29 Νοεμβρίου, 2022

Σαν σήμερα 3 Σεπτέμβρη το 1958 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο Νόμος 4000.

3 Σεπτεμβρίου 1958.

Εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δύο νεαρούς στη Κυψέλη ο νόμος 4000 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κων. Καραμανλή. Νόμος που επέτρεπε το κούρεμα με την ψιλή και τον δημόσιο εξευτελισμό ανθρώπων που απλά είχαν διαφορετικό τρόπο σκέψης, εμφάνισης ενίοτε και συμπεριφοράς.

Οι «τεντιμπόηδες» δεν ήταν τίποτα περισσότερο και τίποτε λιγότερο από νέους που αντιδρούσαν στα «απαγορεύεται» και τα «πρέπει» της εποχής τους, τον αυστηρό πατέρα, τον αυστηρότατο δάσκαλο, τον ασφυκτικό περίγυρο, το κατηχητικό, τον παπά και τον χωροφύλακα. Η αστυνομία συνελάμβανε όσους νεαρούς θεωρούσε ότι διέπρατταν «εξύβριση» και τους οδηγούσε στο κρατητήριο, όπου τους κούρευαν με την ψιλή, τους έσκιζαν τα παντελόνια και στη συνέχεια τους περιέφεραν στο δρόμο εξευτελίζοντάς τους.

Ο νόμος γνώρισε μεγάλες δόξες επί χούντας και μεταπολιτευτικά η ΝΔ – αν και δεν τον εφάρμοσε – δεν τον κατάργησε!

Τελικά αυτός ο απαράδεκτος και ταπεινωτικός νόμος του Καραμανλή και της ΕΡΕ, καταργήθηκε με προσωπική απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1983.