7 Φεβρουαρίου, 2023

από Γιάννη Γκόλια

«Του σταυρού» σήμερα, μια απ’ τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης, τι πα να πει όμως «του σταυρού»; Λοιπόν, η σωστή έκφραση είναι ύψωση του Τιμίου Σταυρού και έχει ολόκληρη ιστορία από πίσω .Πάμε να τη δούμε.

Στα 326 μΧ, ο Αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος, έχει ήδη 20 χρόνια στο θρόνο. Και ενώ ταξιδεύει στη Ρώμη για να γιορτάσει τα 20χρονα, δίνει διαταγή να ξεπαστρέψουν το μεγάλο του γιο, Κρίσπο. Λίγο αργότερα διατάσσει να ψηθεί στο λουτρό της και η σύζυγος του Φαύστα (σπουδαίος άγιος), την ίδια χρονιά λοιπόν με όλα αυτά τα θεάρεστα, η μάνα του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, Φλαβία-Ιουλία-Έλενα, (η μετέπειτα Αγία Ελένη) γριά γυναίκα πλέον, κοντά στα 80, ταξιδεύει στους αγίους τόπους. Έχει μανία στο να ανακαλύψει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για το Χριστό.

Εκεί λοιπόν διατάσσει μεγάλες ανασκαφές, δίνει μάλιστα εντολή να γκρεμίσουν και έναν ειδωλολατρικό ναό της θεάς Αφροδίτης. Κάπου εκεί η Ελένη βρήκε και ένα καταπράσινο φυτό που μύριζε θεσπέσια (τον αγαπημένο βασιλικό). Αυτό την υποψίασε και έβαλε τους εργάτες να σκάψουν ακριβώς εκεί και (σύμφωνα με την παράδοση) βρέθηκαν λέει οι τρεις σταυροί που ήταν σταυρωμένος ο Χριστός με τους δυο ληστές, δηλαδή βρέθηκαν μετά από ανασκαφές, ξύλινοι σταυροί… 300 χρόνια μετά. Όμως επειδή δεν ξέρανε ποιος απ’ τους 3 σταυρούς ήταν ο σταυρός του Χριστού, φέρανε μια νεκρή και ακούμπησαν τους σταυρούς στο σώμα της. Σύμφωνα πάντα με τη θρησκευτική παράδοση, στο άγγιγμα του τρίτου σταυρού η νεκρή, πετάχτηκε επάνω και άρχισε να τρέχει…!!! Είχε αναστηθεί…!!! Έτσι κατάλαβαν ότι αυτός ήταν ο σταυρός και η Ελένη παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Πατριάρχη Μακάριο. Επειδή όμως το νέο διαδόθηκε αστραπιαία και άρχισαν να καταφτάνουν από παντού χριστιανοί και έγινε ένας σχετικός πανζουρλισμός, ο πατριάρχης δεν τον ύψωσε τότε αλλά 10 χρόνια μετά. Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού έγινε για πρώτη φορά στις 14 Σεπτεμβρίου το 335 μΧ. μέσα στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, σε ψηλό μέρος για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι

Με τα χρόνια, έγιναν επιδρομές απ τους Πέρσες που άρπαξαν το σταυρό ως λάφυρο αλλά στα 628 μΧ ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, τον πήρε πίσω και τον ύψωσε στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Σεπτεμβρίου 629 μΧ (δεύτερη ύψωση). Ύστερα μεταφέρθηκε στα Ιεροσόλυμα στο Πατριαρχείο και εκει πάρθηκε η απόφαση ο τίμιος σταυρός να τεμαχιστεί και το Τίμιο Ξύλο να διανεμηθεί το σε όλες τις εκκλησίες της Οικουμένης.

Αυτά. Δεν κρίνω, απλά μεταφέρω… Χρόνια πολλά στις Σταυρούλες και στους Σταύρους

ΥΓ. στην εικόνα το άγαλμα της Αγίας Ελένης να κρατά τον Τίμιο Σταυρό στο Σπήλαιο της Εύρεσης του Τιμίου Σταυρού, στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.