27 Σεπτεμβρίου, 2023

Σάντε Τζερόνιμο Καζέριο: Το οπλισμένο χέρι της Αναρχίας

0

Σαν σήμερα, στις 16 Αυγούστου 1894, ο Αναρχικός Σάντε Καζέριο, πέθανε στην γκιλοτίνα.

Κατά τις 9 το βράδυ της 24ης Ιουνίου 1894, μετά από την ομιλία του προέδρου της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας Σαντί Καρνό (MarieFrancoisSadiCarnot, 1837 – 1894) στα εγκαίνια της «Παγκόσμιας Έκθεσης» («ExpositionUniverselle») της Λυών, ο Σάντε εκδικήθηκε τον θάνατο των αναρχικών βομβιστών Ωγκύστ Βαγιάν (AugusteVaillant, 1861 – 1894) και Εμίλ Ανρύ (EmileHenry, 1872 – 1894), στους οποίους ο Καρνό είχε αρνηθεί να δώσει χάρη, επιτιθέμενος στην άμαξα του προέδρου και καρφώνοντάς τον κοντά στην καρδιά, με ένα μαχαίρι βαμμένο κόκκινο και μαύρο.

Ο Καρνό πέθανε μετά από δύο ώρες, όμως ο εκτελεστής δεν προσπάθησε να διαφύγει, αλλά έμεινε δίπλα στην άμαξα, φωνάζοντας «Ζήτω η Επανάσταση! Ζήτω η Αναρχία!», μέχρι που πιάστηκε από τους αστυνομικούς.

«Όταν η πολιτική εξουσία επιστρατεύει εναντίον μας τα όπλα, τις αλυσίδες και τα μπουντρούμια, τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι αναρχικοί για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας, να κάτσουμε μήπως κλεισμένοι στα σπίτια μας; Όχι βέβαια. Αντίθετα, θα της απαντάμε με τον δυναμίτη, την βόμβα το στιλέτο και το μαχαίρι. Με άλλα λόγια οφείλουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να καταστρέψουμε την πλουτοκρατία και τις κυβερνήσεις της»

Σάντε Τζερόνιμο Καζέριο. Αθάνατος.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *