29 Νοεμβρίου, 2022

Στο 11,4% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Αυξήσεις σε Ενέργεια και είδη λαϊκής κατανάλωσης

Κύμα ακρίβειας

Στο 11,4% ήταν ο πληθωρισμός τον Αύγουστο φέτος, βυθίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά στη φτώχεια εξαιτίας της ακρίβειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκαν σημαντικές ανατιμήσεις τόσο στον τομέα της Ενέργειας, όσο και στη διατροφή, το πακέτο διακοπών και τις υπηρεσίες.

Ειδικότερα, υπήρξαν αυξήσεις τιμών σε φυσικό αέριο (261,3%), πετρέλαιο θέρμανσης (65,1%), ηλεκτρισμό (38,5%), καύσιμα και λιπαντικά (21,5%) και στερεά καύσιμα (11,4%).

Στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε έλαια και λίπη (25,5%), ψωμί και δημητριακά (18,5%), γαλακτοκομικά και αυγά (18%), κρέατα γενικά (17,1%), καφέ – κακάο – τσάι (12,5%), λοιπά τρόφιμα (11,4%), λαχανικά γενικά (7,9%), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά (6,3%), μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμούς φρούτων (5,5%), αλκοολούχα ποτά μη σερβιριζόμενα (4,3%), ψάρια γενικά (3,7%) και φρούτα γενικά (1,7%).

Επίσης, ανατιμήσεις σημειώθηκαν στα εξής: Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (71,4%), μεταφορά επιβατών με ταξί (32,9%), μεταφορά επιβατών με πλοίο (25,4%), ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία (16,4%), αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (15,9%), κινηματογράφους – θέατρα (13,9%), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (13,6%), αυτοκίνητα καινούργια (12,9%), πακέτο διακοπών (12,6%), άλλα είδη ατομικής φροντίδας (8,1%), ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (8%), γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης (8%), υαλικά – επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης (7,3%), έπιπλα και διακοσμητικά είδη (7,1%), μοτοποδήλατα – μοτοσικλέτες (6,6%), οικιακές συσκευές και επισκευές (5,4%), οικιακές υπηρεσίες (5,4%), φαρμακευτικά προϊόντα (5,2%), εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία (5%), διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού (4,4%), ιατρικά προϊόντα (3,8%), μικρά είδη αναψυχής – άνθη – κατοικίδια ζώα (3%), επισκευή και συντήρηση κατοικίας (3%), ένδυση και υπόδηση (2,7%), συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (2,2%), ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (1,6%), Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1,4%), κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (1,2%), νοσοκομειακή περίθαλψη (1,1%), ενοίκια κατοικιών (0,8%) και υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (0,1%).

Ενώ, μεταξύ Αυγούστου και Ιούλη, στην Ενέργεια σημειώθηκαν ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο (42,8%) και στερεά καύσιμα (2,3%). Αντίθετα, οι τιμές μειώθηκαν σε ηλεκτρισμό (11%) και καύσιμα και λιπαντικά (7,9%). Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι αυξήσεις τιμών σε παγωτά (6,2%), φαρμακευτικά προϊόντα (5,7%), σάλτσες – καρυκεύματα (5%), αλλαντικά (3,9%), γαλακτοκομικά και αυγά (2,5%), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (2,3%), καφέ (1,9%), χοιρινό (1,6%), μοσχάρι (1,5%), λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (1,5%), άλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,5%), Φρούτα νωπά (1,3%), ψωμί και δημητριακά (1,2%), ψάρια γενικά (0,9%), νοσοκομειακή περίθαλψη (0,5%), εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία (0,5%) και αυτοκίνητα καινούργια (0,4%).

Όλες αυτές οι αυξήσεις έρχονται να προστεθούν στα βάρη που ήδη σηκώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, ενώ τα μέτρα που έχει πάρει ή σκοπεύει να αναγγείλει η κυβέρνηση, δεν φτάνουν για να ανακουφίσουν πραγματικά καθώς εξανεμίζονται από τις διαρκείς αυξήσεις.

Και επιβεβαιώνουν την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα, για αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας, όπως ο λιγνίτης, κόντρα στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη», κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας και ρύπων, κατάργηση της έμμεσης φορολογίας και της ρήτρας αναπροσαρμογής, απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που πλήττουν τον ελληνικό λαό.