8 Δεκεμβρίου, 2023

Ο ΔΣΑ «αδειάζει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και την ηγεσία του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές

0

Έκθετη η κυβέρνηση

«Σε μια δημοκρατική πολιτεία δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι υφίστανται κρατικοί μηχανισμοί που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και χωρίς λογοδοσία»

Μία απόφαση που εκθέτει ανεπανόρθωτα τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών ενώ στρέφεται απέναντι και στην ηγεσία του Αρείου Πάγου εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ).

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ως «θεσμικός θεματοφύλακας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των πολιτών και του κράτους δικαίου, απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων» ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του θέματος.

Υπό τον πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό ο ΔΣΑ παίρνει θέση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, και ξεκαθαρίζει ότι «σε ζητήματα δημοκρατίας και κράτος δικαίου δεν χωρούν εκπτώσεις και συμψηφισμοί, αλλά υπάρχει υποχρέωση απαρέγκλιτης τήρησης του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής δικαιϊκής τάξης. Οι τυχόν ευθύνες πρέπει να αποδίδονται προσωποποιημένα και λυσιτελώς, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά».

Ο ΔΣΑ αφήνει αιχμές για τον Ισίδωρο Ντογιάκο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να μην περιορίζει την έρευνά του «μόνο σε ζητήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα όπως η διαρροή απορρήτων πληροφοριών από την ΕΥΠ».

Καλώντας τον Ισίδωρο Ντογιάκο να διερευνήσει το ρόλο της εισαγγελέως Εφετών, Βασιλικής Βλάχου η οποία ενέκρινε και «περιέβαλε με το κύρος της δικαστικής αρχής τις εκτιμήσεις και τις ενέργειες της ΕΥΠ, όπως επίσης και αν προέβη ή μη σε καταχρηστική και αυθαίρετη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων με αποτέλεσμα την παραβίαση ή μη του ρυθμιστικού πλαισίου του κανόνα του απορρήτου».

«Σε μια δημοκρατική πολιτεία δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι υφίστανται κρατικοί μηχανισμοί που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και χωρίς όρους διαφάνειας και λογοδοσίας» αναφέρει με νόημα ο ΔΣΑ αδειάζοντας το κυβερνητικό αφήγημα.

Συνεχίζοντας να εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο ΔΣΑ ζητά την ανάγκη «άμεσης αναθεώρησης του πλαισίου που διέπει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών με την ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και των νομίμων εγγυήσεων αλλά και της διασφάλισης της σχετικής κρίσης από τακτικούς δικαστές (ιδίως, επώνυμη άρση, πρόβλεψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, επικύρωση απόφασης από δικαστικό συμβούλιο, ενημέρωση από την ΑΔΑΕ του παρακολουθούμενου πολίτη)».

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην χάσετε