29 Νοεμβρίου, 2022

Παύλος Πολάκης: “Αυτά κάνει το Υπουργείο «Παιδείας» της ΚΕΡΑΜΕΩΣ στα παιδιά της ακριτικής ΓΑΥΔΟΥ”

Η Πολιτεία φαίνεται ότι δεν προστατεύει τα δικαιώματα των οικογενειών που ζουν στα σύνορα της χώρας

Στην Κρήτη πρέπει να πηγαίνουν οι δύο μαθητές από το ακριτικό νησί για να φοιτήσουν

Δεν θα χτυπήσει φέτος στις 12 Σεπτεμβρίου το κουδούνι στο δημοτικό σχολείο της Γαύδου, καθώς οι δύο μαθητές που πήγαιναν σε αυτό μεγάλωσαν και πλέον πρέπει να φοιτήσουν σε γυμνάσιο. Ωστόσο, προκαλεί έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι η οικογένεια των δύο παιδιών θα αναγκαστεί να κοπεί στα δύο, καθώς στο ακριτικό νησί δεν υπάρχει γυμνάσιο για να φοιτήσουν κι έτσι χρειάζεται να μεταβούν στην Κρήτη.

Το θέμα φυσικά έχει την εθνική διάστασή του, καθώς η Πολιτεία φαίνεται να μην προστατεύει τα δικαιώματα των οικογενειών που ζουν στα σύνορα της χώρας και τις περιοχές που οδηγούνται πολιτικά στην ερήμωση.

Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι δεν μπορεί να στείλει καθηγητές πολλών ειδικοτήτων σε ένα νησί με δύο μαθητές (καθώς μιλάμε για γυμνάσιο), ενώ εκπαιδευτικοί της περιοχής ζητούν να λειτουργήσει το γυμνάσιο του νησιού, αντιπροτείνουν κάλυψη των μαθημάτων με δεύτερες και τρίτες αναθέσεις από φιλολόγους, φυσικούς και έναν καθηγητή αγγλικών και χρήση της μεθόδου της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τα μαθήματα που δεν είναι δυνατό να καλυφθούν. Για το θέμα, παρέμβαση έκαναν και οι Έλληνες της διασποράς με επιστολή στον γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας, όπως επίσης και ο Δήμος Γαύδου που από τον περασμένο Ιανουάριο είχε ζητήσει εγγράφως από το Υπουργείο Παιδείας την ίδρυση Γυμνασίου, έγγραφο το οποίο είχε κοινοποιηθεί και στην Προεδρεία της Δημοκρατίας.

Παρ’ όλα αυτά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης σε εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή σχολίασε ότι «Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που καθιστούν αδύνατη την ίδρυση και λειτουργία γυμνασίου στο νησί. Απαιτούνται οκτώ με εννέα εκπαιδευτικοί, γιατί υπάρχουν μαθήματα ειδικότητας. Δεν μπορούν να παραλειφθούν μαθήματα γιατί καταστρατηγείται το ωρολόγιο πρόγραμμα και το καταστατικό. Θα είναι αμφίβολο να βρεθούν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί, και ακόμα κι αν βρεθούν θα υπάρχει πρόβλημα στις μετακινήσεις τους. Έχουμε πάρα πολλές παραμεθόριες περιοχές. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαφοροποίηση και δυνατότητα κάλυψης όλων» δήλωσε.

Πάντως, η μητέρα των παιδιών Εφη Γεωργακά χαρακτήρισε «κοροϊδία» όσα υποστήριξε ο κ. Κόπτσης. «Επέλεξα να κάνω την οικογένειά μου στα σύνορα. Μεγάλωσα τρία παιδιά, πολλές φορές κινδύνευσε και η υγεία τους, με πολύ μεγάλες δυσκολίες. Έχουμε μια Πολιτεία που δεν μας κοιτάει σε τίποτα» είπε η γυναίκα εξοργισμένη. Η κυρία Γεωργακά είναι μητέρα ακόμα ενός παιδιού που πηγαίνει στο νηπιαγωγείο και θα έρθει μαζί της στην Κρήτη. Όπως τόνισε, είναι πολύ δύσκολο για τα παιδιά να μαζέψουν τα πράγματά τους και σε 10 μέρες να αποχωριστούν τον πατέρα τους και τον τόπο τους. Τόνισε μάλιστα την πρόθεση της να μην αφήσει τη Γαύδο ενώ μιλώντας στον Γαύδος fm 88.8 δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια της για την ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας αλλά και την αδιαφορία της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, την οποία ενημέρωσε η ίδια η μητέρα σε συνάντηση τους όταν η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε το νησί.

Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη στο παρακάτω ηχητικό:

Το σημαντικό αυτό θέμα σχολίασε και ο Παύλος Πολάκης μέσα από τα σόσιαλ, καταγγέλλοντας την στάση του Υπουργείου.

Δείτε την ανάρτηση του βουλευτή:

Πληροφορίες από διάφορα sites