόλη και τέλος, διέταξε να σκάψαν γύρω απ την πόλη ένα χαντάκι βάθους ενός μέτρου και πλάτους 2 μέτρων (γράνα).

Οι κλεισμένοι Τούρκοι άρχισαν να δυσκολεύονται από τρόφιμα και έτσι αποφάσισαν να κάνουν με τη μισή καβαλαρία τους, μια καταδρομή στα γύρω χωριά και να αρπάξουν όσα περισσότερα τρόφιμα μπορούν βγαίνοντας οι Τούρκοι, σα σήμερα 10 Αυγούστου 1821, γέλασαν με τη γρανα λέγοντας πως οι γιαουριδες έφτιαχναν σύνορα… στο γυρισμό απ’ τη λαφυραγώγηση έσερναν μαζί τους 700 σαμαριαρικα μουλάρια κατάφορτα εφόδια… εκεί ο Γέρος, είχε δώσει εντολή, οι άντρες του να οχυρωθούν μέσα στη γρανα και να πυροβολούν τους Τούρκους που επέστρεφαν για να μπουν στην πόλη.

Τότε, απ’ την Τριπολιτσά βγαίνει προς βοήθεια το άλλο μισό ιππικό και να χύνεται κατά τη γρανα για να βάλουν στη μέση τους οχυρωμένους… ξαφνικά μέσα σε δευτερόλεπτα η θέση των Ελλήνων έγινε δεινή! Και τότε ακούγετε η σύντομη, καίρια και απόλυτα κατανοητή εντολή απ’ τον Κολοκοτρώνη. «ΕΛΛΗΝΕΣ, ΚΩΛΟ ΜΕ ΚΩΛΟ»

Το Α και το Ω στον πόλεμο είναι οι γρήγορες και σαφής οδηγίες των στρατιωτών. Οι μισοί Ελληνες μέσα στη γρανα γύρισαν επι τόπου προς την άλλη μεριά και έκοψαν την επίθεση των Τούρκων… τελικά, οι Τούρκοι παρατώντας ζώα και φορτώματα, έτρεξαν και μπήκαν άρον άρον στην Τριπολιτσά και δεν ξαναβγήκαν μέχρι την άλωση.

Από τότε η αυθόρμητη διαταγή του Κολοκοτρώνη όπου ο κάθε στρατιώτης φυλάει (προστατεύει) τα νώτα του άλλου, διδάσκεται στις στρατιωτικές σχόλες ως «Δίζυγο πυρ»

ΥΓ. σε 44 μέρες από σήμερα θα πέσει η Τριπολιτσά…

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *