2 Φεβρουαρίου, 2023

Oι πρόσφυγες του ’22 καταφθάνουν στην Ελλάδα πριν ακριβώς 100 χρόνια (φωτο)

Το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα μικρό δείγμα από τις φωτογραφικές του συλλογές από την άφιξη και την εγκατάσταση των προσφύγων

Έλληνες στρατιώτες στο κατάστρωμα πλοίου κατά την επιστροφή από το μικρασιατικό μέτωπο. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.

Η κατάληξη της Μικρασιατικής εκστρατείας τον Αύγουστο του 1922 ήταν ο τραγικός ξεριζωμός του ελληνικού πληθυσμού από τις πατρογονικές εστίες του στη Μ. Ασία, τον Πόντο και την Ανατ. Θράκη. Η Αθήνα, όπως και όλη η Ελλάδα, δέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, οι περισσότεροι, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα μικρό δείγμα από τις φωτογραφικές του συλλογές από την άφιξη και την εγκατάσταση των προσφύγων μέσα από τον φακό του φωτορεπόρτερ Πέτρου Πουλίδη (1885-1967).

Προσφυγοπούλες υφαίνουν στον αργαλειό, 1924. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Άφιξη προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, 1922. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Ορφανά προσφυγόπουλα κατά τη διάρκεια υπαίθριας ιατρικής εξέτασης στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, 1924. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Προσφυγόπουλα την ώρα του μαθήματος σε σχολείο του συνοικισμού Βύρωνα, 1923-1924. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Πρόσφυγες στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά, 1922. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων, 1922. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Προσφυγόπουλα στον προαύλιο χώρο των Παλαιών Ανακτόρων, 1922. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Πρόσφυγες σχηματίζουν ουρά έξω από τα Παλαιά Ανάκτορα όπου ήταν εγκαταστημένες υπηρεσίες μέριμνας, 1922. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Πρόσφυγες στα σκαλοπάτια των Παλαιών Ανακτόρων. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Πρόσφυγες συγκεντρωμένοι για τη διανομή τροφίμων από τον Ερυθρό Σταυρό. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων σε πλατεία, 1922. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Πρόσφυγες στην Ερμούπολη της Σύρου, 1922. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Προσφυγοπούλες φθάνουν στο Πειραιά, 1922. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Πρόσφυγες σε εξωτερικό χώρο στην Νέα Ιωνία. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Ομαδικός γάμος στο Ζάππειο δεκαπέντε ζευγαριών από τον Βύρωνα, 1923. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Οικογένειες προσφύγων εγκατεστημένες προσωρινά στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, 1922. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Ο προσφυγικός οικισμός Ταταυλιανά στα Πετράλωνα. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Έλληνες στρατιώτες στον Πειραιά κατά την επιστροφή τους από το μικρασιατικό μέτωπο. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Η επιστροφή αιχμάλωτων Ελλήνων στρατιωτών από το μικρασιατικό μέτωπο. Πειραιάς, 1923. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.