24 Σεπτεμβρίου, 2022

Ο Φιντέλ Κάστρο με τα δικά του λόγια!

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο άνθρωπος που κυβέρνησε την Κούβα με σιδηρά πυγμή σχεδόν για μισό αιώνα

Ένας αιώνιος επαναστάτης, αλλά και ένας δεινός ρήτορας, ο Φιντέλ Κάστρο λάτρευε να μιλάει στον λαό του (και όχι μόνο) και φρόντιζε να δίνει μεγάλες ομιλίες τόσο προς τους Κουβανούς όσο και προς όλη την ανθρωπότητα. Έδωσε εκατομμύρια συνεντεύξεις, εκφώνησε ομιλίες χιλιάδων ωρών και, φυσικά, είχε σπουδαίες «ατάκες» που βοήθησαν στο να δημιουργηθεί ο μύθος του.

Διθυραμβικά εγκώμια για τους συμμάχους του, δηλητηριώδη βέλη για τους εχθρούς του, αλλά και μια χρήση της γλώσσας και των συνθημάτων την οποία λίγοι μπόρεσαν να ξεπεράσουν.

Ο Κομαντάντε μέσα από δέκα δικές του ρήσεις.

1. «Καταδικάστε με, δεν με νοιάζει, η Ιστορία θα με συγχωρήσει». Οκτώβριος 1953, στη δίκη του μετά την επίθεση στον στρατώνα της Μονκάδα που σφυρηλάτησε την έναρξη του μύθου του.
  2. «Όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, ένας άλλος, πολύ πιο μακρύς και μεγάλος, θα αρχίσει: ο πόλεμος που θέλω να ξεκινήσω κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό θα είναι το αληθινό μου πεπρωμένο». Ιούνιος 1958, επιστολή στη Σέλια Σάντσες από τη Σιέρα Μαέστρα.
  3. «Πατρίδα ή θάνατος!» Μάρτιος 1960, κατά την κηδεία των θυμάτων της έκρηξης του γαλλικού σκάφους La Coubre στο λιμάνι της Αβάνας, το οποίο μετέφερε όπλα στο καθεστώς. Το «Πατρίδα ή θάνατος» έγινε ένα από τα κύρια συνθήματα στην Κούβα.
  4. «Σοσιαλισμός ή θάνατος! Μαρξισμός-λενινισμός ή θάνατος!» Ιανουάριος 1989, τη στιγμή που η ανησυχία κλιμακωνόταν για το κλυδωνιζόμενο σοβιετικό μπλοκ.
  5. «Δεν θα αποσυρθώ ποτέ από την πολιτική, από την Επανάσταση. Η εξουσία είναι σκλαβιά και δεν είμαι σκλάβος της». Σεπτέμβριος 1991.
  6. «Μιλούν για την αποτυχία του σοσιαλισμού, αλλά που είναι η επιτυχία του καπιταλισμού στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική;». Δήλωση κατά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
  7. «Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν ότι η πατρίδα μας δεν είναι μόνο η Κούβα. Πατρίδα μας είναι επίσης η ανθρωπότητα»
  8. Για τον σύντροφό του, τον  Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: «Ένας από τους πιο ευγενείς, τους πιο ξεχωριστούς, τους πιο ανιδιοτελείς ανθρώπους που έχω γνωρίσει».
  9. Στην εμφάνισή του, στις 19 Απριλίου κατά το κλείσιμο του συνεδρίου του κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, παραδέχθηκε με τρεμάμενη φωνή: «Σύντομα θα έχω τελειώσει όπως όλοι οι άλλοι. Θα έρθει η σειρά μας, όλων».
  10. «Είμαι ο Φιντέλ Κάστρο και ήρθαμε να απελευθερώσουμε την Κούβα»

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.