29 Νοεμβρίου, 2022

Παύλος Πολάκης: Τι πρέπει να κάνουμε τις 100 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

γράφει ο Παύλος Πολάκης

Γράφει ο Παύλος Πολάκης

Ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του έχουν ήδη πετάξει λευκή πετσέτα, αποφασίζοντας να «δραπετεύσουν» το φθινόπωρο, καθώς ξέρουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν το επερχόμενο τσουνάμι (ακρίβεια, ύφεση, ανεργία, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση) που οι ίδιοι γιγάντωσαν με τις εγκληματικές τους πολιτικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα κληθεί για ακόμη μια φορά να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να σώσει τη χώρα και ολόκληρη την κοινωνία από τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση. Γι’ αυτό πρέπει τώρα να καταθέσουμε και να δεσμευτούμε σε προγραμματικό σχέδιο ανάταξης, το οποίο θα εφαρμόσουμε αμέσως μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Κατά την άποψή μου, στις πρώτες 100 ημέρες πρέπει να γίνουν (μεταξύ και άλλων) οπωσδήποτε τα εξής:

  • Επανάκτηση του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ, απαγκίστρωση από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και επαναλειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων.
  • Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, καθώς και του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.
  • Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και κλιμακωτή αύξηση μισθών και συντάξεων. Αμεση κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση μισθού σε μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. τράπεζες).
  • Δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πόλου μέσω της επανάκτησης του ελέγχου μίας (τουλάχιστον) συστημικής τράπεζας και της αναβάθμισης της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Κατάργηση του Πτωχευτικού Νόμου και θεσμοθέτηση ενός νέου δίκαιου και επικαιροποιημένου νόμου Κατσέλη.
  • Ενίσχυση με κάθε τρόπο και εργαλείο της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Ανοικοδόμηση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις και αύξηση μισθών του υγειονομικού προσωπικού.
  • Κατάργηση όλων των νόμων της Κεραμέως (για ΑΕΙ, ΙΕΚ, πανεπιστημιακή αστυνομία), σημαντική αύξηση από τον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό της χρηματοδότησης για την παιδεία και την έρευνα, άμεση εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης, επιδότηση στέγης για νέους και νέα ζευγάρια με ποσό που θα κυμαίνεται από 140 έως 350 ευρώ τον μήνα.
  • Διαβούλευση και σχεδιασμός ίδρυσης δεύτερης Σχολής Δικαστών. Ενοποίηση προανάκρισης και ανάκρισης στις πράξεις διαφθοράς πολιτικών προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος. Στις υποθέσεις αυτές δεν θα επιτρέπεται αναβολή, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα επιτρέπεται διακοπή της δίκης το πολύ για ένα μήνα. Αυστηροποίηση ποινών για τη δωροληψία πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων.
  • Επανασχεδιασμός και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (με ακύρωση του νεοφιλελεύθερου και ξεπερασμένου από τις εξελίξεις σχεδίου Πισσαρίδη). Δημιουργία ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον διαφανή έλεγχο και τη διακομματική αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των δράσεων.

ΥΓ.: Επειδή η ΝΔ και τα πετσοταϊσμένα ΜΜΕ θα σπεύσουν να μιλήσουν για λαϊκισμό, για «λεφτόδεντρα» και για «δημοσιονομικό εκτροχιασμό», τους απαντώ ότι όποιο επιπλέον κόστος προκύψει από τα παραπάνω μέτρα θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της ζήτησης και κυρίως από το… κλάδεμα των κλεφτόδεντρων της ΝΔ και των κολλητών της!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *