8 Δεκεμβρίου, 2023

«Εν κρυπτώ σχέδιο» – Πανεπιστήμιο Κρήτης και ΕΛΜΕΠΑ αντιδρούν για την πανεπιστημιακή αστυνομία (βίντεο)

0

γράφει η Μακάκη Γεωργία

Το Σάββατο (10/9) ορκίστηκαν 19 ειδικοί φρουροί που θα στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία, εκ των οποίων 12 τοποθετούνται στο Ηράκλειο, 4 στα Χανιά και 3 στο Ρέθυμνο

Oι εικόνες από την ορκωμοσία των Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν τις ομάδες προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στις έδρες των Διευθύνσεων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, αιφνιδίασαν δυσάρεστα την πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία έκανε λόγο για εν κρυπτώ εξελίξεις, καλώντας τη κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της.

Tόσο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης όσο και ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, Νίκος Κατσαράκης, εξέφρασαν την αντίθεση τους στην εφαρμογή του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην Κρήτη, ότι η ΟΠΠΙ περισσότερο θα προκαλέσει παρά θα λύσει προβλήματα στα ιδρύματα, τα οποία είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παραγωγής γνώσης και καλλιέργειας ακαδημαϊκού και δημοκρατικού ήθους.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (10/9) ορκίστηκαν 19 ειδικοί φρουροί για την πανεπιστημιακή αστυνομία, εκ των οποίων 12 τοποθετούνται στο Ηράκλειο, 4 στα Χανιά και 3 στο Ρέθυμνο, χωρίς τα υπουργεία να ενημερώσουν αρμοδίως τους Πρυτάνεις, οι οποίοι σημειώνουν ότι η εικόνα στα Πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά καλή και πως τα όποια προβλήματα λύνονται εσωτερικά.

Το θέμα στην Βουλή

Ερώτηση στη βουλή με αίτημα την απόσυρση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και των Ειδικών Φρουρών από τα Πανεπιστήμια της Κρήτης κατέθεσαν σήμερα με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκου Ηγουμενίδη από κοινού οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και με την συνυπογραφή των Νίκου Φίλη (τομεάρχη Παιδείας) και Μερόπης Τζούφη (αναπλ. τομεάρχης Παιδείας).

Οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Μανόλης Θραψανιώτης, Χάρης Μαμουλάκης, Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης και οι αρμόδιοι τομεάρχες επισημαίνουν ότι παρά την ομόθυμη καταδίκη μιας τέτοιας κυβερνητικής απόφασης, το Υπουργείο Παιδείας – με την συνεργασία και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – επιμένει και προχωρά στην εγκατάσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα ΑΕΙ της Κρήτης.

Στο κείμενο μεταφέρεται αυτούσια η τελευταία ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης στην οποία τονίζεται από τις πρυτανικές αρχές ότι «πάγια θέση μας είναι ότι η λεγόμενη «Πανεπιστημιακή Αστυνομία» θα προκαλέσει και δε θα λύσει προβλήματα στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παραγωγής γνώσης, αριστείας και καλλιέργειας ακαδημαϊκού και δημοκρατικού ήθους».

Οι βουλευτές αποκαλύπτουν μέσα από την ερώτηση ότι πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου η ορκωμοσία των Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, και αναφέρουν σχετικά ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη από πόρους που θα προάγουν την έρευνα, τη γνώση και όχι από άσκοπες σπατάλες για «φρούρηση».

Και απευθύνουν τα ακόλουθα ερωτήματα στην αρμόδια Υπουργό Παιδείας:

Έχει λάβει υπόψη τις ανακοινώσεις και θέσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που στρέφονται ενάντια στην τοποθέτηση πανεπιστημιακής αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, και τι έχει απαντήσει σχετικά;
Θα αποσύρει τον σχεδιασμό για τοποθέτηση πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Πανεπιστήμια της Κρήτης, βάζοντας τέλος στα προβλήματα που θα δημιουργήσει μια τέτοια υλοποίηση;
Θα αυξήσει την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, αντί να «ροκανίζει» τους πόρους των πανεπιστημίων για προσωπικό αχρείαστο και ασύνδετο με την αυτοτέλεια, την λειτουργία και τους σκοπούς ενός δημόσιου πανεπιστημιακού ιδρύματος με κορυφαία παραδείγματα πρωτοπορίας και έρευνας στις διεθνείς κατατάξεις τα Πανεπιστήμια Κρήτης;

ΜέΡΑ25: Ανεπιθύμητη η Πανεπιστημιακή Αστυνομία στα ΑΕΙ της Κρήτης

«Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα προκαλέσει και δε θα λύσει προβλήματα στα ακαδημαϊκά Ιδρύματα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση από τις οργανώσεις Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25 σχετικά με την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα ΑΕΙ του νησιού, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και δηλώνοντας ότι είναι ανεπιθύμητοι.

Στην ανακοίνωση, που συνοδεύεται και από φωτογραφικό υλικό από την ορκωμοσία όπως σημειώνεται, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ορκωμοσία ειδικών φρουρών στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Κρήτης, οι οποίοι πρόκειται να αναλάβουν τον άχαρο και εντέλει επικίνδυνο ρόλο της στελέχωσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα τρία ΑΕΙ του νησιού.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στον σχεδιασμό της. Ειδικά στην Κρήτη, να λάβει υπόψη της την επανειλημμένα διατυπωμένη θέση του Πανεπιστημίου Κρήτης, ότι “η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα προκαλέσει και δε θα λύσει προβλήματα στα ακαδημαϊκά Ιδρύματα”.

Επίσης, τη θέση των διδασκόντων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ότι η παρουσία της Αστυνομίας “είναι τελείως ασύμβατη με τον ακαδημαϊκό και δημοκρατικό χαρακτήρα των πανεπιστημίων και θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους”.

Η κυβέρνηση της “Μητσοτάκης Α.Ε.” δε βρίσκει δασκάλους για να στελεχώσουν όλα τα σχολεία της Κρήτης και πολλά από αυτά ξεκίνησαν με κινητοποιήσεις γονέων και συγχωνεύσεις τμημάτων, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Την ίδια ώρα όμως, βρίσκει πόρους για την εγκαθίδρυση μονάδων αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια.

Ακόμα όμως και στην Αστυνομία υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε όλη την Κρήτη, στα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο για την καταπολέμηση της πραγματικής εγκληματικότητας. Καλούμε την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ. να στελεχώσει με τους αστυνομικούς που μόλις ορκίστηκαν τις εγκαταλελειμμένες υπηρεσίες σε όλο το νησί. Μόνο μην τολμήσει να τους εμφανίσει στα Πανεπιστήμια της Κρήτης».

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην χάσετε