10 Δεκεμβρίου, 2023

“Πλυντήριο” για τις κυκλαδίτικες ομορφιές

0

από την Ελένη Αυλωνίτου

Τον Φεβρουάριο 2022 παραδόθηκαν στην Ελλάδα 55 αρχαιότητες με μεγάλη ιστορική και συμβολική σημασία, εκ των οποίων οι 47 προερχόντουσαν από τη συλλογή του πολυεκατομμυριούχου Michael Steinhardt, οι οποίες είχαν παρανόμως εξαχθεί από τη χώρα, ως προϊόντα λαθροανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας. Τις κλεμμένες αυτές αρχαιότητες παρέδωσε στην Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη, ο Γενικός Εισαγγελέας του Μανχάταν κ. Άλβιν Μπραγκ με τον βοηθό του Ελληνοαμερικανό κ. Μάθιου Μπογδάνο, ο οποίος ερεύνησε μεθοδικά και κατάσχεσε αυτές τις αρχαιότητες, ώστε να επιστραφούν στο χώρο καταγωγής τους, δίνοντας ταυτόχρονα ένα δυνατό κτύπημα σε όλους αυτούς που παράνομα διακινούν πολιτιστικά αγαθά άλλων χωρών.

Μάλιστα η κα Μενδώνη είχε δηλώσει «ότι ο αγώνας ενάντια στην παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών κερδίζεται με υπομονή, επιμονή και μεθοδικότητα, αλλά πάνω από όλα με τη στενή συνεργασία ανθρώπων, φορέων και κρατών που μάχονται συνειδητά ενάντια στο μεγάλο έγκλημα της αρχαιοκαπηλίας».

Φαίνεται όμως ότι η κα Μενδώνη ξέχασε γρήγορα τις δηλώσεις της ή δεν τις εννοούσε, αφού στην επόμενη παρόμοια περίπτωση για τον επαναπατρισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων, φρόντισε να δέσει τα χέρια του ικανού εισαγγελέα, ώστε προφανώς κάποιοι να της χρωστάνε μεγάλη χάρη…

Πως έχουν τα πράγματα: Ένας άλλος πολυεκατομμυριούχος, ο κ. Λέοναρντ Στερν δώρισε με ιδιωτικό συμφωνητικό 161 κυκλαδικές αρχαιότητες, που είχε παράνομα στη κατοχή του, σ’ ένα αγνώστου προέλευσης Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στο Ντέλαγουεαρ, με τελικό δανεισμό στο Μετροπόλιταν Μουσείο της Νέας Υόρκης. Ο κ. Στερν φοβούμενος ότι ο κλοιός έσφιγγε γύρω του και ο Εισαγγελέας θα προχωρούσε στη κατάσχεσή της κυκλαδίτικης συλλογής του, αλλά και κινούμενος από το γεγονός ότι τέτοιου είδους δωρεές ανταλλάσσονται με μεγάλες φοροαπαλλαγές στις ΗΠΑ, κινήθηκε για να καλύψει τα συμφέροντά του.

Η κα Μενδώνη όμως τι έρχεται να καλύψει, όταν υπογράφει συμφωνία με το ιδιωτικό αγνώστου προέλευσης Ινστιτούτο στο Ντέλαγουεαρ και το Μετροπόλιταν Μουσείο στη Νέα Υόρκη, που δυστυχώς έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για «μουσείο κλεπταποδόχο»; Τι πραγματικά έρχεται να καλύψει όταν με αυτό τον τρόπο νομιμοποιεί και εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα του Ελληνικού λαού όπως είναι η κατοχή των εκθεμάτων αυτών, παραβαίνοντας τον αρχαιολογικό νόμο, που αναφέρει ότι ο μόνος νόμιμος και ηθικός τρόπος επαναπατρισμού των παρανόμως εξαχθέντων αρχαιοτήτων και η παράδοσή τους στο Ελληνικό Δημόσιο, στο οποίον ανήκουν σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι η διεκδίκησή τους, μέσω ένδικων μέσων!!

Την ίδια στιγμή η κα Μενδώνη έδεσε και τα χέρια του Εισαγγελέα να κατασχέσει τα εκθέματα αυτά και να τα επιστρέψει πάραυτα και πλήρη τη συλλογή στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς με την συμφωνία αυτή νομιμοποίησε την κυριότητά τους και εκχώρησε νομίμως τη κατοχή τους στο Μετροπόλιταν Μουσείο για 50 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2073!.

Η κα Μενδώνη γνώριζε ότι ο κ. Στερν δεν είχε κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο, που να αποδείκνυε τη προέλευσή της Κυκλαδίτικης συλλογής του και συνεπώς τη νομιμότητά τους, ούτε είχε ελεγχθεί και καταγραφεί η προέλευσή τους από το ΥΠΠΟ. Οι δε αρχαιότητες αυτές είναι σήμα κατατεθέν των Κυκλάδων, αφού σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν υπάρχουν και ευρισκόμενες εκτός της χώρας, χωρίς νομιμοποιητικά χαρτιά, είναι παράνομα εξαχθείσες. Επομένως η κα Μενδώνη έρχεται να καταργήσει το δικαίωμα του ελληνικού δημοσίου για τον άμεσο επαναπατρισμό των παρανόμως εξαχθέντων αρχαιοτήτων, αφού τα ξεπλένει και τα νομιμοποιεί εκχωρώντας τη κατοχή τους για 50 χρόνια και βλέπουμε.. Μία πραγματικά λεόντια συμφωνία , όπου όλοι έχουν να κερδίσουν, τόσο ο ιδιώτης συλλέκτης, που γλυτώνει από δυσάρεστες περιπέτειες, όσο και το ιδιωτικό μουσείο, αλλά και το Μετροπόλιταν από τα εκατομμύρια εσόδων από εισιτήρια, εκδηλώσεις κλπ ενώ το ελληνικό δημόσιο δεν κερδίζει κάτι!

Για να τα δούμε δε αυτά τα κυκλαδίτικα εκθέματα εδώ στην Ελλάδα και δη στις Κυκλάδες και τη Νάξο απ’ όπου προέρχονται πολλά εξ’ αυτών, θα πρέπει να παραχωρούνται με δόσεις 15 εκθέματα ανά πενταετία, με τον όρο να τα αντικαθιστούμε για όσο χρόνο θα λείπουν από το Μητροπολιτικό μουσείο, με αντίστοιχο αριθμό αρχαίων αντικειμένων ίσης αξίας, που μπορούν να βρεθούν σε όλα τα μουσεία της χώρας!

Η κύρωση δε της συμφωνίας, μέσω της Βουλής, καταλήγει να κάνει τη Βουλή ένα πλυντήριο, αφού νομιμοποιούνται πλέον τα κλεμμένα πολιτιστικά μας αγαθά και δεσμεύονται όλες οι επόμενες κυβερνήσεις στη κατοχή των πολιτιστικών μας αγαθών για 50 χρόνια από το Μετροπόλιταν μουσείο. Οι βουλευτές δε, που θα ψηφίσουν αυτή την κατάπτυστη συμφωνία, θα νομιμοποιήσουν όλους τους εμπλεκόμενους στη συμφωνία με προϊόντα κλεπταποδοχής και προφανώς να μην ζουν οι ίδιοι μετά από 50 χρόνια για να δουν την εξέλιξη και κατάληξη αυτής της κυρωμένης συμφωνίας!

Το δε γεγονός ότι η εισηγήτρια της κυβέρνησης, εκθειάζοντας την υπερψήφιση της συμφωνίας, επικαλείται ότι τα παρανόμως εξαχθέντα κυκλαδίτικα εκθέματα θα τα δουν εκατομμύρια άνθρωποι, πραγματικά αποτελεί ένα πολύ προβεβλημένο επιχείρημα, που έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένως το Βρετανικό μουσείο για να μην επιστρέφει τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα!

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *