28 Νοεμβρίου, 2022

Κρύβειν δια του απορρήτου

από την Ήβη Στεργίου

Μια σικελική παροιμία λέει: «όποιος δεν ακούει, δε βλέπει και δε μιλάει, ζει εκατό χρόνια».

Αυτή την παροιμία, που παραπέμπει στη μαφιόζικη ομερτά, φαίνεται ότι είχαν στο νου τους ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων. Με την ενθάρρυνση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι Δημητριάδης και Κοντολέων δεν έβγαλαν κουβέντα επικαλούμενοι το απόρρητο.
Και τι θα έπρεπε να πουν και δεν είπαν;

• Γιατί παρακολουθούνταν ο Ανδρουλάκης;
  • Παρακολουθούνταν και άλλοι πολιτικοί;
  • Παρακολουθούνταν κι άλλοι δημοσιογράφοι;
  • Παρακολουθούνται κάποιοι ακόμη;
  • Για ποιο λόγο δόθηκαν οι εντολές τέτοιων παρακολουθήσεων;
  • Αν δεν ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός, όπως ισχυρίζεται, γιατί δεν ήταν ως ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ;
  • Αν ήταν κάποιος υπουργός προϊστάμενος της συγκεκριμένης υπηρεσίας – όπως συνέβαινε μέχρι το 2019 – δεν θα τον ενημέρωναν;
  • Είχαν εξουσιοδότηση να κάνουν του κεφαλιού τους; Κι όμως σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα που άπτονται με την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας, οι δύο πιο στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, που έσπευσαν να τον καλύψουν στην Επιτροπή, επικαλέστηκαν το απόρρητο.

Ακόμα και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας τους πίεσε, συμφωνώντας με το επιχείρημα της αντιπολίτευσης, ότι δεν νοείται απόρρητο σε υποθέσεις που αφορούν στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Μάλιστα με την άποψη αυτή συντάχθηκε και ο εν ενεργεία επικεφαλής της ΑΔΑΕ και επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Χρήστος Ράμος, ο οποίος με τη σειρά του υποστήριξε πως ενώπιον της Βουλής δεν μπορεί να προβληθεί το απόρρητο.

Οι άνθρωποι έψαχναν τρόπο να μην απαντήσουν στις ερωτήσεις.

Η μόνη τους έγνοια ήταν να απαλλάξουν απ’ όλα τον Μητσοτάκη και να τα πάρουν όλα πάνω τους. Τα νόμιμα – βεβαίως, βεβαίως. Γιατί ακόμα και τις παρακολουθήσεις πολιτικών τις έβγαλαν νόμιμες. Τι κι αν πρώην διοικητές της ΕΥΠ, όπως ο Ρουμπάτης, ξεκαθάρισε στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής πως τέτοιες παρακολουθήσεις είναι αντισυνταγματικές.

Δημητριάδης και Κοντολέων τον χαβά τους. Πήγαν, σιώπησαν κι απήλθαν.