7 Φεβρουαρίου, 2023

Η ιστορία της “κόκκινης” νύφης!

Ο Θεοχάρης Καρίνος από τον Παχυκάλαμο της Άρτας, ανήμερα της Παναγίας του 1943, παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Αλεξάνδρα Μάλλιου, κόρη του Θόδωρου.

Ο γάμος κατά τα ειωθότα, τελέστηκε στο χωριό της νύφης (Κομμένο Άρτας) και στη συνέχεια το γαμήλιο γλέντι στην πλατεία του χωριού, μέχρι το ξημέρωμα οι περισσότεροι ζαλισμένοι απ’ το χορό και το κρασί, είχαν πέσει για ύπνο και κοιμόντουσαν βαθιά.

Οι Γερμανοί του 12ου λόχου του 98ου Γερμανικού Συντάγματος, της Φιλιππιάδας, που είχαν πάρει εντολή να αφανίσουν το χωριό γιατί προμήθευε λέει, τρόφιμα τους αντάρτες, φτάνουν το ξημέρωμα έξω απ’ το χωριό, το περικυκλώνουν προσεκτικά ώστε ο κλοιός να είναι σαν ατσάλινη λαβίδα που θα σφίγγει και δε θα γλυτώσει κανένας.

Το σύνθημα δίνεται με δύο φωτοβολίδες και οι Γερμανοί στρατιώτες ορμούν μέσα στα σπίτια στους μισοκοιμισμένους ακόμα χωριανούς και σκοτώνουν όποιον βρουν μπροστά τους χωρίς καμία διάκριση γέροντες, άντρες, γυναίκες, παιδιά ακόμα και νήπια ή βρέφη. Σε άλλα σπίτια δεν κάνουν καν τον κόπο να σπάσουν την πόρτα, βάζουν φωτιά και καίνε ζωντανή όλη την οικογένεια.

Έξι ώρες κράτησε το μακελειό. Στο τέλος ο λογαριασμός έλεγε 317 άνθρωποι νεκροί και κατεστραμμένα ΟΛΑ τα σπίτια του χωριού. Είκοσι οικογένειες ξεκληρίστηκαν εντελώς, σχεδόν 100 παιδιά θανατώθηκαν καθώς και 119 γυναίκες μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα ετοιμόγεννη σε δίδυμα…. τι φρίκη Θεε μου.

Η μαρτυρία της Μαρίας Λάμπρη είναι συγκλονιστική:

«…Εκεί πήγαν και τη βρήκαν τη Μαρία και την ξεκοίλιασαν ζωντανή, της έβγαλαν τα παιδιά και της έβαλαν ένα από δω και τ’ άλλο από κει. Και μετά την έσφαξαν…»

Απ’ την οικογένεια της νύφης σώθηκαν μόνο τα δύο μικρά αδέλφια της που είχαν φύγει νωρίτερα απ το γλέντι για να φροντίσουν τα ζωντανά. Η νύφη έπεσε νεκρή με το νυφικό της και δίπλα της ο γαμπρός νεκρός κι αυτός μαζί με τα 7 αδέλφια του, τους γονείς του και όλο του το σόι. 38 άνθρωποι απ’ το σόι του γαμπρού νεκροί όλοι.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία του Γερμανού στρατιώτη Άλμπερτ Σένγκερ, που συμμετείχε σε αυτή την επιχείρηση:

«Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας όταν κάποιοι έχωναν μπουκάλια μπύρας στα γεννητικά όργανα γυναικείων πτωμάτων. Νομίζω ότι είδα και πτώματα με βγαλμένα μάτια. Είδα παιδιά, τα οποία έφεραν φρικτά εγκαύματα γύρω από το στόμα».

Ο Θεόδωρος Σκάρας που ήταν αυτόπτης και επέζησε αφηγείται:

«Έβαλε ο Γερμανός βαμβάκι με βενζίνα στο στόμα του μωρού και το καψε το μωρό. Μέσα στη σαρμανίτσα (κούνια). Δύο μηνών.»

ΥΓ. στην εικόνα ο Θόδωρος Μάλιος με τη γυναίκα του και τα εννιά παιδιά του. Στον κόκκινο κύκλο η αιματοβαμμένη νύφη, Αλεξάνδρα

ΥΓ2. στις εκλογές του 2012 στον δήμο Νικολάου Σκουφά, που το Κομμένο είναι η ιστορική έδρα του δήμου, η χρυσή αυγή, με τις σβάστικες, τα ναζιστικά σύμβολα και τη χιτλερική ρητορική, πήρε 535 ψήφους….!!!! Δηλαδή βρέθηκαν 535 άνθρωποι από εκείνα τα χώματα που ψήφισαν τους νεοναζί…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *