10 Δεκεμβρίου, 2023

Ο κύβος ερρίφθη: Την Παρασκευή η προ ημερησίας για το σκάνδαλο των υποκλοπών

0

Την Παρασκευή στις 26 Αυγούστου αναμένεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που αιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων

“Κλείδωσαν” οι ημερομηνίες για την κοινοβουλευτική μάχη για τις υποκλοπές, καθώς η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έλαβε τις σχετικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 24 Αυγούστου θα συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, καταρχάς για να εγκρίνει το διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις παρακολουθήσεις. Και τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα συνεδριάσει ξανά η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κατέθεσε σήμερα πρόταση για εξεταστική επιτροπή με συγκεκριμένο αντικείμενο την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και την απόπειρα παρακολούθησης μέσω Predator.

Η Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενώ έχει ήδη ζητήσει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κληθεί όχι μόνον ο κ.Δεμίρης, αλλά και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και άλλα πρόσωπα, που θεωρεί κλειδιά για την υπόθεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι φέρει ευθύνη και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα δεχθεί έρευνα σε βάθος χρόνου από το 2012, αλλά μόνο εάν συσταθεί ξεχωριστή εξεταστική επιτροπή, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση για απόπειρα συμψηφισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί η εξεταστική επιτροπή να αφορά όχι μόνο την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αλλά συνολικά και θεσμικά τη δράση της ΕΥΠ την τελευταία δεκαετία. Μετά τη σκληρή στάση ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χαριλάου Τρικούπη, αναμένεται η Νέα Δημοκρατία να καταθέσει τη δική της πρόταση εφόσον επιθυμεί η εξεταστική να ερευνήσει το θέμα των παρακολουθήσεων από το 2012.

ΠΑΣΟΚ: Στη Διάσκεψη των Προέδρων έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής

Σφόδρα ενοχλημένη εμφανίζεται η Χαριλάου Τρικούπη μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

«Είναι φανερό ότι επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η στείρα τοξική πολιτική αντιπαράθεση με τελικό στόχο τη συγκάλυψη» σχολιάζουν από το κόμμα της αντιπολίτευσης και τονίζουν πως σήμερα «έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής».

Εξηγούν πως «η κυβερνητική πλειοψηφία απέναντι σε όλα τα κόμματα επέβαλε να προηγηθεί η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και όχι να συγκληθεί αμέσως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπως ζήτησε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής,  προκειμένου να κατατεθούν όλα τα στοιχεία για την αντισυνταγματική παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη και την χρήση του Predator στην Ελλάδα από τα πρόσωπα που ο κ. Μητσοτάκης  απέπεμψε ως πολιτικά υπεύθυνους».

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός «ψάχνει σωσίβιο σε μια κοκορομαχία χωρίς στοιχεία με τον κ. Τσίπρα» ενώ αντίθετα το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη επιμένει στη συζήτηση «με στοιχεία ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια».

Τέλος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια κουκουλώματος όσο και αν το επιχειρούν ο Πρωθυπουργός και η κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν νοείται να θεωρείται κανονικότητα η παράνομη συνακρόαση μέσω ΕΥΠ αλλά και η βιντεοσκόπηση μέσω Predator πολιτικών και δημοσιογράφων  εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς».

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *