2 Φεβρουαρίου, 2023

Η ανάγνωση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη μπορεί να κάνει το κόσμο πιο υποφερτό, πιο κατανοητό και να αποτελέσει το έναυσμα για δράση

Επιμέλεια: Σάββας Σεληθωμάς

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Οι εκδόσεις “διόπτρα” και ο εκδότης Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος αναφέρουν για το συγγραφικό έργο του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη

Η ανάγνωση τους μπορεί να κάνει τον κόσμο πιο υποφερτό, πιο εξηγήσιμο, … όλοι μαζί ενωμένοι για τη διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα

Μέσα από την ανάγκη να διευρύνουμε τις προτάσεις μας προς το αναγνωστικό κοινό, μελετήσαμε σπουδαίες στιγμές της παγκόσμιας λογοτεχνίας και έργα που αναμετριούνται με τα ζητήματα που το σήμερα θέτει σε όλους μας. Ανάμεσά τους ο Golding με τον Άρχοντα των Μυγών, η McCullers με το Η καρδιά κυνηγάει μονάχη, αλλά και o Damon Galgut με την Υπόσχεση που βραβεύτηκε φέτος με Booker.

Νίκος Καζαντζάκης Ιούνιος 1929

Συγγραφείς που έρχονται από παλιά, αλλά και σύγχρονοι, έχουν τη ζωτικότητα να απαντήσουν σε πολλά θέματα από αυτά, να δώσουν αφηγήσεις που συγκλονίζουν και που διαπερνούν τον χρόνο. Ποιος άραγε πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτών των γραφών στην Ελλάδα αν όχι ο Καζαντζάκης;

Αγαπητοί αναγνώστες και συνοδοιπόροι, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας ότιαποκτήσαμε τα δικαιώματα του συνόλου του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Σε αυτούς τους καιρούς που όλα αλλάζουν ραγδαία, όπου σημασίες και βεβαιότητες χάνονται, τα πολύ μεγάλα βιβλία που αγγίζουν τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη. Η ανάγνωση τους μπορεί να κάνει τον κόσμο πιο υποφερτό, πιο εξηγήσιμο, να δώσουν έναυσμα για δράση.

Διορθώσεις του Καζαντζάκη στη μετάφραση της Ραψωδίας Χ της Ιλιάδας

Αναφέρει ο εκδότης μας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος:

«Είναι μια τεράστια ευθύνη για εμάς, νιώθουμε περήφανοι και ταυτόχρονα είμαστε γεμάτοι δέος απέναντι στο έργο που αναλαμβάνουμε. Αποστολή μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους να γνωρίσουν τον κόσμο του Καζαντζάκη, αναδεικνύοντας μια γραφή που αναμετρήθηκε με όλες τις μεγάλες αγωνίες και τα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Θέλουμε να φέρουμε τον Καζαντζάκη στον 21ο αιώνα».

Σχεδιάζουμε νέες εκδόσεις για τα βιβλία που ήδη ανήκουν στον κορμό των ελληνικών γραμμάτων, διασκευές του Καζαντζάκη σε παιδικά παραμύθια άγνωστες για δεκαετίες στο ευρύ κοινό, μεταφορές σε graphic novel, αλλά και νέες αναλύσεις. Ο ορίζοντας της κυκλοφορίες των νέων εκδόσεων είναι ο φετινός Οκτώβριος.

Πέρα, όμως, από αυτά, θα φέρουμε στους αναγνώστες και τον Ανήφορο,το μοναδικό αδημοσίευτο μυθιστόρημα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, που γράφτηκε αμέσως μετά τον Ζορμπά. Το χειρόγραφο του Καζαντζάκη φυλασσόταν στο Μουσείο Καζαντζάκη, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά), με αριθμό καταγραφής ΑΥΤ.086. Το μυθιστόρημα συμπίπτει με την αναχώρησή του από την ιδιαίτερη πατρίδα του για την Αγγλία. Δυστυχώς, ο Καζαντζάκης δεν θα ξαναγυρίσει στην Ελλάδα παρά μόνο για να ταφεί στον τόπο του.

Αίγινα 1927, σε αυτό το σπίτι έγινε η πρώτη γραφή της Οδύσσειας

Όσοι έχουν διαβάσει τον «Ανήφορο» αναφέρονται συγκινημένοι σε αυτό, καθώς ήδη από τις πρώτες αράδες του βιβλίου διακρίνεται η Καζαντζακική αύρα, η γλαφυρή γλώσσα, ο δυναμικός ρυθμός, ο εύθραυστος ψυχισμός. Με άφθονες αυτοβιογραφικές αναφορές, ο συγγραφέας αναστοχάζεται τη θλιβερή εμπειρία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ευχαριστούμε θερμά τη Νίκη Σταύρου -πνευματική δικαιούχο και διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη- για την εμπιστοσύνη και για το σπουδαίο έργο που έχει συντελέσει όλα αυτά τα χρόνια.

Στόχος μας δεν είναι μόνο τα βιβλιοπωλεία, αλλά και τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και οτιδήποτε αφορά τον κόσμο των γραμμάτων. Θα αναλάβουμε μια σειρά από μεγάλες δράσεις που θα δυναμώσουν τη φωνή του Καζαντζάκη στον 21ο αιώνα και απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Καζαντζάκη, αλλά και σε όλους τους φορείς, συλλόγους και μελετητές του Νίκου Καζαντζάκη, να μας συντροφεύσουν σε αυτό το ωραίο ταξίδι. Θέλουμε η Διόπτρα να γίνει η σκέπη που κάτω από αυτήν θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για τη διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

1921, Ο Νίκος Καζαντζάκης με τον Άγγελο Σικελιανό

Ο κόσμος του Καζαντζάκη δεν αγαπά τις σταθερές για αυτό και επανεφευρίσκεται διαρκώς. Τα βιβλία του σε κάθε ανάγνωση φέρνουν κάτι καινούργιο, κάθε ανάγνωση δίνει νέο νόημα και νέες απαντήσεις. Ο Καζαντζάκης αναστοχαζόμενος πάνω σε όλες τις ανθρώπινες αντινομίες, δίνει διέξοδο σήμερα περισσότερο από ποτέ ίσως, σε μια σκέψη που αναμετριέται με το χάος ενός κόσμου που μεταβάλλεται ταχύτατα.

Αγαπητοί αναγνώστες, σας ευχαριστούμε που μαζί φτάσαμε ως εδώ. Και για εκεί που θα πάμε.

Εκδόσεις Διόπτρα – Dioptra Publications

Αγαπητοί αναγνώστες και συνοδοιπόροι, με συγκίνηση θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας ότι αποκτήσαμε τα δικαιώματα του συνόλου του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Βρείτε εδώ όλα τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη.

Η Ασκητική (χαρτόδετο) από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Ασκητική (χαρτόδετο)

Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης

Μια κρίσιμη βίαιη στιγμή είναι η ιστορική εποχή μας ετούτη, ένας κόσμος γκρεμίζεται, ένας άλλος δεν έχει ακόμα γεννηθεί.
Η εποχή μας δεν είναι στιγμή ισορρόπησης, οπόταν η ευγένεια, ο συμβιβασμός, η ειρήνη, η αγάπη θα ’τανε γόνιμες αρετές.
Ζούμε τη φοβερή έφοδο, δρασκελίζουμε τους οχτρούς, δρασκελίζουμε τους φίλους που παραπομένουν, κιντυνεύουμε μέσα στο χάος, πνιγόμαστε.
Δε χωρούμε πια στις παλιές αρετές κι ελπίδες, στις παλιές θεωρίες και πράξες. Ο άνεμος του ολέθρου φυσάει, αυτή είναι σήμερα η πνοή του Θεού μας, ας πάμε μαζί του!

Ο άνεμος του ολέθρου είναι το πρώτο χορευτικό συνέπαρμα της δημιουργικής περιστροφής. Φυσάει πάνω από τις κεφαλές κι από τις πολιτείες, γκρεμίζει τις ιδέες και τα σπίτια, περνάει από τις ερημιές, φωνάζει: «Ετοιμαστείτε! Πόλεμος! Πόλεμος!»
Τούτη είναι η εποχή μας, καλή ή κακή, ωραία ή άσκημη, πλούσια ή φτωχή, δεν τη διαλέξαμε. Τούτη είναι η εποχή μας, ο αγέρας που αναπνέμε, η λάσπη που μας δόθηκε, το ψωμί, η φωτιά, το πνέμα!
Ας δεχτούμε παλικαρίσια την ανάγκη. Πολεμικός μάς έλαχε ο κλήρος, ας ζώσουμε σφιχτά τη μέση μας, ας αρματώσουμε το κορμί, την καρδιά και το μυαλό μας! Ας πιάσουμε τη θέση μας στη μάχη!
Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;» Πολέμα!

Τα φιλοσοφικά έργα του Νίκου Καζαντζάκη είναι:


*Ασκητική
* Συμπόσιο και η διδακτορική διατριβή του
*Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν φιλοσοφία του δικαίου και της πολιτείας.


Επίσης κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα της ώριμης περιόδου του Νίκου Καζαντζάκη:


*Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά
*Καπετάν Μιχάλης
*Ο τελευταίος πειρασμός
*Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
*Τόντα-Ράμπα
*Ο βραχόκηπος
*Ο φτωχούλης του Θεού
*Αδερφοφάδες
Kαθώς και το μυθιστορικό αυτοβιογραφικό του έργο:
*Αναφορά στον Γκρέκο.

ISBN: 978-960-653-707-3

Έκδοση:

Ημερομηνία έκδοσης: 05/04/2022

Αριθμός σελίδων: 200

Format: Paperback

Μέγεθος: 140 x 205

Χώρα προέλευσης: Ελλάδα

Νίκος Καζαντζάκης

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1883 στο Ηράκλειο της τουρκοκρατούμενης τότε Κρήτης, Παρασκευή, ημέρα των ψυχών. Για δικηγόρο τον προόριζε ο πατέρας του, ο καπετάν Μιχάλης, αφού πρώτα τον μύησε στην αγάπη και στο δέος της λευτεριάς.

Στα Γράμματα εμφανίστηκε με δοκίμια και άλλα κείμενα το 1906, έτος αποφοίτησής του (με άριστα) από τη Νομική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πτυχίο φέρει και την υπογραφή του Κωστή Παλαμά ως Γενικού Γραμματέως του Πανεπιστημίου.

Ο πρώτος του γάμος, με τη Γαλάτεια Αλεξίου, έρωτας των νεανικών του χρόνων, κατέληξε σε διάσταση και διαζύγιο. Την ευτυχία βρήκε ο Καζαντζάκης στη δεύτερη σύζυγό του Ελένη, το γένος Σαμίου. Έγραψε ο Καζαντζάκης στον φίλο του Παντελή Πρεβελάκη στις 4 Μαΐου 1957: «Στην Ελένη χρωστώ όλη την καθημερινή ευτυχία της ζωής μου· χωρίς αυτή θά ’χα πεθάνει τώρα και πολλά χρόνια. Συντρόφισσα γενναία, αφοσιωμένη, περήφανη, έτοιμη για κάθε πράξη που θέλει αγάπη».

Ο Καζαντζάκης ταξίδεψε πολύ στην Ελλάδα για να γνωρίσει τη συνείδηση της γης και της φυλής μας, όπως έλεγε ο ίδιος. Βρέθηκε και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε τόπους της Ανατολής. Με την Κύπρο, την οποίαν επισκέφθηκε με την Ελένη, συνδέθηκε ιδιαίτερα και τάχθηκε σταθερά υπέρ των αγώνων της για ελευθερία.

Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας ασκητής ο Νίκος Καζαντζάκης αναμίχθηκε και στα κοινά. Το 1945 και για 40 ημέρες διετέλεσε Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αλλά παραιτήθηκε, κυρίως μη αντέχοντας τα αιτήματα για ρουσφέτια. Το 1947-48 διετέλεσε τμηματάρχης της UNESCO στο Παρίσι, από όπου και πάλι παραιτήθηκε –και ας ήταν σπουδαία εκείνη η θέση– για να μπορέσει απερίσπαστα να επιδοθεί στην αγνή και αφιλόκερδη πνευματική δουλειά.

Βασικός άξονας των καζαντζακικών έργων είναι η εσωτερική ελευθερία και αξιοπρέπεια του ανθρώπου, η κοινωνική δικαιοσύνη, η τόλμη, όπως εκφράζεται στον φιλοσοφικό του όρο Η Κρητική Ματιά: να κοιτάζεις άφοβα τον φόβο, να ζεις τη ζωή των θνητών και να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι αθάνατος, να αγωνίζεσαι για την καταξίωση της ψυχής, μιας ψυχής διαρκώς πεινασμένης και ανικανοποίητης, που κατατρώγει τη σάρκα και οδηγεί σε πνευματική υπέρβαση και λύτρωση.

Για την ακέραιη και άφοβη παρουσία του ο μεγάλος Κρητικός καταπολεμήθηκε και από την Πολιτεία και από την Εκκλησία, που με τις παρεμβάσεις τους ματαίωσαν τη σίγουρη απονομή σ’ αυτόν του Βραβείου Νόμπελ. Τη δεκαετία του ‘50 η Εκκλησία της Ελλάδος άρχισε διαδικασία αφορισμού του, αλλά δεν τόλμησε να προχωρήσει στην πράξη. Το Βατικανό το 1954 ανέγραψε το μυθιστόρημά του Ο Τελευταίος Πειρασμός στον Κατάλογο Απαγορευμένων Βιβλίων.

Ο Νίκος Καζαντζάκης ασχολήθηκε με όλα τα είδη τού λόγου: ποίηση, θέατρο, φιλοσοφία, ταξιδιωτική αφήγηση, μυθιστόρημα. Έκανε, επίσης, πολλές μεταφράσεις και διασκεύασε στα ελληνικά μεγάλο αριθμό παιδικών βιβλίων. Μυθιστορήματά του έγιναν πολυβραβευμένες ταινίες, όπως ο Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, που σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Κακογιάννης, με πρωταγωνιστές τον Άντονυ Κουίν και την Ειρήνη Παπά, και Ο Τελευταίος Πειρασμός, που σκηνοθέτησε ο Μάρτιν Σκορσέζε.

Κατά το ταξίδι της επιστροφής του από την Κίνα, εισήχθη στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Φράιμπουργκ της Γερμανίας, όπου πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 1957, στις 10:20 το βράδυ. Νεκρός μεταφέρθηκε στην Αθήνα και μετά στην Κρήτη. Τάφηκε στην Τάπια Μαρτινέγκο, πάνω στα βενετσιάνικα τείχη του Ηρακλείου.

Σήμερα θεωρείται διεθνώς ένας οικουμενικός συγγραφέας και στοχαστής, ένας κλασσικός. Είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Νεοέλληνας συγγραφέας και σχεδόν δεν υπάρχει άνθρωπος που ξέρει να διαβάζει και δεν θα μπορέσει σε κάποια γλώσσα να διαβάσει Καζαντζάκη.

Στον τάφο του, που είναι παγκόσμιο πνευματικό προσκύνημα, έχει τοποθετηθεί το επιτύμβιο που εκείνος ζήτησε:


Δε φοβούμαι τίποτα.
Δεν ελπίζω τίποτα.
Είμαι λέφτερος.

Δείτε Ολόκληρη την Ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, με τίτλο «Καζαντζάκης»

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (2017) – Ολόκληρη Ταινία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *