1 Οκτωβρίου, 2023

«Κρατικό έγκλημα» η δολοφονία των 43 φοιτητών στο Μεξικό

0

Επιμέλεια: Σεμπάστιαν Τριστάν – Sebastian Tristan

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Πηγή: kosmodromio.gr

Οκτώ χρόνια μετά, η «Επιτροπή Αλήθειας» αποδίδει ευθύνες για το έγκλημα της Αγιοτζινάπα.

H εξαφάνιση 43 φοιτητών της Σχολής Δασκάλων της Αγιοτζινάπα, στο νότιο Μεξικό, τη νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου 2014, «ήταν κρατικό έγκλημα» και δεν υπάρχουν ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν ότι είναι ζωντανοί, ανακοίνωσε, χθες Πέμπτη, η «Επιτροπή Αλήθειας» που συστάθηκε με εντολή του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, για να ερευνήσει την υπόθεση που συντάραξε την μεξικανική κοινωνία.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι φοιτητές είναι ζωντανοί. Αντίθετα, όλες οι μαρτυρίες και τα στοιχεία πιστοποιούν ότι σκοτώθηκαν και οι σοροί τους εξαφανίστηκαν προσεκτικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αλήθειας και υφυπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Αλεχάντρο Εντσινάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς ότι ο στρατός, οι αρχές στην πόλη Ιγκουράλα άλλες τοπικές αρχές στην πολιτεία Γκερέρο, ήταν ενήμερες για τις επιθέσεις ενάντια στα πέντε λεωφορεία με περίπου 100 νεαρούς που κατευθύνονταν προς την Πόλη του Μεξικού προκειμένου να συμμετέχουν στην ετήσια διαδήλωση για την σφαγή των φοιτητών στην πλατεία Τλατελόλκο το 1968.

«Όλες οι αρχές ήταν ενήμερες για την κατάληψη των λεωφορείων, την άφιξη τους στον Κεντρικό Σταθμό Λεωφορείων της Ιγκουάλα, και τις επιθέσεις τις οποίες υπέστησαν», συνεχίζει η έκθεση που διάβασε ο ανώτατος αξιωματούχος, παρουσία του προέδρου ΑΜΛΟ και των συγγενών των εξαφανισμένων φοιτητών.

On September 26, 2014, the day the #Ayotzinapa normalista students were forcibly disappeared, the Mexican military was closely monitoring the students & did nothing when they were taken by local police & handed over to a local drug gang. 😡😡😔😔🧵 pic.twitter.com/6LvavxLQtP

— Voices in Movement (@VIM_Media) August 19, 2022

Οι παραλείψεις στις οποίες υπέπεσαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές «αποκαλύπτουν ένα επίπεδο ευθύνης, είτε λόγω πράξεων είτε λόγω παραλείψεων, διότι εάν είχαν παρέμβει με τις πληροφορίες που είχαν, η εξαφάνιση και η δολοφονία των μαθητών θα είχαν αποτραπεί», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Αλεχάντρο Ενσίνας κατά τη διάρκεια της δημόσιας παρουσίασης της έκθεσης.

Οι αρχές γνώριζαν τα πάντα, από τη στιγμή που οι φοιτητές ξεκίνησαν από τις εγκαταστάσεις της Σχολής τους στην Αγιοτζινάπα, έως ότου δόθηκε η «διαταγή εξαφάνισής τους». Η εντολή δόθηκε στις 22:45 τοπική ώρα εκείνο το βράδυ, όταν οι αστυνομικοί τους παρέδωσαν στην εγκληματική οργάνωση Guerreros Unidos, καταλήγει η έκθεση.

Savvas_Kastrinos_Sebastian

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *